ACSI FreeLife

Menu

De do’s en dont’s op zwarte zaterdag

Niemand wil de vakantie beginnen met urenlang in de file staan. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om op een andere dag te vertrekken, maar hier heb je niet altijd invloed op. Bijvoorbeeld omdat er vaste aankomstdagen zijn voor de door jou gekozen accommodatie. Maar geen nood, want we geven je een aantal do’s en don’ts voor zwarte zaterdag plus enkele tips voor als je onverhoopt toch in de file komt.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
autovakantie-tips-pricewise-zwarte zaterdagen

Tekst: Tom Haze

Maar eerst, hoe ontstond zwarte zaterdag eigenlijk? Er zijn twee oorzaken bekend. De eerste oorzaak is nogal triest. Een van de ergste verkeersongelukken in Frankrijk, dat in 1982 plaatsvond, was op een zaterdag. Hierbij botste een bus op enkele personenauto’s en kwamen veel mensen om, onder wie veel kinderen. De drukke zaterdag werd hierna ‘zwarte zaterdag’ genoemd. Bussen met groepen kinderen mogen nog altijd niet op zwarte zaterdag rijden.

Daarnaast gebruikt de Franse verkeersveiligheidsorganisatie een kleurensysteem om de verkeersdrukte aan te geven. Zwart is hierbij de kleur die gebruikt wordt om extreme drukte aan te geven. Niet alleen in Frankrijk wordt op die zaterdagen topdrukte verwacht, maar ook in Zuid-Duitsland en bij de tunnels richting Italië.

Drukke dagen in 2022

In 2022 zijn 30 juli en 6 augustus als zwarte zaterdagen in Frankrijk bestempeld. Maar reken op drukte in alle weekenden (en meestal ook vrijdagen) in juli en augustus.

Do’s en don’ts op zwarte zaterdag in Frankrijk

Wat moet je nou juist wel doen om files te omzeilen? Dit zijn de do’s:

 • Kies ervoor om op een maandag, dinsdag, woensdag, donderdag of zondag te vertrekken.
 • Wil je toch op een zwarte zaterdag rijden? Vertrek dan niet vroeg in de ochtend, maar juist laat. Dan rijd je achter de files aan.
 • Vermijd de grote snelwegen, zoals de Autoroute du Soleil van Parijs naar Lyon en Marseille en kies voor een toeristische, bijna tolvrije route (alleen als de snelweg echt helemaal vaststaat, anders rijd je misschien wel heel erg om).  Ga je toch over de Route du Soleil? Lees onze tips!
 • Voor Frankrijk vind je de voorspelde drukte per dag op de website van Bison Futé, de Franse verkeersinformatiedienst. Je ziet hier een prognose van de drukte per regio voor zowel je heen- als terugreis. Via het tabblad ‘Prévisions’ kun je een kalender downloaden met gedetailleerde informatie. Ook voor alternatieve routes kun je op deze website terecht. De informatie op de website is te lezen in het Frans, Engels en Spaans.
 • Koop van te voren een tolbadge, dan kun je de beruchte files voor de tolpoortjes omzeilen. Een tolbadge kun je via verschillende websites aanschaffen.
 • Kies ervoor om een aantal afslagen voor de grote tolpunten af te slaan. Volg de alternatieve route en rijd voorbij de grote tolpunten weer de snelweg op.
 • Ga even van de snelweg af als je moet tanken, hier is het rustiger dan bij de tankstations die aan de snelweg liggen (ook bij de toiletten!). En nog een voordeel, brandstof is er vaak goedkoper dan bij tankstations aan de snelweg.

route du soleil_file_snelweg

Dit moet je niét doen op zwarte zaterdag

Wat moet je juist niet doen? Dit zijn de don’ts:

 • Op een zwarte zaterdag vertrekken (logisch!)
 • Verwachten dat je door kan rijden op een andere zaterdag in juli en augustus. Al deze dagen zijn druk en de kans om in de file terecht te komen blijft enorm groot.
 • De vrijdagnacht voor zwarte zaterdag vertrekken, dan kom je aan in Frankrijk of Duitsland als de files net ontstaan.

Verkeersdrukte in Duitsland

Duitsland kenmerkt zich niet door een paar zwart omcirkelde zaterdagen. Reken bij onze oosterburen ieder zomerweekend op flinke drukte. Met name op de vrijdag (inclusief woon-werkverkeer) en zaterdag kan het goed vastlopen. Op de zondag is het meestal rustiger, dan rijdt er geen vrachtverkeer. Omdat veel hinder ontstaat door wegwerkzaamheden loopt het verkeer niet altijd op dezelfde plekken vast. Dat maakt het voorspellen van de Duitse drukte iets lastiger.

Toch zijn er genoeg plaatsen die vrijwel zeker topdrukte krijgen. In Noord-Duitsland zijn de snelwegen A1 en A7 berucht. In Zuid-Duitsland gaat het om de A3 (Frankfurt-Passau), A5 (Karlsruhe), A6 (Heidelberg-Heilbronn) en de A8 (Karlsruhe-München-Salzburg). Ook bij de ring A99 rond München kunnen grote files ontstaan. Bij ernstige drukte biedt een doorreiscamping uitkomst. Weet wel dat je niet de enige bent met dit idee. Als je vooraf kan reserveren, ga je nog geruster op reis.

Dos-en-donts-op-zwarte zaterdag

Tips voor in de file

Kun je niet anders dan op zwarte zaterdag vertrekken of beland je toch in de file, dan heb ik nog een aantal filetips voor je:

 • Probeer altijd de auto zachtjes te laten rollen (door een flinke ruimte tussen jou en je voorganger te laten). Optrekken vanuit stilstand kost meer benzine, is slechter voor de koppeling en minder fijn voor je medepassagiers.
 • Vrachtwagens zorgen voor schaduw, maak hier gebruik van als het kan.
 • Zorg voor genoeg drinken, zeker bij zomerse temperaturen. Houd er dan wel rekening mee dat je vaker een plaspauze moet inlassen.
 • Zorg ervoor dat je iets achter de hand hebt voor je kinderen om verveling tegen te gaan. Neem bijvoorbeeld kleine cadeautjes mee voor je kinderen die je in de file kunt geven, zodat ze weer even zoet zijn.

Heb je een overnachting in een grote stad gepland? Hou rekening met de milieuzones, die per land verschillen. Bekijk hier het overzicht.

Praat mee

Praat mee: De do's en dont's op zwarte zaterdag

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht