ACSI FreeLife

Menu

Op steeds meer campings betaal je voor stroom naar verbruik

Uit een rondgang van ACSI blijkt dat de all-inprijs voor elektriciteit op campings steeds vaker vervangen wordt door een beleid dat gericht is op betalen naar verbruik.

Auteur
Merel Revet
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Elektra op de camping_Shutterstock

Sinds de snelle stijging van de energieprijzen in 2022 zworden campingeigenaren gedwongen om kritisch naar het energieverbruik op de camping te kijken. Op de Luxemburgse camping Nommerlayen betalen kampeerders al zeven jaar voor hun eigen verbruik.

Betalen voor eigen gebruik door de komst van elektrische auto’s

Manager Eline Buehre legt uit dat ze hiermee zijn begonnen toen de vraag naar energie steeds groter werd door de komst van elektrische auto’s. Ook zag ze dat het energieverbruik per kampeerder enorm verschilde. Dit voelde oneerlijk. “Voorheen betaalde men € 3,75 per dag voor stroom op de camping. De één zette daar een kopje koffie voor bij de tent. Terwijl de ander van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een straalkachel in de voortent liet branden. En allebei betaalden ze dezelfde prijs.”

Sinds het verbruik per kampeerder gemeten wordt, is het energiebeleid op de camping veranderd. “Iedere kampeerder betaalt bij de reservering een voorschot voor de energie, 6 kilowattuur per dag. Als ze meer verbruiken, betalen ze € 0,70 per kilowattuur en bij een lager verbruik krijgen ze geld terug.” Het uitlezen van de energiemeters kan gemakkelijk vanuit de receptie. “En op de plekken waar niemand staat zetten we de stroompaal gewoon uit.”

Energieverbruik met 40 procent gedaald

In de beginjaren van de energiemeters kreeg Buehre vaak geschrokken reacties. “Mensen vonden het echt belachelijk dat ze moesten betalen voor hun eigen verbruik. En ook andere campingeigenaren vonden het maar gek.” Anno 2023 is het betalen voor eigen gebruik steeds normaler. “Wat wij heel opvallend vinden is dat het totale energieverbruik op de camping gedaald is. Omdat mensen betalen voor hun verbruik, zijn ze een stuk zuiniger geworden. Op dit moment verbruiken we 40 procent minder energie dan toen we een all-in prijs hadden.”

Wat Buehre betreft is het doorberekenen van het eigen verbruik de oplossing voor hoge energieprijzen en verduurzaming. “Zeker nu mensen ook hun elektrische auto opladen op de camping. Dan ben je gewoon een dief van je eigen portemonnee als je dit niet aan banden legt.”

Van all-inprijs naar verbruik meten

Waar Camping Nommerlayen al jaren het verbruik per kampeerder meet, zit Camping De Molenhof nog aan het begin van dit traject. De camping in het Twentse Reutum hanteert op dit moment nog een all-intarief. Maar vanaf volgend jaar gaat ook deze camping over op een energiemeetsysteem. “Zo zien we gemakkelijk wat kampeerders verbruiken tijdens hun verblijf op de camping”, vertelt campingeigenaar Gerbert Kleijsen.

“Vanaf 2024 schakelen we over naar deels variabele prijzen. Kampeerders krijgen een basistarief met daarin 6 ampère stroom en 5 kilowattuur. Het aantal ampères kan tegen betaling worden opgehoogd naar 10 of 16 ampère. Alle extra kilowatturen worden apart verrekend.

Mogelijkheid om geen stroom af te nemen

Ook willen wij de mogelijkheid bieden om helemaal geen stroom af te nemen. Dat is vooral voor tentkampeerders en zelfvoorzienende kampeerders ideaal.” De prijs voor een kilowattuur stroom laat Kleijsen afhangen van de marktconforme prijs op dat moment. “Bij ons in het dorp staat een laadpaal voor het gemeentehuis. Wij houden dezelfde prijs aan als de laadpaal.”

Stroom vooraf inkopen

Kleijsen is groot voorstander van een beleid dat vooral kijkt naar hoeveel de kampeerder daadwerkelijk verbruikt. “Juist doordat mensen nu voor hun eigen verbruik betalen, blijft het eerlijk. Zo voorkom je dat kampeerders met een laag verbruik indirect meebetalen aan de energiekosten van mensen die allerlei elektrische apparaten meenemen.”

In de toekomst ziet hij het voor zich dat kampeerders op Camping De Molenhof vooraf hun stroom inkopen. “Dan kunnen mensen een x-aantal kilowattuur aanschaffen en krijgen ze automatisch een melding zodra ze 80 procent verbruikt hebben. Dan is het aan hen of ze extra uren kopen of minder gaan verbruiken.”

Door de energie vooraf in rekening te brengen wil Kleijsen voorkomen dat men achteraf moet bijbetalen. “Wij vinden het een gek idee dat iemand die drie weken op de camping heeft gestaan nog € 8 moet afrekenen voor extra energieverbruik. Door vooraf te betalen hopen we dat te voorkomen.”

Kampeerders begripvol

Veel campings zien de urgentie van het elektriciteitsverbruik meten en doorberekenen. Uit onderzoek van ACSI onder kampeerders lijkt bijna 60 procent van de respondenten ‘redelijk begrip’ te hebben voor het betalen van hun eigen energieverbruik. Zo’n 30 procent geeft aan hier zelfs ‘(erg) veel begrip’ voor te hebben.

En hoewel de kampeerder dus begripvol lijkt te zijn, betalen ze toch graag nog een vaste prijs voor hun energieverbruik. Het onderzoek van ACSI laat namelijk ook zien dat bijna de helft van de ondervraagde kampeerders het liefst een all-inprijs zou betalen, waar de energiekosten op de kampeerplek een onderdeel van zijn. De meerderheid vindt een bedrag tussen de € 2 en € 3,99 voor energieverbruik een redelijke prijs.

Bewustwording over het energieverbruik is er ook. 47 procent van de kampeerders zegt beter na te denken over hun stroomverbruik als ze hier extra voor moeten betalen. 72 procent zegt ook thuis op hun verbruik te letten nu de kosten zo flink zijn gestegen.

De toekomst is groen

Waar steeds meer campings kiezen voor het meten van het energieverbruik en de kampeerder laten betalen, kiest de Engelse camping Woodovis Park voor een andere optie. Campingeigenaar Anthony Ell vertelt dat de camping heeft gekozen voor een duurzame oplossing. Sinds eind 2022 zijn ze volledig zelfvoorzienend. Hierdoor kan de camping nog steeds een all-intarief aanbieden, zonder last te hebben van de sterk variërende energieprijzen.

“Alle stroom op de camping wordt opgewekt door 202 zonnepanelen en opgeslagen in grote batterijen. Hierdoor kunnen wij onze prijzen laag houden en toch alle voorzieningen bieden, zoals een zwembad, sauna en jacuzzi’s.” Het zwembadwater wordt verwarmd met een warmtepomp. In het toiletgebouw zit een speciaal zonnepanelensysteem om het water op te warmen. “Ook op het vlak van water zijn we volledig zelfvoorzienend. We hebben onze eigen waterput.”

Ook betalen voor je waterverbruik

Waar kWh-meters en zelf duurzame energie opwekken de oplossingen lijken te zijn voor de sterk variërende energieprijzen, ligt er alweer een volgende uitdaging op campingeigenaren te wachten. Het watertekort en de daarmee samenhangende kosten voor water, zorgen voor nieuwe problemen. De waterprijzen in sommige Europese landen stijgen al flink. In België betaal je nu bijvoorbeeld al fors meer voor een kubieke meter water dan in buurland Nederland. In de toekomst moet je als kampeerder wellicht ook je water naar verbruik gaan afrekenen.

Hoeveel heb jij over voor stroom op de camping?

Wat heb jij eigenlijk maximaal over voor elektriciteit tijdens het kamperen, of kampeer jij juist liever zelfvoorzienend zonder stroom? Laat hieronder een reactie achter of mail ons.

Praat mee

  1. CJ

    Ben het eens met het beginsel afrekenen per gebruik. Vind echter de kWh prijs van t€0,65 of meer aan de hoge kant. Tevens vind ik dat 6 kWh per dag reëler is dan de meestal gehanteerde 4 kWh

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Op steeds meer campings betaal je voor stroom naar verbruik

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht