ACSI FreeLife

Menu

Avontuurlijk kamperen in de Balkan

Reizen buiten de gebaande paden. Dat avontuur is niet voor iedereen weggelegd. Pier en Krijna Selles draaien hun hand er niet voor om en nemen hun reisgenoten graag mee naar ‘onontdekte’ kampeerlanden. Zoals bijvoorbeeld de Balkanlanden.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Balkan e1396607441137

De ACSI-rondreis Balkan voert door Hongarije, Servië, Montenegro, Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Pier en Krijna Selles vertellen graag dat avontuurlijk kamperen je te wachten staat als je meereist naar het oosten.

Van Hongarije maar Bosnië

“De Balkanreis begint in het Hongaarse dorpje Siófok aan het Balatonmeer ten zuiden van Boedapest. Het meer is populair bij Nederlanders in de zomer, maar als wij begin mei arriveren, is het er nog leeg. De tweede dag gaan we als de grens over naar Servië, waar we twee campings aandoen. Daarna reizen we naar Montenegro waar we ook op twee campings verblijven. Dan volgt Kroatië, waar we kamperen op de stadscamping van Dubrovnik en tenslotte gaan we naar Bosnië-Herzegovina waar we vier verschillende plaatsen aandoen. De reis eindigt in de meest westelijke punt van Bosnië: Bihać.”

Avontuurlijk kamperen

Waarom is het een avontuurlijk kamperen? “Allereerst zijn het nog geen echte toeristenlanden. Alleen aan de Adriatische kust is van oudsher al veel toerisme. Tijdens de reis verblijven we zelfs een keer in een plaats die geen camping heeft. We kamperen dan op een basketbalveld bij een sportcomplex. En één keer op een heel eenvoudige  camping rond een aantal blokhutten op een grasveld. De meeste campings zijn nog niet van de kwaliteit die wij gewend zijn: het warme water is snel op en de stroom valt soms enkele uren uit. Je moet dus wel flexibel zijn. Ten slotte beheerst niemand, ook wij niet, de taal en kent niemand alle gebruiken. Zelfs de gebarentaal wijkt af van de onze. Kortom: je weet niet precies wat je te wachten staat.”

Een ander avontuurlijk aspect van de Balkanreis is de rijke geschiedenis die nog niet zo heel ver achter ons ligt. Naast de Balkanoorlogen in het begin van de twintigste eeuw volgden in de jaren negentig de Joegoslavische oorlogen. Nadat de federale staat Joegoslavië in 1991 uiteen viel ontstond in delen van Kroatië en in Bosnië-Herzegovina een hevige burgeroorlog. Die oorlog in de jaren negentig heeft veel sporen achtergelaten en heeft ervoor gezorgd dat de grenzen nog steeds niet overal exact zijn bepaald. Zo wordt een reis door de Balkan een tocht van land naar land.

ACSI Kampeerreizen

Wil je zelf het avontuur aangaan? Reizigers die graag met caravan of camper in een groep en toch ook zelfstandig willen reizen en veel van de Balkan willen zien, is het 27-daagse Balkan-avontuur van ACSI Kampeerreizen iets bijzonders. Je kunt zo’n 1730 kilometer lang zwerven door de Balkan. Waan jezelf een kampeerpionier en ontdek de nog ongerepte Balkan. De eerstvolgende reis start maandag 12 mei 2014. In het april/mei nummer van ACSI FreeLife magazine vind je de rest van het interview met reisleiders Pier en Krijna Selles.

bestel magazine

 

 

Praat mee

Praat mee: Avontuurlijk kamperen in de Balkan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht