ACSI FreeLife

Menu

Cityhoppen in Emilia-Romagna (2)

Logo ACSI FreeLife TestTourEmilia-Romagna is niet alleen een paradijs voor strandliefhebbers, ook cultuurminnaars komen er volop aan hun trekken. Marja en Vincent ontdekken Ravenna, Rimini en Cervia.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Ravenna

Zon, zee, strand en lekker eten zijn dé trekpleisters van Emilia-Romagna. Maar de zo’n honderd kilometer lange kustlijn, grofweg tussen Comacchio in het noorden en Rimini in het zuiden, heeft ook cultureel veel in huis. Naast steden als Bologna, Parma en Modena in het binnenland vind je ook dichter bij de Adriatische Zee steden vol historie en een typisch Italiaanse sfeer.

Een verblijf aan de Riviera Romagnola is dan ook prima te combineren met culturele uitstapjes, merken cultuurliefhebbers Vincent en Marja. Na fietsstad Ferrara en Santarcangelo di Romagna hebben ze er in ieder geval nog lang geen genoeg van.

Ravenna: Stad in scherven

Mozaïekstad Ravenna doet zeker niet onder voor Italiaanse cultuurparadijzen als Rome, Florence en Venetië. De stad is oorspronkelijk gebouwd op dertien eilanden. Vandaag de dag hop je via oude, gezellige straatjes en pleinen van het ene naar het andere voormalige eiland vol pracht en praal. Grondleggers waren de Byzantijnse overheersers, die er tot in de achtste eeuw de scepter zwaaiden en de stad bezaaiden met fraaie scherfpatronen. Vandaag de dag zie je deze kunstvorm nog overal terug, zelfs de straatnaambordjes zijn ge-mozaïekt.

Ravenna

De mozaïeken in de Basilica di San Vitale behoren tot de oudste ter wereld. Tot in elke hoek is deze kerk bezaaid met pracht en praal, tot het labyrint op de vloer. De schitterende decors zijn allemaal gemaakt van glas in duizenden tinten, zodat je gedurende de dag afhankelijk van de lichtinval steeds andere kleurschakeringen ontwaart. Niet zo gek dat de schilder Gustav Klimt hier begin twintigste eeuw inspiratie vond voor zijn ‘gouden periode’.

Dantes graftombe

Ravenna telt, verspreid over de stad, in totaal acht vroegchristelijke monumenten – kerken, mausoleums en kapellen – die een bezoek waard zijn. En alsof dat nog niet genoeg is, vind je er naast de Basilica di San Francesco de graftombe van Dante Alighieri. De beroemde Florentijnse dichter, auteur van La divina commedia, bracht in Ravenna de laatste jaren van zijn leven (1265-1321) door.

Opvallend zijn ook de vrolijke mozaïekschildjes met bloemen en het opschrift Città amica della donne, ofwel vrouwvriendelijke stad, die je overal tegenkomt. Van oudsher bekleedden vrouwen belangrijke functies in de stad, en dat mag best gememoreerd worden, vinden ze hier. Ravenna staat ook bekend als ‘de gelukkige stad’, omdat de inwoners door de eeuwen heen van veel onheil verschoond zijn gebleven.

Ravenna

Creatief met scherven

In Ravenna zijn ongeveer twintig ateliers met winkeltjes waar je ambachtelijke mozaïeksouvenirs kunt kopen. Van sieraden tot vazen en schilderijen. Maar je kunt er zelf ook creatief aan de slag met scherfjes. Marja en Vincent nemen een klein hamertje ter hand om steentjes stuk te slaan voor een eigen schildje. Precisiewerk dat veel geduld eist, merken ze, maar het resultaat mag er zijn. “Een leuk aandenken aan deze mooie stad voor op de koelkast thuis!”

Rimini: Feest en Fellini

Rimini is veruit de meest bekende badplaats van Emilia-Romagna. De stad in het zuiden van de regio heeft met zijn hotels, strandtenten, discotheken en pretparken het hardnekkige imago van louter feeststad voor jongen. Maar deze levendige stad met een historisch centrum en prachtige pleinen is veel meer. Cultuurliefhebbers komen hier aan hun trekken met monumenten die dateren van de Romeinse tijd tot aan de Renaissance, zoals de Boog van Augustus, de Brug van Tiberius, Castello Sismondo en het middeleeuwse Cavour-plein, het stadsmuseum en het aanpalende Domus del Chirurgo (Huis van de Chirurg).

Rimini

Filmdecor

Rimini is ook de stad van de beroemde Italiaanse filmregisseur Federico Fellini, die er in 1920 werd geboren. De cineast gebruikte zijn geboortestad als decor voor verschillende films. Niet zo gek dus dat je in Castello Sismondo het Fellini-museum vindt en dat de bioscoop waar hij het liefst kwam in oude luister is hersteld. Fellini kwam ter wereld in het kleurrijke, oude visserswijkje Borgo San Giuliano, waar beroemde scènes uit zijn films zijn vereeuwigd in de vorm van muurschilderingen. Bijzonder hier zijn ook de miniatuurschilderijtjes naast de voordeuren, die de herinnering aan de vissers en zeemannen die er ooit woonden, levend houden.

Cervia: Zoet zout

Cervia, de zuidelijkste halte van het natuurpark Po Delta, is de zoutstad van Emilia-Romagna. Iets buiten het centrum van de mondaine badplaats aan de Adriatische Zee vind je het oude zoutwerkersdorp. Herkenningspunt is de toren van San Michele aan het kanaal, met daarnaast twee oude zoutopslagplaatsen, waarvan eentje het zoutmuseum huisvest. Hier wordt het verhaal verteld over de glorietijd van de zoutwinning in het gebied. En natuurlijk mag een proeverij niet ontbreken, zodat je zelf de typerende zoete smaak van het ‘witte goud’ kunt ervaren.

Cervia

Na het ‘zoutcollege’ in het museum stap je in een bootje voor een tochtje over het zoutmeer. Dit natuurgebied is met zijn zeldzame flora en fauna, zoals roze flamingo’s, ook een aanrader voor natuurliefhebbers. Je kunt de zoutpannen ook te voet bekijken. Bijzonder is een boottocht over het meer de zonsondergang tegemoet. Zeker geen zouteloze beleving!

Meer zien van de TestTour in Emilia-Romagna?

Lees alle artikelen over de Cultuurliefhebbers op acsifreelife.nl. Of bekijk alle video’s van de testteams en activiteiten op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: Cityhoppen in Emilia-Romagna (2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht