ACSI FreeLife

Menu

Varen tussen de springvissen

Aan water is in Emilia-Romagna geen gebrek. Natuurlijk is er de Adriatische Zee, landinwaarts liggen her en der moerassen en kalme meren. De familie Landlust verkende tijdens de TestTour 2023 de binnenwateren met een motorbootje.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
TestTour Emilia-Romagna_Comacchio

Startplaats voor de waterexcursie is de vierhonderd jaar oude visafslag Stazione Foce, vlak bij het stadje Comacchio, waar nu een restaurant is gevestigd. Vandaar wandelen Heidi, Christiaan, Kaylee en Jesse naar het Openlucht Archeologisch Park, waar twee huizen van de oude Etruskische stad Spina zijn gereconstrueerd. Daarna is het tijd om bij gids Pietro in een motorbootje te stappen en gaat de tocht verder over het water om alles te weten te komen over de hoogtijdagen van de palingvisserij in het gebied.

Flamingo’s

Het waterrijke natuurpark Valli di Comacchio, met kanalen, meren, lagunes en moerassen behoort tot het beschermde natuurpark Po Delta, een gebied van 54.000 hectare waar de uitlopers van de rivier de Po zich vermengen met de Adriatische Zee. Door de vermenging van zoet en zilt water is dit een waar paradijs voor honderden soorten (zeldzame) watervogels en een grote kolonie flamingo’s.

TestTour Emilia-Romagna_Comacchio

Karakteristiek voor het gebied, op steenworp afstand van Spina Family Camping Village, zijn de oude vissershutten op houten palen langs de kanalen, die boven het water lijken te zweven. “Dit gebied is eigenlijk één grote visfabriek”, zegt gids Pietro. En dat klopt, want de vissen springen zo uit het water om het bootje heen. Jesse, die zelf ook graag vist, legt het schouwspel al varend vast met zijn camera, terwijl zus Kaylee voorin het bootje heerlijk van het zonnetje geniet.

Spartaans vissersleven

Pietro legt aan bij een oude, gerenoveerde visserswoning, casoni genaamd, waar de vissers vroeger onder Spartaanse omstandigheden leefden, wachtend tot ze hun met paling gevulde fuiken konden binnenhalen. “De delicatesse staat in veel restaurants op de kaart, al speelt de visvangst geen economische rol van betekenis meer.”

Emilia-Romagna_Comacchio

Op de terugweg naar Stazione Foce passeert het bootje dan toch ook nog een kolonie flamingo’s. De roze vogels zitten er fotogeniek bij en Pedro ziet de bui al hangen. “Bijna alle toeristen vragen of we dichterbij kunnen komen voor de foto. Maar helaas, dat gaat niet. Flamingo’s staan altijd op de bodem in ondiep water, dus dan loopt de boot vast.”

Comacchio en de waterrijke omgeving speelden een hoofdrol in de TestTour 2023. Zo maakte testteam Mark en Eva een fietstocht rond het meer en aten testcamperaars Ton en Tonny paling in het centrum van het stadje, ook wel Klein Venetië genoemd met zijn kanalen en boogbruggen.

Meer zien van de TestTour in Emilia-Romagna?

Alle video’s van de testteams en activiteiten vind je op ons YouTube-kanaal. Of lees alle artikelen over de belevenissen van de familie Landlust en hun collega-testers.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar het laatste kampeernieuws?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Praat mee

Praat mee: Varen tussen de springvissen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht