ACSI FreeLife

Menu

Kasteel Reinhardstein, parel van Wallonië

testtourAls er een verkiezing zou bestaan voor mooist gelegen kastelen, dan zou Reinhardstein in de Waalse provincie Luik ongetwijfeld goed scoren. Eric en Inez brengen een bezoek aan dit slot uit de veertiende eeuw.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Kateel Reinhardstein

Het kasteel ligt verscholen in de bossen van Ovifat ten zuiden van de Hoge Venen, aan de rivier de Warche die uitmondt in het nabijgelegen meer van Robertville. “Kijk, daar is het kasteel”, wijst Inez vanaf de parkeerplaats. “Wat een plaatje zeg! Als je hier naartoe rijdt, zou je niet zeggen dat hier zo’n mooi kasteel ligt.”

Licht aan

Na een fikse zomerbui onderweg zijn de Levensgenieters net op tijd op de plaats van bestemming. Terwijl ze richting het kasteel wandelen, breken de eerste zonnestralen door. Alsof de kasteelheer rustig aan alle lichten aandoet.

Geen moment saai

Als ze twee minuten later de poort door zijn, begint het alweer te druppelen. “Laten we snel naar binnen gaan”, spoort gids Julie hen aan in het Frans. Kasteel Reinhardstein is nog volledig intact, net als de vele overblijfselen als wapens en amputatie-instrumenten die je binnen tegenkomt. Eric en Inez kijken hun ogen uit. “We hebben al heel wat kastelen gezien. Dan dwaal je nog wel eens uren rond, maar heb je het na een halfuur eigenlijk wel gezien”, vertelt Eric terwijl Inez instemmend knikt.

 

“Hier loop je een uur tot anderhalf uur rond en wordt het geen moment saai. Je komt in alle ruimtes weer wat interessants tegen, zoals de wandtapijten en de sierlijke wapens uit de tijd dat dit kasteel nog werd bewoond.”

Kasteelwandeling

Na iets meer dan een uur zijn de Markeloërs weer buiten en startklaar voor een wandeling van zeven kilometer rondom de vesting van Reinhardstein. “Dan zie je pas echt goed hoe mooi dit hier ligt”, vertelt Inez. “We zijn echt onder de indruk van het kasteel.”

Elektrisch varen

Inmiddels is het weer helemaal opgeklaard en sluit het testteam deze actieve dag vol middeleeuwse pracht en praal af op het meer van Robertville. Bij Robertville-les-Bains stappen de caravanners in een elektrisch aangedreven bootje. “Wat een geluk dat het nu net mooi weer is geworden”, glundert Inez vanachter het stuur. “Dat maakt dit meer en deze vaartocht meteen een stuk mooier en kleurrijker. Dit is een ideale afsluiter van een prachtige dag. Typisch zo’n activiteit die wij zelf niet zo snel zouden doen.”

Voor een halfuur elektrisch varen op het meer van Robertville betaal je in de zomerperiode € 20 per persoon. Van 16 juni tot 15 september kan dat iedere dag tussen 9.30 en 19.00 uur vanaf de aanlegplaats Robertville-les-Bains.

 

Reinhardstein bij kaarslicht

Wil jij net als Eric en Inez worden rondgeleid in en rondom Chateau de Reinhardstein? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is er in juli en augustus iedere donderdagavond een kasteeltour bij kaarslicht, zowel in het Frans als in het Nederlands. Zorg wel dat je je vooraf even inschrijft. In de winterperiode kan je Reinhardstein ook in het donker bezoeken. Tijdens de kerstdagen ontdek je allerlei kerstversieringen en staan er glühwein en lekkernijen klaar.

Campingtip

Voor een fraaie camping in de buurt van kasteel Reinhardstein en het meer van Robertville kom je uit bij camping Anderegg in Waimes. Deze kleinschalige camping ligt op bijna 600 meter hoogte. De kampeerplaatsen zijn ruim en verschillende plekken liggen direct langs een klein beekje.

“Anderegg is een knusse en overzichtelijke camping die mooi is gelegen”, concludeert Inez van testteam Levensgenieters. “Het sanitair wordt goed schoongemaakt. En iedere ochtend hadden we verse broodjes van de bakker die we via de handige camping-app konden bestellen.”

Wallonië_camping-Anderegg_dichtbij_ReinhardsteinCamping Anderegg vanuit de lucht

Fiets- en wandelparadijs

De omgeving leent zich uitstekend om heerlijk te fietsen, wandelen of om gewoon te genieten van de rust en de natuur. Zo vind je op slechts drie kilometer van het kampeerterrein de startpunten van de RAVel-routes zoals de Vennbahn. Deze fietsroutes met weinig hoogteverschillen brengen je over oude spoorlijnen en jaagpaden langs allerlei mooie plekken.

Wie de benenwagen kiest, heeft ook tal van opties. Wandel door het bos nabij de camping of zet koers richting het meer van Robertville. Het meer en de 55 meter hoge stuwdam zijn de moeite waard!

En ook voor de cultuurliefhebber valt er genoeg te beleven. Wandel door leuke stadjes als Monschau en Malmedy, ontdek diverse grotten of breng een bezoekje aan de dierentuin. En ben je een echte bourgondiër en bierliefhebber? Dan mag een bezoekje aan de brouwerijen van Peak, Bellevaux en La Chouffe niet ontbreken.

Meer zien van de TestTour in Wallonië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: Kasteel Reinhardstein, parel van Wallonië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht