ACSI FreeLife

Menu

Ronald en Emily fietsen oude spoorlijnen en jaagpaden

ACSI FreeLife TestTour logoOp hun derde dag in Wallonië klimmen Emily en Ronald van testteam Actievelingen in het zadel voor een fietstocht over oude spoorlijnen en jaagpaden. Het stel vertrekt vanaf het toeristenbureau in Han-sur-Lesse waar je ook de beroemde grotten van Han vindt.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Testteam-Actievelingen-Wallonië-2022_Ravel-route

Daar worden ze door Rachel verwelkomd en krijgen ze elektrische fietsen tot hun beschikking. Die zijn wel handig, want voordat Emily en Ronald de zo goed als vlakke oude spoorbaan bereiken, moeten er een paar Ardense heuvels worden beklommen. Een fluitje van een cent met zo’n elektrische fiets.

Autovrij en autoluw

Eenmaal op de RAVeL (Réseau Autonome des Voies Lentes; vrij vertaald netwerk van paden voor langzaam verkeer) fietsen ze van knooppunt naar knooppunt op weg naar Rochefort. In totaal ligt er in heel Wallonië zo’n 1.480 kilometer van dit soort autovrije en autoluwe paden, waarover meer dan 45 routes uitgestippeld zijn en waarover je heerlijk kunt boemelen.

In de Famenne, waar de actievelingen vandaag de pedalen rondtrappen, ligt 450 kilometer aan knooppunten en er zijn drie RAVeLs. Emily en Ronald fietsen vandaag van Houyet naar Rochefort. Daarbij volgen ze een voormalig spoorwegtracé. De route kent daardoor maar weinig hoogteverschillen en onderweg passeren ze oude stationsgebouwtjes.

De smaak van de Ardennen

Het ene moment worden ze omringd door beboste heuvels en op het andere moment fietsen ze door vlakke graslanden waar koeien naar hartenlust grazen. Onderweg spotten ze het kasteel van Ciergnon, een buitenverblijf van de koninklijke familie. Het torent letterlijk boven de omgeving uit en vermoedelijk biedt het een adembenemend uitzicht op de Lesse. Helaas is het kasteel, mits je connecties hebt met de koninklijke familie, niet te bezoeken. Maar van een afstandje ernaar kijken is ook de moeite waard.

Wat ook de moeite waard is, is de smaak van de streek. Rachel trakteert de actievelingen namelijk op een mand vol lokale streekproducten. En daar genieten Emily en Ronald smakelijk van, terwijl ze op een kleedje uitkijken over de Ardense heuvels. “Dit is genieten!”

Bekijk de video en ontdek te avonturen van Ronald en Emily

Nieuwsgierig naar de avonturen van Actievelingen Ronald en Emily? Tijdens hun ‘vakantie of fame’ gaan ze suppen over het stuwmeer van Nisramont. Op het land wandelen Ronald en Emily door het woud van Saint-Hubert. Vergeet ook niet om de video bovenaan dit artikel te bekijken. Meer zien van de TestTour in Wallonië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Tekst: Katinka Schippers

Praat mee

Praat mee: Ronald en Emily fietsen oude spoorlijnen en jaagpaden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht