ACSI FreeLife

Menu

Wandelen door de bossen van Saint-Hubert

ACSI FreeLife TestTour 2018Saint-Hubert is het stadje dat ook wel bekendstaat als de jachthoofdstad van Wallonië. Hoewel het bronstseizoen net is begonnen, spotten Emily en Ronald bij de observatieplaats La Bilaude geen herten en reeën.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Testteam-Actievelingen-Wallonië-2022_wandelen

“Als je hier aan het einde van de middag komt, is de kans heel groot dat je ze wel ziet. Alle kijkhutten – er zijn er in dit gebied vier – zijn dan druk bezet door fanatieke wildspotters”, legt Violaine Jacquemin van het toeristenbureau van Saint-Hubert op gedempte toon uit aan de actievelingen.

Mystieke plek

Na even in de verte turen om te zien of er misschien een edelhert drinkt uit de vijver van Bilaude lopen Emily en Ronald ietwat teleurgesteld, maar met gespitste oren verder. Terwijl ze even later over een houten vlonder door het berkenbos Boulaie du Rouge Poncé stappen, lijkt in de verte een hoorn te klinken, zou dat een burlend hert zijn? Ze staan even stil. Opnieuw geen hert te zien.

Ze lopen verder, net een stukje boven de zompige veengrond met aan weerszijden statige, smalle, witte berken. Een mystieke plek om de liefde te vinden zou je denken. Want dat is waar het edelhert aan het eind van de zomer naarstig naar op zoek is. Maar ze hebben er duidelijk liever geen pottenkijkers bij.

Verrassende natuur

Het berkenbos is het op een na oudste natuurreservaat in Wallonië. Al in 1969 kreeg het een status om het behoud van een bijzonder landschap van berkenbos op veengrond te behouden. Het is hier verboden om van de vlonder af te wijken. Het is aan te raden om je in deze tijd van het jaar goed te laten informeren bij het toeristenbureau of met een gids te wandelen, want op sommige plekken kom je affiches en hekken tegen die je wandeling onderbreken.

Het jachtseizoen volgt het bronstseizoen op en loopt van 1 oktober tot 31 december. Je kunt de bossen van Saint-Hubert ook op andere manieren verkennen. Denk aan elektrische steps, met een segway, rollerski’s of door middel van geocaching.

“Hoewel we geen edelherten of everzwijnen hebben gespot, zijn we wel bijzonder verrast door de natuur hier. We kenden tot nu toe alleen de grillige rotsachtige kant van de Ardennen”, vertellen Emily en Ronald, terwijl ze met een bord langzaam gegaard wild zwijn terugblikken op hun wandelavontuur.

Camping Sandaya Parc la Clusure_luchtfotoCamping Sandaya Parc la Clusure van bovenaf

Kamperen in een groen oase

Op een kwartiertje rijden van Saint-Hubert ligt Camping Sandaya Parc la Clusure, waar Ronald en Emily logeren met hun buscamper. De 4-sterrencamping ligt midden in de Ardennen, niet ver van het charmante stadje Rochefort en de beroemde grotten van Han.

Rond de camping is het een oase van groen. “Het is heerlijk dat je gelijk tegen de beboste heuvels aankijkt als je je camper uitstapt”, aldus Emily. De streek is een populaire trekpleister voor fietsers en wandelaars, maar ook voor mensen die dol zijn op wild, zowel op het spotten als het eten ervan. Al bij de toegangsweg naar de camping word je opgewacht door (beelden van) everzwijnen.

En wat is er lekkerder dan een duik te nemen na een wandeling door de Belgische Ardennen? Dat kan sinds 2022 in twee gloednieuwe aquaparken, met verwarmd binnen- en buitenzwembad, bubbelbad, lagune en glijbanen en een waterspeeltuin voor de allerkleinsten. Dat is nog eens fijn thuiskomen.

Bekijk de video en ontdek te avonturen van Ronald en Emily

Nieuwsgierig naar de avonturen van Actievelingen Ronald en Emily? Tijdens de TestTour gaan ze ook suppen over het stuwmeer van Nisramont.  Vergeet ook niet om de video bovenaan dit artikel te bekijken. Meer zien van de TestTour in Wallonië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Tekst: Katinka Schippers

Praat mee

Praat mee: Wandelen door de bossen van Saint-Hubert

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht