ACSI FreeLife

Menu

Slenteren door romantisch Rovinj

ACSI FreeLife TestTour logoNuchtere Rotterdammers of niet, ook Ronald en Janine vallen voor de charme van Rovinj. De camperaars slenteren op hun gemak door een van de meest fotogenieke stadjes van Kroatië en geven zich over aan het plaatselijke koffieritueel.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
TestTour Kroatië_Rovinj

Rovinj is een van de oudste steden van Istrië en een toeristentrekker van jewelste. Gelegen op een schiereiland in de Adriatische Zee, strekt de oude binnenstad zich uit over een heuvel. Een schilderachtig decor, waarin kleurrijke huizen aan hellende straatjes oprijzen uit het azuurblauwe water.

Op de boulevard wacht gids Aneli, geboren en getogen in Rovinj, Ronald en Janine op. “De oude stad was ooit een eiland en is sinds 1763 verbonden met het vaste land. Sindsdien is het een schiereiland”, vertelt Aneli. “Kom, we gaan naar de haven, het hart van Rovinj en voor ons als inwoners het favoriete ontmoetingspunt.” Het leven hier is door de eeuwen heen altijd nauw verbonden geweest met de zee.”

Saint-Tropez in het klein

Vanuit de haven, omringd door vele terrasjes en restaurantjes, is het zicht op de oude stadskern in de zee zo mogelijk nóg pittoresker. Nu met kleine vissersbootjes en plezierjachten op de voorgrond. “Dit lijkt wel Saint-Tropez in het klein”, vinden Ronald en Janine. “Eigenlijk zijn we meer van de natuur en doen we dit soort dingen niet zo vaak. Maar het is heerlijk om hier op een terrasje met een kopje koffie naar de mensen en de bootjes te kijken.”

Dat laatste duurt helaas niet lang, want vanuit de haven zet Aneli koers naar de oude stad. Heel bekende bezienswaardigheden zijn hier niet te vinden. Rovinj is typisch zo’n stadje waar je op je gemak uren rondslentert door een doolhof van kronkelstraatjes en smalle steegjes. De kleurrijke huizen zijn hier dicht op elkaar gebouwd. Opvallend zijn de ‘booghuizen’ die in de middeleeuwen over de straatjes heen gebouwd zijn om de woningnood op te lossen, wijst Aneli.

 

Openluchtmuseum

Onderweg kom je langs prachtige pleintjes en verrassende uitzichtpunten. Grisia, de bekendste straat van het oude centrum, is een soort openluchtmuseum met kunstwerken aan de muren en kleine boetieks met souvenirs, sieraden en keramiek. Via de trappen van rotssteen wandel je omhoog naar het hoogste punt van het schiereiland.

Het plein voor de Sint-Eufemiakerk, waarvan de klokkentoren letterlijk uittorent boven de stad, biedt een adembenemend uitzicht op de wijde omgeving en de vele eilandjes voor de kust. De kerk uit 1736 is het belangrijkste barokke monument van Istrië. Kenners zullen zien dat de klokkentoren erg lijkt op die van de San Marco in Venetië. Niet zo vreemd, want Rovinj maakte lange tijd onderdeel uit van de republiek Venetië.

Beschermheilige Eufemia

Het hoogste punt van de stad is een geliefde locatie voor trouwfoto’s of om te genieten van een magische zonsondergang. Dit alles onder toeziend oog van het beeld van Eufemia, beschermheilige van Rovinj, bovenop de klokkentoren. “Het leven hier is door de eeuwen heen altijd nauw verbonden geweest met de zee”, vertelt Aneli. “Eufemia betekent thuiskomen en is een belangrijk baken voor de vissers. Het beeld draait mee met de wind en geeft met haar rechterschouder de windrichting aan.”

 

De tocht gaat via oude stad terug naar beneden, naar de groente- en fruitmarkt aan de boulevard aan de voet van het schiereiland. Ondanks de toeristische toeloop komen de locals hier ’s ochtends steevast samen voor koffie, vertelt Aneli. “Koffie is hier niet gewoon een kwestie van opdrinken en door, maar echt een sociale activiteit.”

Niet haasten maar socializen

Even laten genieten ook Ronald en Janine met een kopje koffie na van alle indrukken. “Rovinj is echt zeer pittoresk en verrassend”, concludeert Janine. “We waren hier al vroeg en konden in alle rust rondkijken. Het was leuk om te zien hoe de stad langzaam volstroomde.” Ronald kan zich wel vinden in het plaatselijke koffieritueel. “Koffiedrinken is hier niet haasten, maar echt socializen. Daar zou ik best aan kunnen wennen!”

Meer zien van Istrië?

Beginnende Camperaars Ronald en Janine ontdekten nog meer mooie plekken in Istrië. Ook de eilandgroep Brijuni en de Baredine-grot vielen in de smaak. Tijdens hun vakantie in Kroatië testten zij de stoere halfintegraal Sunlight T68 Adventure. Benieuwd hoe deze camper beviel? Je leest het op acsifreelife.nl of in het ACSI FreeLife Magazine.

Bekijk de video

Nieuwsgierig hoe Ronald en Janine terugkijken op hun bezoek aan Rovinj? Vergeet niet de bijbehorende video hierboven aan te klikken. Meer zien van de TestTour in Kroatië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

Praat mee

Praat mee: Slenteren door romantisch Rovinj

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht