ACSI FreeLife

Menu

Golfen op Brijuni, een eiland vol moois

ACSI FreeLife TestTour logoVeliki Brijun, het grootste eiland van de eilandengroep Brijuni voor de kust van Istrië, is verrassend veelzijdig. Ronald en Janine gaan golfen, staan er oog in oog met wilde dieren en bewonderen natuur en historie.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Beginnende Camperaars golfen op Bijuni, Istrië, Kroatië

Voor de aftrap van hun kennismaking met Istrië parkeren Ronald en Janine hun Sunlight-camper bij de haven van de kustplaats Fažana. Hier vertrekt de boot naar Brijuni, een groep van veertien eilanden voor de kust. Of beter gezegd, naar Veliki Brijun, het grootste eiland dat als enige open is voor publiek.

Na een kwartiertje varen beland je in een groene oase. Met prachtige mediterrane natuur, schitterende stranden, overblijfselen uit de Romeinse en Byzantijnse periode, een safaripark, golf en polo. Enige bebouwing van betekenis zijn de drie hotels op het eiland, die in bouwstijl herinneren aan verschillende periodes van buitenlandse overheersing.

Koningin Juliana en prins Bernhard

Brijuni werd na de Tweede Wereldoorlog een mondain oord voor de beau monde. De vroegere Joegoslavische leider Tito koos dit kleine paradijs destijds uit om de zomermaanden door te brengen, vertelt gids Sanja, die Ronald en Janine op het eiland opwacht. Hij ontving er bevriende staatshoofden, van de Cubaanse leider Fidel Castro tot koningin Juliana en prins Bernhard, filmsterren als Sophia Loren en Elizabeth Taylor, politici en topondernemers.

Een paar jaar na Tito’s dood in 1980 werd Brijuni een nationaal park en sindsdien kan ook de gewone sterveling er voet aan wal zetten. Ronald en Janine stappen bij gids Sanja in een golfkarretje, maar de natuur, cultuur en historie op het 5,6 km2 grote eiland zijn ook heel goed te voet of per fiets of met het toeristische treintje te ontdekken. Hoogtepunt voor natuurliefhebbers op Veliki Brijun is de weelderige mediterrane tuin.

Balletje slaan

Eerste stop is de golfbaan, die honderd jaar geleden al werd aangelegd en glooiend afloopt naar de zee. Pro Vanja wacht hier voor een clinic. Janine heeft al regelmatig een balletje geslagen, voor Ronald is het de eerste keer. “Ik heb nog nooit gegolfd. Ja, midgetgolf toen ik vijf jaar oud was.”
“Het valt helemaal niet mee om de bal goed te raken”, is na afloop zijn conclusie. “Echt super om dit eens te doen.”

Na de sportieve onderbreking stappen de camperaars bij Sanja in het golfkarretje richting het safaripark, ooit een hobby van Tito. Om de Joegoslavische leider een plezier te doen brachten zijn (invloed)rijke gasten wilde dieren mee als geschenk. Van de Britse koningin Elizabeth kreeg Tito ooit een shetlandpony. “Een klein cadeautje”, grapt Ronald. De Indiase premier Indira Ghandi ging daar namelijk ruim overheen met twee olifanten. De oude olifant Lanka loopt hier nog altijd rond.

Eeuwenoude olijfboom

De overige ‘geschenkdieren’ zijn door de jaren heen vervangen door nieuwe aanwas, zoals zebra’s, lama’s, ezels, pauwen en struisvogels. In het Tito Museum op Veliki Brijun herinneren foto’s aan de ontmoetingen met de buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zijn er ook nog zo’n tweehonderd afdrukken van dinosauruspoten en een 1.600 jaar oude olijfboom, een van de oudste in het hele mediterrane gebied, te vinden.“

 

In het bos stopt het golfkarretje bij de Mariabasiliek, waar Ronald en Janine tussen de eeuwenoude overblijfselen door wandelen. De Brijuni-tour eindigt bij het oude boothuis uit 1902 aan de kade. Deze plek waar eilanddokter Otto Lenz vroeger woonde en werkte, is nu een museum over het eiland.

Fantastische baaitjes

“Als natuurliefhebbers was het voor ons echt genieten op dit eiland, maar ook de geschiedenis is erg indrukwekkend”, zo blikken de testers uit Vlaardingen terug tijdens de twee kilometer lange boottocht terug naar het vaste land. “De golf clinic met uitzicht over de Adriatische zee was geweldig. Jammer dat we geen zwemkleding hadden meegenomen om te zwemmen in de fantastisch mooie baaitjes!”

Meer zien van Istrië?

Beginnende Camperaars Janine en Ronald deden op hun campertour door Istrië ook het stadje Rovinj aan en daalden af in de Baredine-grot. Benieuwd hoe hun testcamper, de Sunlight T68 Adventure, beviel? Je lees het op acsifreelife.nl of in het ACSI FreeLife Magazine.

Bekijk de video

Nieuwsgierig hoe Ronald en Janine terugkijken op hun eilandtour op Brijuni? Klik dan op de bijbehorende video bovenaan deze pagina. Meer zien van de TestTour in Kroatië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

 

Praat mee

Praat mee: Golfen op Brijuni, een eiland vol moois

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht