ACSI FreeLife

Menu

Afdalen naar ondergronds Istrië in de Grot van Baredine

ACSI FreeLife TestTour logoRonald en Janine gaan in Istrië ondergronds in de Grot van Baredine. ACSI FreeLife-redacteur Berrit daalde samen met de camperaars af langs indrukwekkende druipsteensculpturen naar zestig meter diepte.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
Ronald en Janine_Grot van Baredine

Ronald en Janine sluiten hun campertour door Istrië af met een bezoek aan de Grot van Baredine, op het platteland bij het plaatsje Novi Vas, ongeveer vijftien kilometer van de camping Aminess Maravea. De druipsteengrot kwam over een periode van duizenden jaren tot stand en is een van de mooiste van Istrië. En ook een aanrader voor wie wat verkoeling zoekt in de zomerse Kroatische hitte.

Via steile trappen dalen we bij veertien graden af naar de vijf ondergrondse schatkamers met indrukwekkende stalagmieten en stalactieten. De tocht voert langs gordijnen van druipsteen tot wel tien meter lang, die in de loop der tijden zijn ontstaan door het geduldige werk van het druppelende water.

 

Toren van Pisa

Sommige ‘kunstwerken’ hebben herkenbare vormen, wijst gids Lili. Zo herkennen we in de druipsteensculpturen de maagd Maria, de scheve toren van Pisa en de sneeuwpop de fakkeldrager, die het handelsmerk van de grot is geworden. “Niets aanraken”, waarschuwt Lili. “De zuurgraad van je handen kan schade toebrengen.”

Hoewel de Baredine-grot stamt uit de oudheid, werd deze pas ontdekt door speleologen in 1973. Onderzoek leidde hun via een ondergrondse gang naar het meer op een diepte van 117 meter. Het laagste punt van de grot ligt op 132 meter onder de grond. In 1995 ging de grot open voor publiek.

De olm, een eigenaardig grotdier

De toeristische route voert naar het ondergrondse meer op zestig meter diep. Hier maken we kennis met de olm, een eigenaardig ondergronds wezen. Deze witte salamander, ook wel mensvis genoemd, heeft vanwege zijn bestaan in de duisternis geen pigment en geen ogen. Het grotdier kan wel honderd jaar oud kan worden. “Het lijkt hier wel een sprookjesbos”, lacht Ronald.

 

De camperaars zijn na afloop onder de indruk van het ondergrondse natuurfenomeen. “Wij zijn zelf meer van de bovengrondse natuur, we zouden niet zo snel een grot bezoeken. Maar dit was fascinerend”, vindt Janine. “Alles is nog in authentieke staat, ze hebben er geen kermis van gemaakt”, vult Ronald aan.

De Grot van Baredine is alleen te bezoeken met een gids, de rondleiding over driehonderd meter duurt ongeveer veertig minuten. Bij de ingang van de grot vind je een museum en een kleine snackbar. Ook is er een picknickweide en kun je er speleo-klimmen.

Tractormuseum naast de grot

Naast de ingang van de grot staat het tractormuseum, gewijd aan de geschiedenis van de landbouw in dit gebied. Door de eeuwen heen hebben boeren de onherbergzame omgeving veranderd in vruchtbare olijf- en wijngaarden die zich tot aan de zee uitstrekken. Oude gereedschappen, machines en foto’s voeren terug naar de periode vlak voor en na de mechanisering van de landbouw. De collectie omvat ongeveer vijftig tractoren en landbouwmachines, waaronder een Fordson uit 1923.

Meer zien van Istrië?

Beginnende Camperaars Ronald en Janine gaan ook golfen op het prachtige eiland Brijuni en ontdekken romantisch Rovinj. Zij toerden rond in Kroatië in de Sunlight T68 Adventure. Benieuwd hoe deze camper is bevallen? Je leest het op acsifreelife.nl of in het ACSI FreeLife Magazine.

Bekijk de video

Nieuwsgierig hoe Ronald en Janine terugkijken op hun reis naar Istrië? Bekijk alle video’s op ons YouTube-kanaal.

 

Praat mee

Praat mee: Afdalen naar ondergronds Istrië in de Grot van Baredine

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht