ACSI FreeLife

Menu

Verkoop daktenten meer dan verdubbeld

Kamperen zit in de lift, en dat is ook in de markt van de daktenten goed te merken. De verkoop van daktenten is dit jaar namelijk ‘meer dan verdubbeld ten opzichte van 2019’. Zo is deze uitklapbare mini-camper in een paar jaar uitgegroeid van een nichemarkt tot een belangrijke speler in de wereld van kampeermiddelen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Daktent Dare to be Different_foto Jaap Buijs

“De laatste jaren heeft hij een serieuze plek veroverd in het kampeerwereldje”, stelt Ivar van der Leij, importeur van de daktentmerken Campwerk en iKamper en initiatiefnemer van het daktentfestival. “Dit jaar zien we zelfs een omzetgroei van meer dan 100 procent ten opzichte van 2019. Dat zorgt ervoor dat producenten, ondanks een vergroting van de capaciteit, nog maar nauwelijks aan de vraag kunnen voldoen.”

Aantal daktenten

In tegenstelling tot campers en caravans die stuk voor stuk worden geregistreerd, is er geen exact cijfer te plakken op het aantal daktenten. Op basis van contacten met verschillende dealers schat Ivar in dat er op dit moment in Nederland ongeveer 5.000 daktenten in omloop zijn.

Opzetten in een paar minuten

Daktenten zijn afkomstig uit de 4×4-wereld, maar steeds vaker zijn ze ook te zien op normale personenauto’s en SUV’s. De daktent – met daarin standaard een matras – past op vrijwel iedere personenauto en je zet ‘m binnen een paar minuten op. Ivar: “Voordeel is de ultieme flexibiliteit: je hebt maar een klein plekje nodig om te kunnen overnachten en met een personenauto kom je op de leukste plekken.”

‘Versterkt door corona’

De reden van de populariteit is volgens Ivar de vraag naar meer mobiliteit, flexibiliteit en het buiten willen zijn. “Dat outdoorgevoel spreekt steeds meer mensen aan en dat gevoel wordt versterkt door de coronapandemie. Met een daktent kun je à la minute een roadtrip maken in plaats van dat je in een vliegtuig moet stappen naar een all-inclusive hotel. “

Daktenten getest

Nieuwsgierig hoe een daktent bevalt? ACSI FreeLife testte drie jaar geleden twee modellen, de Adventure van CampWerk en de Outdoor 140CL van Dare to be Different.

Verkoop caravans: + 48 procent

Kamperen zit sowieso fors in de lift, zo blijkt uit cijfers van branchevereniging de Kampeer & Caravan Industrie (KCI). De verkoop van nieuwe caravans groeide in de maand juli met 48 procent ten opzichte van juli 2019 en bij de campers zelfs met 86 procent.

Praat mee

Praat mee: Verkoop daktenten meer dan verdubbeld

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht