ACSI FreeLife

Menu

Daktent: avontuurlijk, maar ook handig?

Een tent op het dak van je auto. Is zo’n daktent wel handig of alleen een optie voor rasechte avonturiers? Redacteuren Rosanne en ik namen de proef op de som. Rosanne ging op pad met de Adventure daktent van CampWerk en ik met de Outdoor 140CL van Dare to be Different.

Auteur
Sander Cox
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Daktent Dare to be Different_foto Jaap Buijs
Daktent CampWerk
Daktent Dare to be Different_binnen_foto Jaap Buijs
mini countryman daktent autohome

Hoe is het slaapcomfort? Dat is een van de vragen die me bezighoudt voordat ik voor het eerst via een trapje een tent binnenstap. Dat valt reuze mee. Sterker nog, qua slaapruimte heb je met deze daktent niets te klagen. Als je een tent gewend bent, is een daktent voor je nachtrust een vooruitgang. Bij beide daktenten is het matras in de bodem geïntegreerd. Je hebt dus geen slaapmatjes nodig en je slaapt op een comfortabel matras dat weinig onderdoet voor een echt matras.

Montage

Je zou misschien denken dat je er een speciale auto voor nodig hebt, maar dat is niet zo. De daktenten kunnen bijna op ieder voertuig worden gemonteerd. Bij de meeste voertuigen ligt de dakbelasting tussen de 75 en 100 kilogram. Ruim voldoende voor het gewicht van de daktenten die 55 en 61 kilogram wegen. Wat veel mensen niet weten, is dat het maximale gewicht alleen geldt tijdens het rijden. Wanneer je de daktent gebruikt, staat de auto stil en dan mag het gewicht veel hoger zijn.

Dragers

Het enige dat je nodig hebt voor de montage op jouw auto: twee dwarsbalken/lastdragers. Deze bevestig je op jouw auto, of je nu wel of geen dakrails hebt. De dragers bestel je bij de daktent (CampWerk) of via een dealer (Dare to be Different). Dan volgt de montage. Omdat het om een groot pakket gaat dat op het dak van jouw auto moet komen, kan een heftruck handig zijn, zeker als het om een hoge auto (lees 4×4) gaat. Anders moet je boven jouw macht tillen. Maar bij de meeste auto’s moet het zonder ook wel lukken, verzekert Ivar van der Leij van CampWerk. “En wanneer je op een opstap staat aan één zijde van de auto, kan je de tent met twee personen op een wat hogere auto krijgen en dan over de dakrails schuiven naar de juiste positie.”

Daktent op een Mini

Toch heb je niet per se een grote auto nodig voor een daktentvakantie. Sinds kort kun je ook kamperen op het dak van de nieuwe Mini Countryman. Het Italiaanse bedrijf Autohome is daar op ingesprongen met een speciale uitvoering van de AirTop daktent. Dit model is speciaal bedoeld voor de Mini Countryman. Openen gaat eenvoudig door sluitingsklemmen, twee voor en twee achter, te ontgrendelen. De tent ontvouwt zich automatisch door vier gasdrukveren.

Prijzen

De tent voor op de Mini meet 210 bij 130 centimeter en is 94 centimeter hoog. Ter vergelijking de Outdoor 140CL van Dare to be Different is 310 x 143 x 126 centimeter (lxbxh) en die van CampWerk 290 x 140 x 130 centimeter. De Autohome daktent voor de nieuwe Mini Countryman is leverbaar in de kleuren zwart of wit en kost ruim € 2.800. De Outdoor 140CL van Dare to be Different is verkrijgbaar vanaf € 1.250. Bij de Adventure daktent van CampWerk ligt de vanafprijs op € 1.295.

Testresultaten

Tijdens de test hebben Rosanne en ik gelet op onder anderen het slaap- en leefcomfort en de gebruiksvriendelijkheid. Zie jij zo’n low-budget mini-camper ook wel zitten? In de Buitenspelen special van ACSI FreeLife 4-2017 lees je alles over onze ervaringen met autodakkamperen.

bestel magazine

Praat mee

 1. FG
  Femke Groot

  Leuk dat er aandacht aan het fenomeen daktenten wordt gegeven, dit is echt een upcoming onderwerp en zeker een manier van (opnieuw) het nieuwe kamperen. Ik begrijp dat jullie refereren naar de Mini Countryman met de daktent van Autohome, een campagne waar wij van opjeautoslapen.nl goed op mee kunnen liften. Jammer dat jullie geen MILES of HOPPER van ons hebben mee kunnen testen. Misschien een volgende keer? We staan met beide type daktenten op de Groene Dagen in De Steeg op 23-25 juni. Mochten jullie in de buurt zijn, kom gerust even langs. Vr. Groet Femke en Tim

  Reageer
  0
  2
  1. Sander Cox

   Hallo Femke,

   Dank voor uw reactie. Het is voor ons zeker interessant om ook nog andere merken te kijken. Wellicht kunnen we elkaar eens treffen op één van de kampeerbeurzen zoals de KCJ of de Caravana?

   Vriendelijke groet,

   Sander Cox

   Reageer
   0
   1

Praat mee: Daktent: avontuurlijk, maar ook handig?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht