ACSI FreeLife

Menu

EuroVelo15, fietsroute langs de Rijn

De fietsroute langs de Rijn, de EuroVelo15 (EV15), biedt 1400 kilometer aan fietspaden langs de rivier door vier landen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
fietsenlangsderijn

Tussen de oorsprong in Andermatt in de Zwitserse Alpen en de monding in de Noordzee nabij de Rotterdamse haven in Nederland doorkruist de fietsroute de valleien van de Zwitserse Alpen, loopt de route langs het Bodenmeer en verder stroomafwaarts van Schaffhausen naar het drielandenpunt bij Bazel. De fietsroute doorkruist vervolgens de Elzas, ontmoet het wijngebied langs de legendarische rots Lorelei en bereikt dan de delta in Nederland voordat de rivier uitmondt in de Noordzee bij Hoek van Holland.

EuroVelo15: fietsroute aan beide zijden van de rivier

De EV15 bestaat uit speciaal voor fietsers bestemde fietspaden die gemakkelijk te navigeren zijn dankzij het internationale symbool: het ‘Rijn Fiets Route’ logo. Het platte landschap geeft fietsers een onvergetelijk uitzicht over de Rijn en het uitgestrekte landschap. De meeste routes kunnen worden gefietst aan beide zijden van de rivier. De 1400 kilometer zijn op te delen in verschillende etappes. Het organiseren van een fietstocht is gemakkelijk door de treinservice die in alle dorpen langs de Rijn loopt. De gehele route is geschikt voor fietsers op elk niveau.

De Rijn: transport en inspiratie

De Rijn is al eeuwenlang een belangrijk transportsysteem in Europa, stroomt door een groot aantal natuurreservaten en vormt een bron van inspiratie voor vroegere en hedendaagse dichters, schilders en fotografen. De EuroVelo15 fietsroute langs de Rijn voert door het rivierlandschap en langs schilderachtige stadjes en dorpen langs de rivierbedding waarvan sommigen genoteerd zijn als UNESCO Erfgoed.

Meer informatie, ook over de verschillende etappes, vind je op de website van EuroVelo15.

Praat mee

 1. CO
  Chris Oskamp

  Zijn deze routes ook als gpx bestanden beschikbaar

  Reageer
  0
  0
 2. jn
  ja nfer

  bijna langs de gehele rijn tot in Bazel toe is het aan beide zijden goed te doen,een enkele keer kom je in het zuiden Duitsland een dorpsomleidig tegen.Ook vind je voor de etappes overal voldoende campings.Veel plezier

  Reageer
  0
  0
 3. BE
  Bert Eikenaar

  Ik heb al wel een stukje van de route langs de Rijn gefietst vanaf Bonn, richting Nederland. Dat doe ik met de caravan erbij. Telkens stukken van ongeveer 60 km, zowel stroomopwaarts als afwaarts. Ik moet dus telkens terugkeren naar mijn caravan. Daarom is het handig dat de Rijn langs beide kanten voorzien is van goede fietspaden, zodat ik niet telkens dezelfde weg terug hoef te nemen. Is dat overal langs de Rijnroute het geval? De route in het hogere gedeelte, dus Zwitserland en Zuid-Duitsland, is dat ook redelijk vlak en gemakkelijk te fietsen?
  Wie weet hier meer over te vertellen?

  Reageer
  3
  1
  1. J
   J.Rutten

   Wij hebben het grootste gedeelte van de Rijn gefietst en ons ook steeds verplaatst met de caravan. Meestal is het prima te doen en overal kun je de route goed volgen.
   In Duitsland is bijna iedere rivier goed aan beide kanten te fietsen maar soms heb je vooral langs de Rijn wel een drukke weg vlak langs of aan het fietspad.
   In de buurt van Mannheim Ludwigshafen vind je wel weer moeilijker een camping, dus van te voren goed informeren is raadzaam.
   Ook in Zuid.Duitsland en Zwitserland kun je alles wel fietsen.
   Wij zelf hebben 7 versnellingen en hebben weinig af hoeven stappen. Ik wens iedereen net zoveel plezier als wij na de vele tochten langs Duitse rivieren.

   Reageer
   1
   0

Praat mee: EuroVelo15, fietsroute langs de Rijn

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht