ACSI FreeLife

Menu

Vall d’Aran: niet zomaar een vallei

ACSI FreeLife TestTour 2018Het lonkt om dwars door de Pyreneeën te rijden en in een rechte lijn op de Spaanse kust af te gaan. Maar dan doe je eigenlijk tekort aan dat mooie gebied in het noorden van Spanje. Vooral Vall d’Aran, gelegen in het noordelijkste puntje van Catalonië en midden in de Pyreneeën, is zeker een bezoek waard. Het is een echt berggebied, dat in de winter geliefd is onder skiërs. ’s Zomers vind je er bergwandelaars en natuurliefhebbers. Deze zomer komen er speciale gasten; de testteams van de ACSI FreeLife TestTour!

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Vall d'Aran
Watervallen Saut Deth Pish

Wandelen in de Vallei van de vallei

Vall is Catalaans voor ‘vallei’ en Aran is een Baskisch woord dat ‘vallei’ betekent. Eigenlijk is Vall d’Aran dus een pleonasme en betekent het ‘Vallei van de vallei’. De streek is vanuit het noorden alleen te bereiken via de Vielha-tunnel. In de zomer is het er groen en vol bossen, meertjes, watervallen en riviertjes. Een echte lust voor het oog als je houdt van natuur, rust en imposante bergpartijen. Je vindt er in totaal negentien gemarkeerde wandelroutes, ingedeeld in verschillende niveaus:

  • Gemakkelijke routes over goede, redelijk vlakke wandelpaden
  • Gemiddelde routes met meer heuvels en over historische wandelpaden
  • Zwaardere routes met meer hoogteverschillen en langs de meren van Restanca of de Colomers.

Meer informatie over wandelen in Vall d’Aran vind je op de website van het toeristenbureau.

Cultureel en culinair erfgoed

En er is meer. Tijdens een wandeling of autorit door de vallei kom je altijd enkele middeleeuwse stadjes en dorpen tegen. Het meest opvallend is Arties, met zijn twee Romaanse kerken en huisjes die gemaakt zijn van natuursteen en leien daken. Ook Salardú is gesticht in de middeleeuwen. Waar nu de romaanse kerk van het stadje staat, heeft vroeger een kasteel gestaan. Breng je een bezoek aan Salardú, vergeet dan vooral niet om de olla aranesa te proeven, een soep die typerend is voor de streek.

In Bagergue, het hoogst gelegen dorp van de vallei (op 1.419 meter), hebben de broers José Antonio en Oscar Tarrau in 2006 een kaasfabriek geopend. De broers proberen de echte, authentieke smaak van oude Aranese kaas weer terug op de markt te brengen. Je kunt het dorpje niet verlaten zonder eerst een bezoek te brengen aan Era Hormatgeria, waar je deze kaas kunt proeven en kopen. De kaas op een bordje? Schuif dan in het weekend aan bij Casa Rosa, waar specialiteiten met deze Aranese kaas worden geserveerd.

ACSI FreeLife TestTour

Het testteam cultuurliefhebbers bezoekt tijdens de TestTour de Romaanse kastelen in de omgeving bekijken. Een uitgebreid verslag daarover lees je later vandaag op onze website. Wil je alles over de TestTour zien? Volg ons dan via de actiepagina.

Praat mee

Praat mee: Vall d'Aran: niet zomaar een vallei

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht