Dwars door de Spaanse Pyreneeën rijden ze naar het schilderachtige dorpje Erill la Vall. Hier begint de rondleiding langs de romaanse kerken. In dit gebied vind je maar liefst negen kerken in negen verschillende dorpjes die dankzij hun bijzondere architectuur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Gids Anna staat het team al op te wachten bij het bezoekerscentrum.
Italiaanse bouwstijl
Binnen wacht ze een kort filmpje waarin uitleg wordt gegeven over de historie van het gebied. In de 11e eeuw is de invloedrijke familie Erill hier begonnen met de bouw van de kerken die zowel een religieuze als een sociale functie vervulden. Verrassend aan het romaanse erfgoed is de architectuur die afkomstig is uit het Noord-Italiaanse Lombardije. Ook de gebruikte materialen voor de inrichting en decoratie waren exclusief in die periode.
De klokken luiden
Gids Anna wil het stel meenemen naar drie van de negen kerken. We beginnen bij de kerk die pal naast het informatiecentrum staat. De slanke, vierkante toren is een lust voor het oog. We mogen de top van de toren te bezoeken, maar Rob blijft liever beneden. Anna klimt wel de zes steile trappen omhoog om de kerkklokken van dichtbij te bekijken. En te horen, want om de vijftien minuten komt er een oorverdovend geluid uit. Vroeger had het luiden van de klokken een nuttige functie; op deze manier werd er gecommuniceerd met de inwoners, bijvoorbeeld in geval van nood. Eenmaal boven in de 23 meter hoge toren is Anna onder de indruk van het adembenemende uitzicht over de vallei. “Fascinerend om te zien dat de materialen al zo oud zijn.”
Moderne invloed
In Sant Climent, de tweede kerk in het nabijgelegen dorpje Taüll toont ze ons via een projectiescherm op de muren en de plafonds hoe de kerk er met de oorspronkelijke fresco’s vanaf de 12e eeuw uitzag. Indrukwekkend, want er verschijnen opeens complete schilderingen die diepe, intense kleuren bevatten. Bovendien hebben de verschillende fragmenten allemaal een betekenis. Zo staat de pauw symbool voor een tweede leven. En de reikende hand die zichtbaar is in de voorste boog staat voor de hand van God.
In 1907 is de regio al gestart met een project om de fresco’s te behouden. Wie benieuwd is naar de overblijfselen, kan ze bewonderen in het MNAC (Het Museu Nacional d’Art de Catalunya) in Barcelona. Maar minstens net zo fraai is de buitenkant van deze kerk. Een prachtig bouwwerk dat bekend staat als het meest opvallende exemplaar van de negen kerken.
Als een familie
Ondanks de gemeenschappelijke bouwstijl van de kerken, zijn er zowel van binnen als van buiten enorm veel verschillende details te ontdekken. Qua vorm van de torens, qua schilderingen, maar ook geeft de locatie waar ze staan alle bouwwerken een eigen karakter. “Sommige bezoekers denken dat ze hier min of meer dezelfde kerken tegenkomen. Maar zoals je zelf al ziet, niks is minder waar“, vertelt de enthousiaste Anna. “Ik vergelijk het altijd met een familie, ze horen bij elkaar maar afzonderlijk zijn ze allemaal uniek.”
Rondje rijden of wandelen
Als je in het gebied rondloopt begrijp je gelijk waarom de romaanse kerken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Stuk voor stuk zijn het plaatjes te midden van een ongerepte natuur en hoge bergen. De kerken, of als je er een aantal kiest, zijn allemaal eenvoudig te bezoeken met de auto. En dat doen wij ook, we zijn immers met autofanaat Rob onderweg. Maar voor de liefhebbers lopen er ook mooie wandelroutes die de leuke dorpjes met elkaar verbinden.
Terug naar de camping
We ronden af in het derde dorpje Boí bij het kerkje van Sant Joan de Boí, waar Rob en Anna aandachtig luisteren naar het verhaal achter de muurschilderingen. Rob: “Ze heeft zoveel kennis over alle details van de kerk, erg interessant.” Ook Anna geniet van de oude en authentieke dorpjes. En zoals het echte cultuurliefhebbers betaamt, verheugen ze zich alweer op de mooie weg terug door de veelzijdige vallei naar Camping Verneda, zo’n halfuurtje ten zuiden van de Franse grens.
TestTour-abonnement
Alles over de TestTour thuis ontvangen? Bestel nu het TestTour-abonnement en krijg er een gratis campingkookboek bij.