ACSI FreeLife

Menu

Sardinië: zo kleurrijk als het leven

Sardinië is veelzijdig en rijk aan hoogtepunten. Daarom ook is het een ​​ideale bestemming voor camperaars. Telkens weer lokken de unieke baaien.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Sardinië

Aan de betovering van de unieke atmosfeer van Sardinië valt bijna niet te ontsnappen. Het begint al wanneer je bij Olbia aan land gaat en kennis maakt met het bonte palet aan kleuren. Alle tinten blauw en groen van de Sardijnse zee en de lucht. Wit en grijs kenmerken de eindeloze stranden. Groen-geel-bruin kleuren het fascinerende landschap. Grijs, roze, zwart en zilver komen terug in de stenen en rotsen. Verlopen wit voor de enorme kuddes schapen. En krachtig rood voor de basten van de kurkeiken… De kleuren worden begeleid door een weelde aan geuren: mirte, rozemarijn, tijm, mediterrane maquis en laurier.

Authentieke keuken

Sardinië wordt gekarakteriseerd door stranden zoals in de Caraïben. Daarnaast heeft het de hoogste duinen – bij Piscinas in het zuidwesten van het eiland – en de diepste kloof van Europa, Le Gole di Su Gorroppu in de bergen van Gennargentu. Een authentieke keuken doet je het water in de mond lopen. Pane Carasau, gevulde Ravioli Culurgiones, geroosterd en met mirtetwijgen gekruid melkvarken en Pecorino Sardo, de typische schapenkaas.

1.800 kilometer kustlijn

Het op één na grootste eiland van de Middellandse Zee wordt gescheiden van het Italiaanse vasteland door de Tyrreense Zee, die slechts 202 kilometer breed is. In het noorden kan je Corsica zien liggen op slechts twaalf kilometer afstand. De eilanden worden van elkaar gescheiden door de Straat van Bonifacio. De 1.800 kilometer lange kustlijn is op veel plaatsen rotsachtig en steil. Daartussenin liggen prachtige, ongerepte baaien en lange, uitgestrekte en zacht glooiende zandstranden. Ze trekken bezoekers van over de hele wereld.

Verborgen baaien

De stranden ten noorden van Olbia aan de Costa Smeralda zijn vaak gereserveerd door de rijken der aarden en andere vips, wat ook in het prijsniveau terug te zien is. Aan de stranden aan de kust ten zuiden van Olbia zijn de vakantiemogelijkheden bereikbaarder. De oostkust van Sardinië, langs de SS 125 – de Orientale Sarda – biedt zijn gasten kilometerslange stranden en verborgen baaien. De kristalheldere, diepblauwe zee grenst aan grotendeels ongerept achterland. Camperplaatsen vind je bijvoorbeeld in Porto San Paolo, waar Camping Tavolara ligt, of in San Teodoro: Campeggio Villaggio Calacavallo. Beide liggen in de buurt van het strand.

Kalkrotsbastion

Het stadje Porto San Paolo is meteen al aanlokkelijk met zijn stranden en baaien. Vanuit de haven vertrekken dagelijks rondvaarten naar het natuurreservaat en het eiland Tavolara. Dit kalkrotsbastion van 550 meter hoog en zes kilometer lang rijst indrukwekkend op uit de zee. Een half uurtje rijden ten zuiden van Olbia ligt San Teodoro. Dit voormalige vissersdorp met bijna 5.000 inwoners is uitgegroeid tot een van de meest populaire toeristische centra aan de oostkust van Sardinië, vooral vanwege het bruisende nachtleven.

Wit zand en hoge duinen

Een paar kilometer verder ligt het kleine stadje Budoni met leuke winkels en restaurants. Het Cala di Budoni-strand trekt met zijn witte zand, hoge duinen en het grote schaduwrijke dennenbos massa’s bezoekers. Het pittoreske stadje Posada mag je niet missen. Het wordt gekenmerkt door een enorm kalkstenen rotsblok. Aan de top reikt de massieve toren van de burchtruïne tot in de hemel. Tot de populairste stranden van Posada behoren Orvili – grofkorrelig zand – Su Tiriarzu – fijn zand – en San Giovanni.

Ruige kliffen

Orosei is het historische centrum van Baronia en ligt in een vruchtbaar laagland tussen de zee en de oostelijke uitlopers van de 805 meter hoge Monte Tuttavista. In de omgeving vind je vele mooie stranden, waaronder de Marina di Orosei, Sas Linnas Siccas en het noordelijkere Cala Liberetto. De Golf van Orosei in het zuiden is met zijn ruige kliffen en baaien echt een natuurlijk paradijs.

Felrode rotsen

Arbatax met de rode rotsen is de bekendste badplaats van Ogliastra. Het natuurlijke schouwspel van de samenkomst van de felrode rotsen en de turkooisblauwe zee levert een prachtig kleurrijk fotomoment op, zeker tijdens een romantische zonsondergang. De kleine baaien en stranden van Ogliastra bieden zo ongeveer alles wat een watersporter maar kan wensen. Er is een duikcentrum, je kan er kanoën en er is een snorkelgebied.

De baai Cala Goliritzé is uniek en kan gemakkelijk vanaf de zee bereikt worden. Je kan er ook binnen één uur via een steil pad heen wandelen. Een majestueuze rotspoort verwelkomt de bezoekers bij aankomst. Lido di Orri is een van de mooiste en best onderhouden stranden van Sardinië. Het slingert kilometerslang langs de kust. Vanaf de camperplaats in Tortolì of vanaf Campeggio Telis in Arbatax is het strand gemakkelijk bereikbaar.

Natuurreservaat

Het achthonderd hectare grote natuurreservaat Parco Naturale di Bidderosa ligt in de Golf van Orosei. Het bevindt zich tussen de Cala Ginepro en lagunemeer Sa Curcurica in het zuiden en het strand van Berchida in het noorden. In het park liggen vijf natuurlijke zandstranden aan elkaar geregen. Turquoise water, wit zand, roze kliffen – een unieke ervaring voor het hele gezin. Let op: het natuurpark staat onder toezicht van de bosbouwautoriteit, die dagelijks slechts een beperkt aantal voertuigen binnenlaat. Voetgangers en fietsers krijgen gratis toegang.

Geardropper

Wil jij graag met de caravan of camper rondtrekken op Sardinië, maar heb je geen zin in een lange reis? Dankzij Geardropper kan je er ook voor kiezen om met het vliegtuig te gaan en ter plekke je gewenste kampeeruitrusting op te pikken.

Bron: MPS, Tekst: Herbert Taschler, Foto’s: Udo Bernhart, Steffen Zink

Praat mee

Praat mee: Sardinië: zo kleurrijk als het leven

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht