ACSI FreeLife

Menu

Op campingtour langs het Gardameer

Al meer dan honderd jaar trekt het Gardameer Nederlandse toeristen. Op een tour rond het meer ontdekten we waarom het ook voor kampeerders een paradijs is.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Panorama_Gardameer

“Ik had vanavond in Verona kunnen zijn, maar op de route lag nog een prachtig schouwspel: het Gardameer. Dat wilde ik niet missen. Ik ben heerlijk beloond voor mijn omweg.” Het zijn de enthousiaste woorden van Johann Wolfgang van Coethe uit zijn dagboek De Italiaanse Reis.

Povlakte

Cipressen, ceders en citroenen. Oker en kastanjebruine huizen die zich vastklampen aan de steil uit het diepblauwe meer opklimmende bergruggen. Vanaf de Alpen in de noorden tot aan de Povlakte in het zuiden. De vakantieganger aan het Gardameer wacht een veelzijdige ervaring vol natuur en cultuur, tussen historische kastelen en in een prachtig landschap.

Windsurfers trekken witte sporen door het azuurblauwe water. Wandelaars beklimmen de mooiste toppen en plateaus via kronkelende paden – met adembenemend uitzicht over het meer. Met 370 vierkante kilometer is het Gardameer het grootste meer van Italië. Over een lengte van 52 kilometer strekt het zich uit door de regio’s Trentino, Lombardije en Veneto.

Het groene goud

De belangrijkste sector is toerisme, naast visserij, wijnbouw en de productie van olijfolie. Niet voor niets noemende bewoners hun olijven ‘oro verde’ (het groene goud). Het Gardameer is een topbestemming voor kampeerders. Je vindt er zo’n veertig campings en twintig camperplaatsen verspreid langs het meer. Vaak heb je vanaf de camping of camperplaats toegang tot het water. Aan de westkant liggen echter camperplaatsen, maar een paar campings. Daarom hoppen we tijdens deze reis langs de noordelijke, oostelijke en zuidelijke oevers van het meer.

Hoewel de camperplaatsen het hele jaar door open zijn, zijn de meeste campings allen te bezoeken tussen Pasen en midden/eind oktober. Ook het Comomeer, het meer van Lugano en het Lago Maggiore zijn zeker een bezoek waard, maar nergens vind je zo’n concentratie van campings en camperplaatsen als aan het Gardameer. De uitgebreide voorzieningen hebben wel een prijs: in de zomer is het altijd druk rond het Gardameer.

De reis begint in Riva del Garda

De reis van noord naar zuid langs de verschillende kampeerplaatsen begint in Riva del Garda, een pittoresk stadje aan de meest noordelijke punt van het meer. Via onder anderen Torbole, Malesine en Bardolin eindigt de reis in Sirmione. Dit stadje ligt op een smal schiereiland.

Wil je weten wat voor mooie stadjes en kampeerplaatsen er langs het Gardameer allemaal zijn te vinden? Lees dan het uitgebreide verhaal in ACSI FreeLife 2-2018.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Op campingtour langs het Gardameer

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht