ACSI FreeLife

Menu

Côte Vermeille, de Côte d’Azur in het klein

Ten zuiden van Argelès-sur-Mer maakt de strakke Middellandse Zeekust plaats voor een kronkelige kustlijn met pittoreske baaien en knusse zandstrandjes. Wat maakt dit mondaine uiteinde van Frankrijk zo’n geschikte kampeerbestemming? Redacteur Sander en zijn reisgenoot Eimert zochten het samen uit.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
stock-photo-aerial-view-of-the-city-of-banyuls-sur-mer-between-mediterranean-sea-and-massif-des-alb-res-on-2019273026_2-1

De 20 kilometer lange Côte Vermeille (of Vermiljoenkust) strekt zich uit van Argelès-sur-Mer tot het Spaanse bergdorpje Cerbère en staat ook wel bekend als het kleine broertje van de Côte d’Azur. Zo heeft Collioure met zijn natuurlijke ronde haven en terrasjes wel wat weg van Saint-Tropez. Het achterland van deze kronkelige en ruige kuststrook met hoge rotsen in de Languedoc-Roussillon wordt gedomineerd door wijnranken en uitlopers van de Oostelijke Pyreneeën.

Wandelwalhalla

We rijden het drukke Collioure voorbij en beginnen onze ontdekkingstocht langs de zuidoosthoek van Frankrijk op het strand van Paulilles in Port-Vendres. Bij restaurant Sole Mio schuiven we aan voor een lunch. Voor ons ligt een ovaal zandstrandje met parasolhutjes en twee groepjes strandgasten. Op de iets hoger gelegen kustlijn lopen plukjes wandelaars – bijna allemaal voorzien van pet, zonnebril en wandelstokken – richting de vuurtoren van Cap Béar.

Dat de Vermiljoenkust populair is bij wandelaars ligt trouwens niet alleen aan de ruige kustlijn. Banyuls-sur-Mer is namelijk het startpunt van de GR10, een wandelroute van 866 kilometer door de Pyreneeën die ook wel bekend staat als de Grote Oversteek van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan.

Côte Vermeille_wandelenDe ruige kustlijn van de Côte Vermeille in combinatie
met de Oostelijke Pyreneeën op fietsafstand maken dit
gedeelte van de Languedoc-Roussillon erg geliefd bij
zowel mountainbikers als wandelaars.

Gegratineerde mosselen uit de oven

In deze setting kunnen we het niet maken om geen vis te kiezen. Voor mijn neus verschijnen gegratineerde mosselen uit de oven, in drie rijen van vier liggen de open schelpdieren nog na te smeulen onder een sausjasje van tomaat en gruyèrekaas. Daarna doen we onszelf tegoed aan een soort stoofpotje van reuzegamba’s, inktvis, mosselen en witvis. Je hoeft nauwelijks te bijten, zo mals is de vis. De lokale wijnen houden we tegoed voor na het wandelen.

Côte Vermeille_lunchen_gegratineerde mosselen_restaurant Sole MioGegratineerde mosselen bij restaurant Sole Mio

Lokale wijnen

Gelukkig hebben ze daar bij sterrenrestaurant Pascal Borrell-Le Fanal in Banyuls-sur-Mer wel verstand van. Als we de ober naar de lokale wijnen vragen, volgt er een uitgebreide opsomming terwijl hij meetelt met zijn handen. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten. Daarvoor is onze Franse taal- en wijnkennis te gering. We vertrouwen blindelings op onze maître de maison.

We beginnen met een droge witte wijn: een Les Tines Collioure uit 2020 van de grenache gris. Bij het hoofdgerecht drinken mijn reisgenoot en ik een glas Pic Joan, een rode smaaksensatie die bestaat uit drie lokale druivensoorten: de grenache noir, carignanet en mourvèdre.

Maillols beeldhouwkunst

De volgende dag maken we kennis met een heel andere kant van de Côte Vermeille. Vanuit Banyuls-sur-Mer kronkelen we via mooi geasfalteerde wegen het bergachtige achterland in. Je hoeft nog geen kwartier te rijden of je bent in de Roume-vallei, een compleet andere wereld aan de voet van de Spaanse Pyreneeën. Middenin deze glooiende bossen en wijnranken ligt het Museum Maillol Banyuls-sur-Mer.

Dit museum is de plek waar Artiside Maillol (1861-1944) de eerste én laatste jaren van zijn leven woonde en inspiratie vond voor zijn beeldhouwhoogstandjes. Maillols werken kenmerken zich door grote bronzen beelden waarop het vrouwelijk lichaam in allerlei poses is afgebeeld.

Een groot deel van zijn collectie wordt bewaard in het Maillol Museum in Parijs. In het huis van Maillol maak je niet alleen kennis met sculpturen. Zo is zijn werkplaats nagemaakt en zijn er allerlei tentoonstellingen. In de museumtuin staat zijn graftombe met daarop een bronzen afgietsel van een van zijn favoriete werken.

Ideale tussenstop

Voor deze reis vroegen we ons af wat deze onbekende kustregio nu heeft te bieden. Na anderhalve dag kunnen we niet anders zeggen dat dit een ideaal vakantiegebied is. Het is een kuststrook van maar 20 kilometer en toch heb je het gevoel dat je tijd tekort komt om alles te zien en te doen. Actief zijn in de bergen én op zee. Genieten van het leven. Cultuur snuiven. Het kan allemaal in dit kleine stukje Frankrijk. De Côte Vermeille is daarnaast een aanrader voor een tussenstop als je op weg bent naar de Spaanse costa en de A9/AP-7 wil vermijden. Zorg er dan alleen wel voor dat je er langer kan vertoeven dan anderhalve dag.

Tips voor actievelingen

Wie de ruige, kronkelige kustlijn en de baaien aan de Côte Vermeille op een actieve manier wil verkennen, kan in een langwerpige één- of tweemansboot stappen voor een kajaktour van een halve of een hele dag. Trek je liever de bergen in? Stap dan op de mountainbike met of zonder aandrijving, en beloon jezelf met de mooiste vergezichten over dit uniek stukje Méditerranée.

Campings Côte Vermeille

Ben je op zoek naar een geschikte camping aan of in de buurt van de Côte Vermeille? Kijk dan op de regiopagina van Eurocampings.nl

Lees meer Frankrijk!

Wie op zoek is naar meer Franse reistips voor kampeervakanties moet zeker even verder kijken op deze website.

Praat mee

Praat mee: Côte Vermeille, de Côte d'Azur in het klein

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht