ACSI FreeLife

Menu

V&A: Koelkast vervangen?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Jan Heikens uit Vaassen:

Van het ene op het andere moment werkt de Dometic koelkast (RM 4290L) in onze Eriba caravan niet meer. Niet op 12V, niet op 220V en evenmin op gas. De dealer stelt voor hem te vervangen, maar dat kost ruim € 620. Is het verstandig om zoveel kosten te maken terwijl de koelkast 10 jaar oud is?

Antwoord van Joop:

Vooropgesteld dat er niets mis is met de stroom- of gasvoorziening, denk ik dat de dealer gelijk heeft. Complete uitval wijst op een systeemlek, waardoor koelvloeistof verdwenen is. Om het lek op te sporen, moet de koelkast worden uitgebouwd en door een gespecialiseerd bedrijf worden onderzocht.

Vervangen van het aggregaat is de eerste mogelijkheid, vervangen van de hele koelkast de volgende. Het lijkt mij verstandig alle kosten op een rijtje te zetten en op basis daarvan te beslissen.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

 1. RB
  Roland van Berne

  Ik was er helemaal klaar mee, met die koelkast die niet koelt!
  Zelf een andere ingebouwd en verder alles aangepast,SUPER.
  Kijk voor mijn filmpjes op you tube; “caravan koelkast”
  Groet Roland van Berne

  Reageer
  2
  1
 2. CW
  Cees Wildervanck

  Denk erom dat een nieuwe koelkast ook past in je caravan. In onze geliefde youngtimerKip is het instrumentenpaneel van de koelkast gecombineerd met de knoppen van het kooktoestel. En daar zat ik dan met mijn mooie nieuwe ‘universele’ Dometic…

  Reageer
  0
  0
 3. JI
  Jaap Camperplaats IndeVerte

  Soms kan je niet eens repareren.. Als de koelkast nog het oude freon bevat is het over en sluiten. Het nieuwe koelgas kan niet in het oude circuit. Dus staat de compressor vast of heb je gas te kort.. Dan is er maar 1 oplossing: de oude er uit en de nieuwe er in.

  Reageer
  0
  0
 4. SR
  Smets Roger

  heb vroeger een Chateau Cantara 938 gehad. Was van 1985 en in 1999 was de koelkast defect. Bij dealer van chateau in België vroeg mij toen 32000Bf of nu 800€. Rechtstreeks bij elektrolux gaan halen en voor de prijs van 12000Bf of 300€. Zelf de oude koelkast eruit gehaald en meegenomen naar elektrolux. Was niet in stock, levertijd een week en zelf gemonteerd, ongeveer een drie uurtjes werk. Toen van de gelegenheid gebruikt om twee ventilator, een onder en een boven geplaats.

  Reageer
  0
  0
 5. FB
  Fredrik van de Beek

  Ik snap zelf niet zo goed waarom die koelkasten altijd zo duur moeten zijn.
  Onze koelkast doet het wel maar heeft wel problemen in warme landen. Probleem is ook dat deze koelkasten geen compressor hebben waardoor het altijd moeilijk is om ze koud te houden. Echter koop je al via internet een smalle koelkast met compressor voor rond de 100 euro.
  Ik heb besloten om zo’n koelkast te kopen en onze caravankoelkast te laten zitten voor wat het is.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Koelkast vervangen?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht