ACSI FreeLife

Menu

Getest: compacte koelboxen voor op de camping

Compressorkoelboxen met een inhoud van 35 tot 40 liter gaan steeds vaker mee naar de camping. ACSI FreeLife testte vijf van die mobiele koelkastjes. Welke scoort het beste in stroomverbruik en geluidsvolume?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Dometic koelbox camping test

Op de camping wil je graag dat een koelbox de inhoud constant koud houdt, ook als het buiten veertig graden is. Maar zeker zo belangrijk is dat het apparaat stil is. Ook een slimme indeling van het koelgedeelte is een pre om snel een pakje boter of een koel biertje te kunnen pakken. Koelboxen met een inhoud van 35 tot 40 liter zijn niet alleen gewild bij bezitters van kleine, compacte buscampers.

Ook bij grotere campers en caravans kun je met een koelbox het volume van je koelkast eenvoudige uitbreiden. Ideaal voor wanneer koken op de camping jouw hobby is. Of als back-up. In warme landen kan de hitte leiden tot problemen met de koelkast. In het ergste geval houdt het ding er simpelweg mee op. Een extra koelbox is ongeveer 650 x 400 x 400 mm groot en past meestal makkelijk in de garageruimte achterin.

Vijf ‘coole’ kandidaten

Verschillende fabrikanten hebben aantrekkelijke compacte koelboxen in het assortiment. Als eerste testdeelnemer is daar de Zero SC 36 van ARB uit Australië, speciaal ontworpen voor gebruik onder extreme omstandigheden ‘down under’. Wat bekender is de CFX3 35 van Dometic. Zijn voorganger heeft al in menige test uitstekende resultaten behaald.

We zijn benieuwd. De Engel MT45F heeft het grootste volume van alle testmodellen en met een prijs van € 1.139 is hij ook de duurste van het stel. Koelboxen van Engel hebben een uitstekende reputatie bij off-roaders en de MT45F zal die in de test zeker proberen te verdedigen. Wat ontwerp betreft is de Truma C36 Single Zone vergelijkbaar met de ARB.

Beide koelboxen hebben twee korven als inzetstuk om de capaciteit van het koelgedeelte optimaal te benutten. Last but not least is er de PowerCooler 35 van Carbest, een merk van de bekende Duitse fabrikant Reimo. Met € 449 is deze koelbox zeer aantrekkelijk geprijsd. Eens kijken hoe hij het er vanaf brengt in vergelijking met de dubbel zo dure concurrenten.

Niet onder de indruk van hitte

In tegenstelling tot de gebruikelijke absorptiekoelkasten zijn compressormodellen niet gevoelig voor hoge temperaturen in een camper. Hun stroomverbruik neemt wel toe met elke extra graad buiten de koelruimte, maar de temperatuur in het koelgedeelte blijft constant. De vis blijft vers, het bier koel. Ook temperaturen onder nul voor het invriezen van producten worden probleemloos bereikt.

Een compressorkoelbox hoeft in tegenstelling tot een absorptiekast niet kaarsrecht te staan om je biertje te blijven koelen. Wie zowel wil koelen als vriezen, kan het beste een koelbox met twee koelzones kiezen, oftewel een dualzone-koelbox. Met uitzondering van de goedkope Carbest kun je alle koelboxen in de test gebruiken via het 12V-boordnet of de 230V-aansluiting naar buiten.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

12V- en 230V-aansluitingen

Beide stroombronnen kunnen zelfs tegelijk worden aangesloten, want een in de koelers geïntegreerd voorrangssysteem garandeert een veilige, automatische en probleemloze omschakeling. Daarbij is de 230V-aansluiting altijd standaard ingeschakeld. Alleen Carbest levert standaard slechts een enkele 12V-kabel, een kabel voor 230 V moet je apart bestellen. Voor de aansluiting op het elektrische systeem van het voertuig leveren de fabrikanten een kabel mee met een stekker voor de sigarettenaansteker.

Die wordt meestal gevoed met zeer dunne snoeren, die voor continu gebruik van de koelbox niet echt geschikt zijn. Voor de beste werking met een minimaal stroomverbruik kan je de voeding beter rechtstreeks aansluiten op de boordaccu met een eigen plus en min (met zekering). Zo heb je geen last van spanningsverlies. Let op dat je extra apparaten niet via dezelfde kabel aansluit. Dat is vragen om problemen!

Temperatuurkeuze via display

Alle koelboxen in de test hebben een kleine display. Daarop kun je de gewenste temperatuur instellen en vervolgens je keuze bevestigen. Alle fabrikanten hebben gekozen voor druktoetsen, met uitzondering van Engel, die zijn type MT heeft voorzien van een handige draaiknop. In onze testopstelling plaatsten wij twee onafhankelijk van elkaar werkende temperatuursensoren op circa 10 centimeter boven de bodem van het koelvak.

Bij de Engel bleek dit meteen de juiste plek: de gewenste temperatuur (zes graden Celsius) en de werkelijke waren volgens beide metingen exact gelijk. Bij ARB, Dometic en Truma moesten de testers twee tot drie graden koeler intoetsen om in het midden van de koelruimte tot de juiste temperatuur te komen, bij Carbest zelfs vier graden.

Stel de koelbox niet té koel in om bevriezing te voorkomen

Dit was de enige manier om tot een vergelijkbaar koelvermogen te komen voor het bepalen van het werkelijke stroomverbruik. De afwijkende waarden kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo zijn de verdampers van koude lucht niet bij elke koelbox op dezelfde plaats aangebracht. De Engel is bijvoorbeeld slanker en hoger, ARB en de andere fabrikanten meten de temperatuur wat dichter bij de bodem van de box. Zorg er in ieder geval voor dat je de temperatuur niet te laag instelt om te voorkomen dat etenswaren op de bodem bevriezen.

koelbox test
Carbest powercooler 35

Dat betekent in het begin vooral flink experimenteren voordat je met een volle koelbox op pad gaat. Vorstgevoelige spullen moet je dus wat hoger in de box leggen, of in het aparte botervakje. Liefhebbers van de afstandsbediening komen bij ARB, Truma en Dometic, met een handige app via bluetooth, aan hun trekken. Omdat de koelbox meestal binnen handbereik staat, beschouwen wij dit als slechts een klein voordeel.

Engel en Carbest zien daarom af van dit handigheidje. Bediening op afstand is natuurlijk wel handig als je vanuit de bestuurdersstoel even de temperatuur van de koelbox wil checken of wil controleren of hij is ingeschakeld. De apps van Dometic en ARB werkten steeds goed, het signaal van de Truma werd echter regelmatig gestoord. Dat bleek later te liggen aan de smartphones die de testers in hun zak hadden.

Weinig verschil in verbruik

Het energieverbruik van de testexemplaren werd een nek-aan-nekrace. Maximaal één, twee, drie ampère-uur per dag. Als het energiebeheer in het voertuig een beetje in de gaten wordt gehouden – accucapaciteit en energievoorziening – scoren alle koelboxen een voldoende. De schommelingen waren marginaal, vooral omdat de testers de koelboxen uitdaagden met vrij extreme buitentemperaturen van meer dan 30 graden Celsius.

Bij die omstandigheden moet je rekenen op minstens 25 ampère-uur als gemiddeld stroomverbruik. Alle koelboxen zaten wat dat betreft op hetzelfde niveau. Let wel op: elke keer dat je de box opent, stijgt het verbruik fors. Zorg voor een zo goed mogelijke ventilatie om het stroomverbruik in de hand te houden. Een benauwd interieur komt de werking van koelboxen niet ten goede.

Vooral bij gebruik in kleinere camperbusjes, pick-ups en (omgebouwde) bestelwagens is het aan te raden de zijruiten en/of dakvensters enigszins open te houden. Anders warmt het interieur vlak naast of onder het plaatwerk enorm op, met tot gevolg dat de compressor dan continu aan blijft staan.

Brommende boxen

Compressorkoelers brommen. Dat doen ze gemiddeld zo’n vijftien minuten per uur, daarna is er rust. De Dometic start ongeveer vier keer per uur op, de Carbest amper twee keer. Het effect? Hoe vaker een compressor moet aanslaan, hoe constanter de temperatuur. En dat wil je toch graag. De Engel laat dit goed zien: de compressor werkt maar een minuut of drie, gevolgd door zo’n acht minuten hemelse stilte.

Het geluid is er nu eenmaal bij compressorkoelboxen. Kampeerders die licht slapen, zullen er misschien last van hebben. Het kan natuurlijk ook een kwestie van wennen zijn. De Engel maakt slechts drie decibel meer lawaai dan de stilste koelbox van Dometic, maar dat komt wel overeen met een verdubbeling van de geluidsintensiteit. Daar komt nog bij dat de bromtoon van de Engel ronduit onaangenaam is.

Isolatie loont

Na elke testperiode van twintig uur werden de koelboxen uitgeschakeld, en werd de temperatuurcurve in het koelvak gemeten. Na negen uur bleek de temperatuur binnen in de ARB, Engel en Truma gestegen met zo’n zes graden. Bij de Dometic en de Carbest was dat acht graden. Op het eerste gezicht geen groot verschil, maar het toont wel aan dat de isolatie van de laatstgenoemde twee koelboxen duidelijk minder is, wat leidt tot een hoger stroomverbruik.

koelbox test
Engel MT45F – G3ND-V

Slimme opbergers

De koelboxen van Dometic en Carbest hebben een hoger geplaatst botervakje en een hoofdvak met een korf. Een klassieke indeling, die zijn nut heeft bewezen. ARB en Truma hebben een wat slimmere indeling. Als je wilt kun je de koelruimte in twee vakken indelen. Gekoelde waren die wat warmer bewaard moeten blijven, plaats je in de bovenste ruimte.

De korf kun je uitnemen voor bijvoorbeeld het ontbijt. Dit verkort de openingstijd van de koelbox en bespaart daarmee stroom. De bodem van de bovenste mand kan aan één kant omhoog worden geklapt, wat handig is voor grotere flessen.

Stevige koelers

De ARB Zero Single Zone 36 scoort eigenlijk in alle opzichten goed. De compressor werkt afdoende stil, het apparaat regelt de temperatuur constant, de isolatie is perfect en het stroomverbruik in orde. Met zo’n 22 kilogram is deze niet de lichtste uit de test, maar samen met de Truma is het zonder meer een van de meest robuuste koelboxen uit dit onderzoek.

Mooi meegenomen zijn de bijgeleverde goede montageset en een duidelijke gebruiksaanwijzing. De Truma C36 maakt wat meer lawaai en een zekeringenset en tips voor het gebruik levert de fabrikant er niet bij. Truma heeft wel weer een koelbox met een draagbare accu in het assortiment. Zie voor meer details de uitgebreide testresultaten.

Zo is er getest

Alle testonderdelen werden uitgevoerd bij een buitentemperatuur van 31 tot 33 graden celsius. elke koelbox werd aangesloten op een volledig opgeladen liFep04-accu. De minpool en een temperatuursensor (in het midden van de koelbox) werden via een datalog met een computer verbonden. elke koelbox werd voor twee derde met artikelen als flessen, pakjes boter en yoghurt gevuld.

koelbox test
Alle testonderdelen werden uitgevoerd bij een buitentemperatuur van 31 tot 33 graden celsius.

1. Arb Zero SC 36

De Australische firma Arb produceert artikelen voor buitengebruik, zelfs onder extreme omstandigheden. Zo ook de degelijk ogende Zero SC 36 met solide, roestvaststalen scharnieren, versterkte hoeken en een stevige behuizing. De verzonken uitsparingen om de koelbox te dragen liggen goed in de hand, en standaard zijn de netvoorrangsschakeling en de app met overzichtelijke basisfuncties.

Een praktische bevestigingskit (€ 39) en een uittrekbaar frame (€ 350) zijn bij te bestellen. In de test scoort de Arb op alle onderdelen goed. Het stroomverbruik is het laagst van allemaal, zij het met klein verschil. De compressor start redelijk stil – alleen de Dometic is nog geruislozer. Belangrijk om te weten is dat je de koelbox, voor een gewenste temperatuur van zes graden, twee graden kouder moet instellen. Arb doet dit bewust om vorst op de bodem van de meestal tot de rand gevulde box te voorkomen.

Net als de engel start de Arb elke dertien minuten, maar hij loopt wel een minuut langer door. bij beide koelboxen schommelt de temperatuur minder dan één graad. Uitstekend. De Arb scoort wel beter met zijn uiterst stille start van de compressor. De twee aparte korven in het koelvak zijn handig. De bediening van de koelbox via een Iphone werkte ook naar tevredenheid. klein minpuntje: de app is alleen in het engels beschikbaar. De duidelijke uitleg maakt echter veel goed. De uiterlijke en technische gelijkenis met de Truma c36 is opvallend. Het reinigen is gemakkelijk via een plug in de bodem.

koelbox test
Arb Zero SC 36

Conclusie

De Arb Zero SC 36 is een stil en zuinig apparaat met een perfecte constante temperatuur. Een goede reisgenoot.
offroad24.de

2. Carbest powercooler 35

Met zijn prijs van € 449 is de Carbest de helft goedkoper dan de meeste concurrenten in deze test. Is hij dan ook half zo goed? De deksel opent bij de Carbest aan de zijkant, over de lengteas. De deksel kun je niet wisselen, dus afhankelijk van de plaats in het voertuig moeten het bedieningspaneel en de kabelaansluiting aan dezelfde kant zitten.

De handgrepen steken onhandig ver uit de behuizing, maar de oplossing is simpel: de schroeven zijn snel losgedraaid en de grepen eraf gehaald. Het koelgedeelte heeft een klassiek ontwerp van twee lagen met een verhoogd botercompartiment en een hoofdvak met uitneembare korf.

De Carbest deelt de eerste plaats met de Dometic als het gaat om het gewicht: slechts 16,9 kilogram. ook het geluid van de Carbest blijft binnen de perken. Hij zoemt op het niveau van de Truma C36 en dat is zeker een goede prestatie. En het stroomverbruik? Dat is ook vergelijkbaar met de veel duurdere apparaten. Daarover hebben we zeker geen klagen. Kopers moeten het wel zonder een app doen en ook een 230V-stroomkabel ontbreekt. Die is voor € 30 bij te bestellen.

Probleem is wel dat de 12V- en 230V-kabel niet tegelijk op de koelbox aangesloten kunnen worden. Als er een stopcontact voorhanden is, dient de kabel handmatig te worden gewisseld. Een plug in de bodem vergemakkelijkt het schoonmaken. Daarbij viel op dat de behuizing van de box nogal kwetsbaar overkomt. In de opwarmtest moest de Carbest veel op zijn concurrenten toegeven.

De isolatie is goed, maar zeker niet top. Tijdens de test hield de elektronica er plots mee op toen het testteam de ingestelde koelwaarde wilde veranderen. De fout kon niet worden gevonden. Fabrikant Reimo verzekert ons dat klanten in zo’n geval hun koelbox zonder kosten kunnen omruilen voor een nieuw exemplaar.

koelbox test
Carbest powercooler 35

Conclusie

De goedkope en superlichte Carbest Powercooler 35 doet stil en goed zijn werk. Voor prijsbewuste kampeerders een goede optie.
reimo.com

3. Dometic CFX3 35

Ook de koelbox van Dometic is met 16,9 kilogram een absolute lichtgewicht. Het is dan ook niet verrassend dat de CFX3 35 qua stevigheid niet kan wedijveren met een Arb, Engel of Truma. Ook de isolatie is wat minder, maar dat is misschien op te lossen met de voor € 39 verkrijgbare beschermhoes. Net als bij de Carbest heeft het koelcompartiment twee niveaus, maar het verhoogde botervak heeft geen tussenschot of korf.

Dat kan beter. De draaggrepen steken uit, maar de vier degelijke schroeven kunnen snel worden verwijderd. Dat scheelt ruimte in de camper. De compressor start stil en werkt dan met drie minuten relatief kort, voordat hij een pauze van veertien minuten neemt. De zachte bromtoon is onopvallend en niet onaangenaam.

De ingestelde temperatuur van zes graden varieert in werkelijkheid tussen 4,1 en 6,7 graden, een zeer goed resultaat. De cFx3 vertoont geen echt zwakke punten en is zeker een tip voor kampeerders die op zoek zijn naar een lichte en zuinige koelbox.

koelbox test
Dometic CFX3 35

Conclusie

De Dometic CFX3 35 is een goede keuze voor lichte slapers die een vederlichte en stille koelbox wensen. De behuizing zou echter wat robuuster mogen zijn.
dometic.com

4. Engel MT45F – G3ND-V

Een klassieke, robuuste metalen behuizing, een stevige roestvaststalen sluiting, een handige knop voor het instellen van de gewenste temperatuur, een klein display, geen app, geen onnodige chique. Zelfs zonder de gebruiksaanwijzing weet je direct waar je bij deze koelbox aan toe bent. ‘reduce tot he max’, de eerste indruk is indrukwekkend.

Dat geldt ook voor de tweede: grote 1,5 liter-flessen verdwijnen – als enige in de test – geheel in het koelvak. Dat is niet alleen te danken aan de inhoud van 40 liter, zo’n vier liter meer dan de andere testdeelnemers, maar ook aan het slankere en hogere ontwerp. Daardoor neemt de box ook weinig vloeroppervlakte in beslag. In het hoog geplaatste koelvak moet de gekoelde waar echter slim worden gestapeld om snel te pakken wat je wilt.

In de test doet de engel qua stroomverbruik slechts minimaal onder voor de Arb, het meerverbruik is marginaal. De engel regelt de temperatuur voorbeeldig. De compressor bereikt dit door relatief vaak te starten, met vrij korte pauzes. Gemiddeld draait de compressor slechts drie minuten achtereen, gevolgd door een pauze van acht minuten. Ter vergelijking: de Arb loopt vier minuten en houdt dan bijna dertien minuten rust.

Omdat de engel de meest luidruchtige compressor heeft van de testboxen, raden we hem niet aan voor lichte slapers. een minpunt van de engel is het toch wel vrij forse gewicht. of de ver uitstekende handgrepen in de weg zitten, is een kwestie van smaak. Wij pleiten voor inklapbare handgrepen. een plug in de bodem voor de afvoer ontbreekt.

koelbox test
Engel MT45F – G3ND-V

Conclusie

De Engel MT45F scoort door zijn perfecte temperatuurregeling, een gemiddeld stroomverbruik en overtuigende kwaliteit. Minpunten zijn de luide compressor en het hoge gewicht.
frankana.de

5. Truma C36 Single Zone

In deze vergelijkingstest zitten de Truma C36 en de Arb elkaar op de hielen. De behuizing van Truma is net even anders, maar even solide als die van Arb. Leuk detail: de geïntegreerde flessenopener. Of het nu Arb of Truma is, stroomverbruik, constante temperatuur, compressortijden of pauzes, de meetcurves van onze testers lopen bijna gelijk. Beide koelboxen scoren hoog.

Alleen de compressor van de Truma is wat luider dan die van de Arb Zero, die wat constructie betreft nagenoeg identiek is. De Truma-koelbox heeft ook twee korven. Die nemen amper plaats in en zijn ideaal voor het slim indelen en ordenen van het opberggedeelte. Duidelijke plus zijn de uitklapbare handgrepen, zeker met twee personen kun je deze koelbox zo makkelijker dragen.

Een uittrekbare slede inclusief schroeven en banden is voor € 399 online te koop. De Truma-app is eenvoudig te begrijpen en beschikbaar in meerdere talen. Hij is ook iets uitgebreider dan die van de Arb. De verbinding tussen de mobiele telefoon en de koelbox viel echter meerdere keren uit. een programmeerprobleem, waar Truma naar eigen zeggen binnenkort vat op krijgt.

koelbox test
Truma C36 Single Zone

Conclusie

De Truma C36 heeft een laag stroomverbruik en opereert stil; gewoon top!
truma.com

Wat kun jij doen om koel te blijven?

Naast je etenswaren en drankjes, moet ook jij heerlijk koel blijven als de temperaturen stijgen. Maar wat kan je doen om koel te blijven? ACSI FreeLife geeft je een aantal tips om deze temperaturen te doorstaan!

Praat mee

Praat mee: Getest: compacte koelboxen voor op de camping

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht