ACSI FreeLife

Menu

Getest: compacte koelboxen voor op de camping

Compressorkoelboxen met een inhoud van 35 tot 40 liter gaan steeds vaker mee naar de camping. ACSI FreeLife testte vijf van die mobiele koelkastjes. Welke scoort het beste in stroomverbruik en geluidsvolume?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Dometic koelbox camping test

Op de camping wil je graag dat een koelbox de inhoud constant koud houdt, ook als het buiten veertig graden is. Maar zeker zo belangrijk is dat het apparaat stil is. Ook een slimme indeling van het koelgedeelte is een pre om snel een pakje boter of een koel biertje te kunnen pakken.

Koelboxen met een inhoud van 35 tot 40 liter zijn niet alleen gewild bij bezitters van kleine, compacte buscampers. Ook bij grotere campers en caravans kun je met een koelbox het volume van je koelkast eenvoudige uitbreiden. Ideaal voor wanneer koken op de camping jouw hobby is. Of als back-up.

In warme landen kan de hitte leiden tot problemen met de koelkast. In het ergste geval houdt het ding er simpelweg mee op. Een extra koelbox is ongeveer 650 x 400 x 400 mm groot en past meestal makkelijk in de garageruimte achterin.

Vijf ‘coole’ kandidaten

Verschillende fabrikanten hebben aantrekkelijke compacte koelboxen in het assortiment. Als eerste testdeelnemer is daar de Zero SC 36 van ARB uit Australië, speciaal ontworpen voor gebruik onder extreme omstandigheden ‘down under’. Wat bekender is de CFX3 35 van Dometic. Zijn voorganger heeft al in menige test uitstekende resultaten behaald. We zijn benieuwd.

De Engel MT45F heeft het grootste volume van alle testmodellen en met een prijs
van € 1.139 is hij ook de duurste van het stel. Koelboxen van Engel hebben een uitstekende reputatie bij off-roaders en de MT45F zal die in de test zeker proberen te verdedigen. Wat ontwerp betreft is de Truma C36 Single Zone vergelijkbaar met de ARB. Beide koelboxen hebben twee korven als inzetstuk om de capaciteit van het koelgedeelte optimaal te benutten.

Last but not least is er de PowerCooler 35 van Carbest, een merk van de bekende Duitse fabrikant Reimo. Met € 449 is deze koelbox zeer aantrekkelijk geprijsd. Eens kijken hoe hij het er vanaf brengt in vergelijking met de dubbel zo dure concurrenten.

Carbest Powercooler koelbox camping testDe PowerCooler van Carbest

Niet onder de indruk van hitte

In tegenstelling tot de gebruikelijke absorptiekoelkasten zijn compressormodellen niet gevoelig voor hoge temperaturen in een camper. Hun stroomverbruik neemt wel toe met elke extra graad buiten de koelruimte, maar de temperatuur in het koelgedeelte blijft constant. De vis blijft vers, het bier koel. Ook temperaturen onder nul voor het invriezen van producten worden probleemloos bereikt.

Een compressorkoelbox hoeft in tegenstelling tot een absorptiekast niet kaarsrecht te staan om je biertje te blijven koelen. Wie zowel wil koelen als vriezen, kan het beste een koelbox met twee koelzones kiezen, oftewel een
dualzone-koelbox.

Met uitzondering van de goedkope Carbest kun je alle koelboxen in de test gebruiken via het 12V-boordnet of de 230V-aansluiting naar buiten. Beide stroombronnen kunnen zelfs tegelijk worden aangesloten, want een in de koelers geïntegreerd voorrangssysteem garandeert een veilige, automatische en probleemloze omschakeling. Daarbij is de 230V-aansluiting altijd standaard ingeschakeld.

Patrol RV Camping Campfire koelbox camping test

Alleen Carbest levert standaard slechts een enkele 12V-kabel, een kabel voor 230 V moet je apart bestellen. Voor de aansluiting op het elektrische systeem van het voertuig leveren de fabrikanten een kabel mee met een stekker voor de sigarettenaansteker. Die wordt meestal gevoed met zeer dunne snoeren, die voor continu gebruik van de koelbox niet echt geschikt zijn.

Voor de beste werking met een minimaal stroomverbruik kan je de voeding beter rechtstreeks aansluiten op de boordaccu met een eigen plus en min (met zekering). Zo heb je geen last van spanningsverlies. Let op dat je extra apparaten niet via dezelfde kabel aansluit. Dat is vragen om problemen!

Lees het hele artikel

Nieuwsgierig hoe de verschillende koelboxen voor op de camping uit de bus komen? In ACSI FreeLife 6-2022 lees je het uitgebreide testartikel.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Getest: compacte koelboxen voor op de camping

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht