ACSI FreeLife

Menu

Compacte campingbike van Cube

TestTour KarinthiëDe Cube Compact Hybrid is een e-bike die zich uitstekend leent voor kampeervakanties. De fiets is klein en licht, maar tegelijkertijd sterk en krachtig om iedere berg de baas te kunnen. Komt dat even goed uit voor het testteam Actievelingen, dat twee exemplaren meekreeg tijdens de afgelopen ACSI FreeLife TestTour in het bergachtige Karinthië.

Auteur
Timo de Boer
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Cube Compact Hybrid

Klein is fijn

Kamperen zou je kunnen omschrijven als het dagelijks leven verpakt in een compact bestaan. Je leefoppervlak in een caravan of camper is immers heel wat kleiner dan dat je thuis gewend bent. Omdat je minder ruimte én gewicht ter beschikking hebt, zijn ook veel spullen uit je kampeerinboedel hierop aangepast. ‘Waarom dan niet je e-bike?’ moesten ze bij de Duitse fietsfabrikant Cube gedacht hebben.

‘Compact’, ‘licht’, ‘degelijk’, ‘makkelijk’ en ‘veelzijdig’ waren de uitgangspunten bij de ontwikkeling van de Compact Hybrid. Deze Bosch e-bike is er in twee varianten. De ‘Sport-uitvoering’ weegt net even wat minder, heeft een krachtigere motor en meer versnellingen. Voor een goede vergelijkende test kreeg het testteam Actievelingen – bestaande uit Harm en Sophia Peperkamp – beide modellen mee tijdens de TestTour.

Cube Compact HybridRondje Millstätter See.

Geen concessies aan rijcomfort

De e-bikes kenmerken zich door een compact frame met kleine en vooral zeer stevige 20-inch wielen met ballonbanden. Dankzij de slimme positionering van de framebuizen stap je snel op en af en laten de fietsen zich gemakkelijk optillen. Vooral dat laatste weet Harm te waarderen. “Als je onderweg bent, moet je de e-bikes toch heel wat keren op en van de fietsdrager tillen. Het relatief lage gewicht van zo’n 23 kilo is dan een prettige bijkomstigheid. Thuis hebben we ook e-bikes, maar die zijn echt wel een paar kilo zwaarder. En bij kamperen telt elke gram. Tegelijkertijd is de fiets sterk en stijf.”

DSC07453Grote schijfremmen bieden maximale stopkracht.

Ondank de kleine wielen worden er geen concessies gedaan aan het rijcomfort. Zowel Sophia als redacteur Katinka, die later voor Sophia inviel vanwege haar gebroken enkel, vinden de fiets prettig en nauwkeurig sturen. “Op onze fietstocht rond de Millstätter See reden we ook over gravelwegen en de dikke banden absorberen dankzij hun grote volume probleemloos alle oneffenheden. En de schijfremmen vind ik top! Ze bieden maximale stopkracht, wat in de bergen van Karinthië natuurlijk geen overbodige luxe is.”

Keus uit 2 modellen

DSC07454Krachtige Bosch Drive Performance Gen3 motor.

De fietsen zijn uitgevoerd met een stille, krachtige en betrouwbare Bosch-motor die mooi is ondergebracht onderin het frame in een op maat gemaakte behuizing. Voor de mate van trapondersteuning heb je de keus uit de standen eco, tour, sport en turbo. “Harm: Op het vlakke rijd je al snel met een lekker vaartje van 25 kilometer per uur. De Sport-uitvoering is net even wat krachtiger. Dat verschil merk je vooral als het heuvel op gaat.”

Een ander verschil tussen de twee modellen is de aandrijflijn. De Sport is uitgerust met een derailleur waarbij je de beschikking hebt over tien versnellingen, terwijl bij de ‘gewone’ Compact Hybrid vijf versnellingen zitten weggewerkt in een dichte versnellingsnaaf. “Dat laatste heeft als voordeel dat je versnellingen beschermd zijn tegen stof en modder”, merkt Harm op nadat er wat regen is gevallen. Beide e-bikes zijn uitgerust met een grote 500 Wh accu. Deze is achter de zitbuis geplaatst. Dat levert een mooi laag en centraal zwaartepunt op waardoor de fiets prima in balans blijft.

Praktisch en veelzijdig

De Compact Hybrid is een one-size-fits-all e-bike die je snel en makkelijk aan rijders van verschillende lengte kunt aanpassen middels de verstelbare stuur- en zadelpen. “Dat is ook handig bij het transporteren van de fietsen op de drager, waarbij sturen en zadels elkaar nog weleens in de weg zitten”, aldus Harm. En voor wie de fietsen in de garage van een camper wil stallen, kan de toch al compacte fietsen zo nóg compacter maken.

DSC07456De waterdichte Acid Trunk 12-achtertas klik je heel makkelijk vast op de bagagedrager.

Op de testbikes die de twee tijdens de TestTour ter beschikking hadden, was zowel voor als achter een bagagedrager gemonteerd. Harm: “Superhandig vond ik de Acid-tas die wij meekregen en je bovenop de achterdrager kunt klikken. Daarnaast kun je dan ook nog aan beide zijkanten een tas hangen. Dat maakt de Compact Hybrid voor mij tot een praktisch en veelzijdige campingbike, die je natuurlijk ook in het dagelijks leven prima kunt gebruiken”.

Compact Hybrid
Versnelling: Shimano Nexus, 5-Speed versnellingsnaaf
Motor: Bosch Drive Performance Gen3 50 NM
Accu: Powerpack 500
Gewicht: 23,7 kg
Prijs: 2.499 euro

DSC07437 uitsnede

Compact Hybrid Sport
Versnelling: Shimano Zee-derailleur met 10 versnellingen
Motor: Bosch Drive Performance Gen3 65NM
Accu: Powerpack 500
Gewicht: 23,1
Prijs: 2.499 euro

DSC07436

Test ‘m zelf!

Nieuwsgierig geworden naar hoe de Compact Hybrid echt rijdt? Bij de Cube Store in Vlaardingen staan ruim 500 fietsen (proef)rijklaar opgesteld. Testen kan ook bij de Cube Store in Leersum op de Utrechtse Heuvelrug. In de Cube Stores krijg je het beste advies over de motor, accu en alles wat bij een e-bike komt kijken.

Kijk op cubestores.nl en ga zelf testen!

Praat mee

 1. MG
  M. de Graaff

  Heel mooi die zware electrische fietsen mee op een caravan vakantie. In het artikel mis ik echter aandacht voor het (over)gewicht in relatie tot de verkeersveiligheid. Zeker niet onbelangrijk. In de fietsdrager, voor- of achter op de caravan veroorzaken fietsen al snel voor een overgewicht (2 Ebikes incl drager 40-50kg of meer). Dit is sowieso nadelig voor de kogeldruk en zeker een gevaar voor het neigen tot slingeren, met alle gevolgen van dien. In het verleden heeft ACSI (Joop) zich in diverse artikelen al nadelig uitgesproken over het vervoer van fietsen (zeker achter) op een caravan. E-bikes zijn nog zwaarder en de effecten / gevaren worden nog groter. Zeker het vermelden / afraden waard. Niet aanmoedigen zoals u nu doet.

  Reageer
  0
  2

Praat mee: Compacte campingbike van Cube

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht