ACSI FreeLife

Menu

Op de goede weg: navigatiesystemen voor kampeerders

Mobiele navigatiesystemen zijn bijna volledig verdrongen door smartphones. Maar voor kampeerders zijn ze nog steeds handiger en vooral betrouwbaarder. We deden ervaring op met twee speciale navigatiesystemen, vaak kortweg navi’s genoemd, voor caravanners en camperaars.

Auteur
Bianca van Steenbergen
Datum
ReactiesReageer
Navigatiesystemen voor kampeerders

Tekst: Andreas Güldenfuss

Tegenwoordig heeft nagenoeg iedereen een smartphone, waarmee het mobiele navigatiesysteem in de auto bijna volledig overbodig is geworden. Ook zonder betaalde apps kom je van A naar B, ze zijn bijna altijd up-to-date, al heb je voor het gebruik van bijna alle navigatie-apps wel data-ontvangst en voldoende datavolume nodig. Het grote nadeel van navigatie met een smartphone – ook al is de batterij hier niet eens de zwakste schakel in de keten – is dat je vrijwel altijd een internetverbinding nodig hebt. Sommigen zullen misschien zeggen ‘ik ga niet naar plaatsen waar geen internet is’. Maar zelfs als je wel internet hebt, kan het navigeren met je smartphone best kostbaar worden.

TomTom Go Camper

Maar het gaat in dit verhaal nu niet om de vraag navigatiesysteem of smartphone, maar om speciale navigatiesystemen voor caravanners en camperaars. In dit geval zijn de twee systemen die we naast elkaar zetten afkomstig van TomTom en Garmin. Naast zuivere navigatie bieden zij ook databases over campings, camperplaatsen en toerisme, alsmede de mogelijkheid om voertuiggegevens in te voeren voor navigatie op maat.

De TomTom Go Camper past qua vorm, design en bediening naadloos in de TomTom-serie. De schermdiagonaal bedraagt zes inch – dat is iets
meer dan 15 centimeter – de schermresolutie is 800 x 480 pixels. De interne batterij houdt het een uur vol. Het apparaat kan met je smartphone communiceren via bluetooth en wifi, waardoor het tevens een handsfree apparaat voor je mobiele telefoon is. De TomTom Go Camper heeft een eigen ingebouwde SIM-kaart voor andere datadiensten, waarmee hij verkeersinformatie en waarschuwingen ontvangt, zonder dat je hiervoor de TomTom met je smartphone hoeft te verbinden.

TomTom Go Camper en Garmin Camper 890
De TomTom Go Camper en Garmin Camper 890

Garmin Camper 890

De Garmin Camper 890 is eigenlijk van een andere orde. Hoewel het toestel ook verkrijgbaar is met een schermdiagonaal van zeven inch, testen wij het acht inch apparaat, dat met een schermdiagonaal van 20 centimeter groter is dan een iPad Mini. De schermresolutie bedraagt 1.280 x 800 pixels en het beeld is haarscherp en groot genoeg om alles te kunnen lezen en zien, zelfs op een armlengte afstand. Met 387 gram is de Garmin ruim 125 gram zwaarder dan de TomTom. Zijn ingebouwde batterij houdt het opgeladen ongeveer twee uur uit. Dat is best praktisch, want op de Garmin zijn de opgeslagen functies zo handig, duidelijk en gedetailleerd opvraagbaar dat je zelfs comfortabel in bed routes kunt plannen en opslaan.

Wil je lezen welk van de twee navi’s het beste uit de bus komt? Bestel dan ACSI FreeLife Magazine 6-2021.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Op de goede weg: navigatiesystemen voor kampeerders

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht