ACSI FreeLife

Menu

Op de goede weg: navigatiesystemen voor kampeerders

Mobiele navigatiesystemen zijn bijna volledig verdrongen door smartphones. Maar voor kampeerders zijn ze nog steeds handiger en vooral betrouwbaarder. We deden ervaring op met twee speciale navigatiesystemen, vaak kortweg navi’s genoemd, voor caravans en campers.

Auteur
Bianca
Datum
ReactiesReageer
Navigatiesystemen voor kampeerders

Tegenwoordig heeft nagenoeg iedereen een smartphone, waarmee het mobiele navigatiesysteem in de auto bijna volledig overbodig is geworden. Ook zonder betaalde apps kom je van A naar B, ze zijn bijna altijd up-to-date, al heb je voor het gebruik van bijna alle navigatie-apps wel data-ontvangst en voldoende datavolume nodig. Het grote nadeel van navigatie met een smartphone – ook al is de batterij hier niet eens de zwakste schakel in de keten – is dat je vrijwel altijd een internetverbinding nodig hebt. Sommigen zullen misschien zeggen ‘ik ga niet naar plaatsen waar geen internet is’. Maar zelfs als je wel internet hebt, kan het navigeren met je smartphone best kostbaar worden.

TomTom Go Camper

Maar het gaat in dit verhaal nu niet om de vraag navigatiesysteem of smartphone, maar om speciale navigatiesystemen voor caravanners en camperaars. In dit geval zijn de twee systemen die we naast elkaar zetten afkomstig van TomTom en Garmin. Naast zuivere navigatie bieden zij ook databases over campings, camperplaatsen en toerisme, alsmede de mogelijkheid om voertuiggegevens in te voeren voor navigatie op maat.

De TomTom Go Camper past qua vorm, design en bediening naadloos in de TomTom-serie. De schermdiagonaal bedraagt zes inch – dat is iets meer dan 15 centimeter – de schermresolutie is 800 x 480 pixels. De interne batterij houdt het een uur vol. Het apparaat kan met je smartphone communiceren via bluetooth en wifi, waardoor het tevens een handsfree apparaat voor je mobiele telefoon is. De TomTom Go Camper heeft een eigen ingebouwde SIM-kaart voor andere datadiensten, waarmee hij verkeersinformatie en waarschuwingen ontvangt, zonder dat je hiervoor de TomTom met je smartphone hoeft te verbinden.

TomTom Go Camper en Garmin Camper 890De TomTom Go Camper en Garmin Camper 890

Garmin Camper 890

De Garmin Camper 890 is eigenlijk van een andere orde. Hoewel het toestel ook verkrijgbaar is met een schermdiagonaal van zeven inch, testen wij het acht inch apparaat, dat met een schermdiagonaal van 20 centimeter groter is dan een iPad Mini. De schermresolutie bedraagt 1.280 x 800 pixels en het beeld is haarscherp en groot genoeg om alles te kunnen lezen en zien, zelfs op een armlengte afstand. Met 387 gram is de Garmin ruim 125 gram zwaarder dan de TomTom. Zijn ingebouwde batterij houdt het opgeladen ongeveer twee uur uit. Dat is best praktisch, want op de Garmin zijn de opgeslagen functies zo handig, duidelijk en gedetailleerd opvraagbaar dat je zelfs comfortabel in bed routes kunt plannen en opslaan.

ACSI-campings

De menustructuur van de TomTom lijkt om te beginnen op die van een normale Go. Voor de campinginstellingen moet je eerst de speciale doelen – de zogenaamde points of interest of POI – uitkiezen. Daarna kun je meteen ingeven wat voor voertuig je hebt: een auto, een auto met caravan, een camper tot 3,5 ton of een zwaardere camper.

Daarna ook nog de exacte maten van het voertuig en de gewenste maximumsnelheid en de zoektocht kan beginnen. Op het toestel zijn meer dan 50.000 speciale doelen voor kampeerders opgeslagen. Daaronder bijvoorbeeld 7.950 campings en 9.000 camperplaatsen uit de ACSI-database, maar ook gegevens van ADAC Campings en Campercontacts.

Niet altijd feilloos

Op het scherm worden de symbolen weergegeven en als je er een selecteert zie je extra informatie en kun je er zelfs meteen naartoe navigeren. Dat is zeer praktisch want je ziet niet alleen campings of camperplaatsen, maar kunt zelfs zien waar afvalverwijderingsstations zijn. Als je precies weet waar je heen wilt, tik je gewoon de naam rechtstreeks in en kun je meteen op weg.

Of eerst de beoordeling van de camping of camperplaats lezen en de voorzieningen bekijken. Het navigatiesysteem is niet altijd feilloos. Het stuurde onze Volkswagen Tiguan met Fendt Saphir met airco en bijna drie meter hoogte toch over een weg waar een tunneltje van maar 2,50 meter hoogte in zat. Vertrouw er dus niet blindelings op en vergeet niet om in landen waar dat verboden is de radarwaarschuwing uit te schakelen.

Groter, maar trager

Het toestel van Garmin is letterlijk van een ander kaliber. Door het formaat is er veel ruimte op het scherm en zijn er nauwelijks functies verborgen in een submenu. Ook bij dit toestel kun je speciale doelen in de nabijheid of wat verder weg op de kaart weergeven. En de Garmin toont ook de gegevens van ACSI Euroampings, Campercontacts en Trailer Parks.

Het blijft net als bij TomTom mogelijk om gegevens van andere aanbieders te downloaden. De menustructuur en de extra informatie bevallen ons in eerste instantie goed, maar ook dit toestel heeft zijn gebreken. De processor lijkt snel overbelast te raken door de stortvloed aan gegevens. Het herberekenen van een route gaat traag en het komt ook voor dat het systeem vastloopt en dan helpt alleen een herstart. Als het systeem goed werkt, zijn de functies en de bediening interessanter, maar misschien is een eenvoudiger toestel betrouwbaarder.

Als puur navigatiesysteem ook voor dagelijks gebruik, is de TomTom het betere apparaat. Als pure campernavigator biedt de Garmin meer en bij veel beschrijvingen worden zelfs foto’s opgeslagen. Maar als het toestel in de spits in Rome vastloopt en je rondjes om een plein moet rijden tot het systeem opnieuw is gestart, wekt dat op z’n minst de nodige irritatie.

De adviesprijs van de TomTom Camper Go bedraagt € 399,95 met levenslange kaartenupdates. Maar we zagen hem via webshops al voor € 319. De Garmin Camper 890 is met een adviesprijs van € 549,99 een stukje duurder, maar ook dit toestel zagen we goedkoper in webshops: € 499.

Navigatie Camper
De camping- en camperplaatsgegevens op de Garmin zijn uitgebreid en, dankzij de grootte van het toestel, duidelijk en gemakkelijk af te lezen. Dat maakt het plannen meer ontspannen (rechts). De TomTom biedt evenveel bestemmingen, maar met minder informatie. De TomTom is betrouwbaarder met pure navigatie (links).

Onze conclusie

De TomTom Go Camper is compact en betrouwbaar. De Garmin is een leuk toestel met veel extra’s, waarvan sommige ten koste gaan van de prestaties. Als je op zoek bent naar een eenvoudig navigatiesysteem, is de TomTom Go Camper – of een ander TomTomnavigatiesysteem waarop je je POI’s kunt installeren – een goede keuze. De Garmin biedt daarentegen meer amusement, extra informatie en door zijn omvang meer gebruiksgemak, maar bereikt in de praktijk letterlijk niet altijd zijn doel.

Tekst: Andreas Güldenfuss

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar het laatste kampeernieuws?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Praat mee

Praat mee: Op de goede weg: navigatiesystemen voor kampeerders

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht