ACSI FreeLife

Menu

Drie voltreffers in de Auvergne

De regio Auvergne is een minder bekende reisbestemming in het Franse Centraal Massief. Grote delen van de regio zijn dunbevolkt en bieden uitgestrekte landschappen die hun oorspronkelijke karakter hebben behouden. De regio staat in Frankrijk vooral bekend om zijn belangrijke Romaanse kerken, uitstekende kazen, pittoreske kuuroorden, mineraalwater en de productie van messen.

Auteur
Kiki Starrenburg
Datum
ReactiesReageer
Drie voltreffers in de Auvergne Page 1 Image 0001

Historische pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela lopen door Auvergne. Langs deze routes zijn kleine bedevaartsoorden ontstaan die profiteren van het pelgrimstoerisme. Kleine steden zoals Charroux of Usson behoren ook tot de vereniging van de mooiste dorpen van Frankrijk. Als je vanuit Bourgondië naar Auvergne reist via Moulins, kom je kastelen en burchten tegen in het deel van de regio dat bekend staat als Bourbonnais, dat ooit toebehoorde aan de koninklijke familie van de Bourbons.

Naast het bezoeken van de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio, is het ook de moeite waard om door de kleine stadjes te toeren om de vele kleinere bezienswaardigheden te ontdekken. Auvergne heeft ook een uitgebreid netwerk van wandelpaden om de prachtige landschappen te verkennen. Zodra je de charmes van Auvergne hebt ontdekt, zul je zeker terug willen komen!

Voor alles wat je moet weten en tips over bezienswaardigheden, wandelroutes, specialiteiten en gastronomie, kun je terecht op www.france.fr/nl/auvergne.

Drie voltreffers in de Auvergne Page 1 Image 0002
1. Vulkanen

Het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne is het grootste natuurpark van Frankrijk. Het strekt zich 120 kilometer noord-zuid uit van Clermont-Ferrand tot aan het Monts du Cantal-massief in het zuidoosten. Het omvat vier vulkanische massieven die uitnodigen tot wandelingen met prachtige panoramische uitzichten.

De beklimming van de 1.465 meter hoge top van de Puy de Dôme, de hoogste top van de vulkanische keten, die op slechts 15 kilometer van de grote stad Clermont-Ferrand ligt, is een onmisbare ervaring. ’s Ochtends hebben we geen moeite om een plekje te vinden op de grote parkeerplaats bij het dalstation van de tandradbaan.

De lucht is bewolkt, geen ideale omstandigheid voor goede foto’s. Maar dat verandert zodra we de top bereiken. De zee van wolken verdwijnt langzaam en onthult een adembenemend uitzicht vanaf het kleine ronde pad op de top, met ongeveer 80 kleinere, uitgedoofde vulkanen die zich in noord-zuidrichting uitstrekken over een afstand van ongeveer 30 kilometer. Sinds de oudheid was de top ook een plek van heiligdommen van Keltische, Romeinse en later christelijke oorsprong, zoals opgravingen aantonen.

Voor degenen die meer willen weten over vulkanisme, is er het Europese themapark “Vulcania” in Saint-Ours-les-Roches, midden in de vulkanische keten. Het museum met uitgebreide multimediapresentaties strekt zich uit over verschillende ondergrondse niveaus.

Ten zuidwesten van de vulkanische keten liggen de vulkanen van het Monts Dore-massief, met de hoogste top Puy de Sancy (1.886 m) en andere bergen zoals de Puy de la Perdrix (1.824 m). Aan de voet daarvan ligt het moderne wintersportoord Super Besse, dat in de zomer een goed startpunt vormt voor bergwandelingen.

Onder het skigebied ligt het interessante dorp Besse-et-Saint-Anastaise, met renaissancegebouwen uit de 15e en 16e eeuw gemaakt van zwart lavagesteente, die getuigen van de vroegere welvaart van de middeleeuwse handelsstad. In een klein skimuseum met oude tentoonstellingsstukken verzekert de directeur ons dat deze plaats de bakermat is van de Franse wintersport en het skitoerisme.

De 16e-eeuwse stadspoort, de klokkentoren van Beffroi en de deels romaanse, deels gotische voormalige kapittelkerk Saint-André, evenals restaurants, boetiekjes en winkels met regionale specialiteiten, nodigen uit tot een uitgebreide wandeling.

De speciale tip: Thiers is de belangrijkste messenstad van Frankrijk. Vroeger gebruikten messenmakers de helling van de Durolle om hun smeedhamers aan te drijven. Tegenwoordig werken er nog zo’n 5000 mensen in ongeveer 300 ambachtelijke messenmakerijen, de coutelleries. In de boetiek “Franck Pitelet” raadde Madame ons na uitgebreid advies aan om een “Sabatier Tranchelard” te kopen voor het snijden van groenten – een goede aankoop. Info: www.ville-thiers.fr.Drie voltreffers in de Auvergne Page 1 Image 0004

2. Romaanse kerken

De Romaanse kerken van Auvergne behoren tot de hoogtepunten van middeleeuwse architectuur in Europa. De Romaanse architectuur ontstond rond 950 en werd vanaf ongeveer 1140 in Frankrijk vervangen door de Gotiek.

Kenmerkend voor de Romaanse kerken in Auvergne zijn de oostelijke structurele elementen, die harmonieus getrapt en op elkaar gestapeld zijn. Ze vormen de “piramide van Auvergne”. De belangrijkste kerken in Auvergne zijn die in Issoire, Saint-Nectaire, Orcival en Saint-Saturnin, evenals de collegiale kerk Notre-Dame du Port in Clermont-Ferrand. Een bezoek aan Orcival kan bijvoorbeeld ook worden gecombineerd met een uitgebreide wandeling door het vulkaanlandschap met prachtige uitzichten (zie grote foto op pagina 57).

De kerk Saint-Austremoine in Issoire werd gebouwd tussen 1130 en 1150 en is het grootste en meest indrukwekkende gebouw in de Auvergnatiaanse Romaanse stijl. De kerk is opvallend versierd, zowel aan de buitenkant bij het hoofd van het koor als aan de binnenkant met gekleurde kolomkapitelen in het koor. Deze laatste werden echter pas zo kleurrijk gemaakt tijdens de restauratie in de 19e eeuw dat ze meer oosters dan Romaans lijken.

De kleinere kerk in Saint-Nectaire heeft, net als de andere belangrijkste kerken in Auvergne, een regelmatig grondplan en een regelmatige gevel. Hier werd het volledige grondplan van een grote kerk op een kleinere schaal gerealiseerd, met een basiliek met drie galerijen, een kooromgang en vijf radiale kapellen. Trouwens, als je al in Saint-Nectaire bent, moet je zeker ook de beroemde kaas proeven (zie pagina 60).

Een andere belangrijke kerk in Auvergne is geen Romaanse, maar een gotische: de abdij van La Chaise-Dieu, gebouwd tussen 1344 en 1352 op instigatie van paus Clemens VI.

De speciale tip: Een verborgen juweeltje is de kleine kerk in Saint-Menoux, een paar kilometer ten westen van Moulins. Het interieur bevat de stenen sarcofaag van Sint Menulphus, die aan de zijkant open is. Pelgrims konden hun hoofd door de grote halfronde opening in de sarcofaag steken – met een verbazingwekkend effect: sommigen schreven op votiefplaatjes dat hoofdpijn en andere mentale ziekten verlicht of zelfs genezen werden. Info: www.saint-menoux.net.

Drie voltreffers in de Auvergne Page 1 Image 00053. Bergen en kaas

De term Cantal heeft verschillende betekenissen: het staat voor de op één na hoogste berg in het Franse Centraal Massief, de Plomb du Cantal met een hoogte van 1855 meter, voor het omliggende berggebied, Monts du Cantal, en voor het departement Cantal dat naar de berg is vernoemd, en voor de kaassoort die in de regio wordt geproduceerd.

Puy Mary is de op één na hoogste top van de Monts du Cantal in het Centraal Massief. Voor een excursie zonder caravan kiezen we de route over de D680 tussen Murat en Salers naar een buitengewoon indrukwekkend uitkijkpunt ten westen van Laviguerie onder de top. Vanaf hier heb je ook een goed uitzicht op de bergweiden van de Monts du Cantal, waar waarschijnlijk de Cantal- en Salers-kaas vandaan kwamen. Tegenwoordig mogen deze kaassoorten alleen nog maar gemaakt worden van de vette melk van de zuinige en weerbestendige Salers-runderen, die meestal het hele jaar door op hun weiden verblijven.

Cantal heeft een nootachtige en enigszins zure smaak en is beschermd met het AOP-label. Salers, een ondersoort van Cantal, is aan nog striktere regels onderworpen: alleen kaas die tussen 15 april en 15 november wordt gemaakt van de melk van dieren die op bergweiden grazen, mag deze naam dragen.

In Auvergne zijn ook andere uitstekende kazen te vinden. Als je waarde hecht aan kwaliteit, zoek dan naar het “Fermier” label, wat betekent dat de kaas op de boerderij is geproduceerd en niet industrieel. De AOP rauwmelkse kaas Saint-Nectaire, ook gemaakt van de melk van Salers-vee, is een aanrader. Deze kaas is lichtgeel van kleur en heeft een stevige, maar zachte en romige textuur. “Fourme d’Ambert” is geënt met een blauwe schimmelcultuur die lijkt op die van Roquefort. Door lange naalden worden luchtkanalen in het kaasdeeg aangebracht, wat zorgt voor de verspreiding van de blauwe schimmelcultuur.

Een andere smakelijke blauwe kaas is de rauwmelkse “Bleu d’Auvergne”, die ook beschermd wordt met het AOP-label. Deze kaas mag alleen worden geproduceerd op een hoogte van minstens 500 meter boven zeeniveau. Heb je genoeg kaas gehad? Fijnproevers zullen ook genieten van de jam uit Auvergne, vooral die gemaakt van bosbessen (myrtille). Verwen jezelf na het eten met een van de uitstekende likeuren uit de regio.

De speciale tip: De stad Salers maakt indruk met zijn grotendeels bewaard gebleven middeleeuwse centrum, klokkentorens, muren en vele huizen uit de 14e tot 18e eeuw, voornamelijk gebouwd van het zwarte vulkanische gesteente uit de omgeving. Met zijn karakteristieke architectuur is Salers een van de 172 mooiste dorpen van Frankrijk. De restaurants en winkels verkopen specialiteiten van de streek, zoals de zeer pittige Salers-kaas. Info: www.salers.fr.

Campingtips in de Auvergne

Camping Les Volcans

Camping Les Volcans is een kleine familiecamping, gelegen in het midden van de vulkaanketen van de Auvergne. De camping is licht terrasvormig, op gras, enigszins schaduwrijk in het midden. Zwembad, wasmachines en drogers. In het hoogseizoen is er een snackbar. Bij de receptie is een winkeltje met regionale producten. Excursies mogelijk naar Clermont-Ferrand, de Puy-de-Dome, Volvic, St Nectaire en het vulkaanlandschap rond de Puy de Sancy. 1,3 ha, 59 staanplaatsen, 20 huuraccommodaties. Openingstijden: Begin april tot eind oktober. Vergelijkbare prijs* 28 euro.

Camping Municipal Issoire

Camping Municipal Issoire is een camping met een hoge standaard. Gelegen aan een klein meer, op 2 kilometer van het dorp, begroeid met bomen. Sportfaciliteiten, waaronder kano- en fietsverhuur, speeltuin, tafeltennis, minigolf. Ontbijt en broodjesservice. Kleine bistro, restaurant en kruidenierswinkel op 500 meter. 5 ha, 133 staanplaatsen. Openingstijden: 1 april tot 31 oktober. Vergelijkende prijs* 23 euro.

Camping Le Mouriol

Camping Le Mouriol is een rustige, solide camping. De afzonderlijke plaatsen zijn verkaveld en deels schaduwrijk. Restaurants en winkels op 800 m. 4 ha, 87 staanplaatsen, 10 huuraccommodaties. Openingstijden: 1 april tot 7 november. Vergelijkingsprijs* 21,50 euro.

Flower Camping Les Vernières

Flower Camping Les Vernières is een zeer goed uitgeruste camping met een exclusieve standaard. Gelegen op 900 meter hoogte aan de oever van de Dordogne. Overdekt en verwarmd zwembad (open van 15 mei tot 15 september), fitnessruimte, grote speeltuin met trampoline en springkussen, restaurant met buitenterras. 5,5 ha, 203 staanplaatsen, 29 huuraccommodaties. Openingstijden: 10 februari tot 6 oktober. Vergelijkingsprijs* 49,20 euro.

Deel jouw favoriete plek in de Auvergne

Komen één of meerdere tips of bestemmingen uit dit verhaal jou bekend voor? Deel dan hieronder jouw favoriete plek in de Auvergne. Vergeet ook zeker niet om onze andere artikelen te lezen die over Frankrijk zijn verschenen.

Praat mee

Praat mee: Drie voltreffers in de Auvergne

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht