ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Eriba Nova SL 495

Na de buitenkant is nu ook het interieur van de Eriba Nova SL in een modern jasje gestoken. Een binnenhuisarchitect neemt de caravan onder de loep tijdens een reis naar Elba.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Eriba Nova SL 495

Wow, daar staat hij dan. Ik ben positief verrast als ik de Nova SL 495 voor het eerst zie. De elegante buitenkant, met gladde witte wanden en sierlijk bescheiden decoraties, springt echt in het oog. De afgeronde vormen en mooie aluminium velgen zetten de kwalitatieve uitstraling nog eens extra kracht bij. Hetzelfde geldt voor de getinte, vlak in de wand geplaatste, ramen met metalen kozijnen.

Binnen is de vormgeving al net zo geslaagd. De ecru kleppen in hoogglans combineren perfect met het notenhout van de meubelframes en de kastjes. De lichte stoffering en schuifgordijnen passen qua kleur uitstekend bij de verduisteringsplissés. Die werken trouwens voortreffelijk en kunnen stevig aan de horren worden vastgemaakt. Dat wekt allemaal een heel hoogwaardige indruk en creëert ook meteen een warme, aangename sfeer. Huiselijkheid in overvloed!

De twee eenpersoonsbedden van 80 x 200 centimeter kun je met een uittrekbare lattenbodem combineren tot één groot bed met een riant ligoppervlak van 210 x 200 centimeter.

P1010576De eenpersoonsbedden zijn met een uitrolbare lattenbodem en extra matrasdeel om te vormen tot tweepersoonsbed. De extra lattenbodem is niet geweldig. Het slaapcomfort wel, mede dankzij de prima ventilatie en verduistering.

Wij kiezen ervoor om de bedden samen te voegen en dat niet meer te veranderen. De extra lattenbodem sputtert bij het in- en uitschuiven namelijk meteen al tegen. De korte latten draaien of floepen uit de rail, en laten we daar op reis nu net even geen zin in hebben. We laten het bed zoals het is. Op het slaapcomfort zelf valt overigens niks aan te merken. Wel is het jammer dat met de bedoverbrugging het nachtkastje tussen de eenpersoonsbedden wegvalt. De leeslampen zijn wel meer dan oké. Ze hebben een nachtlampje en werken heel handig met een touchsensor.

Gezellige rondzit in Eriba Nova SL

Het keukenblok heeft een driepits kookplaat met elektrische ontsteking. Op de pitten is ook plek voor wat grotere pannen. De bergruimte in de keuken bestaat uit drie schuifladen met softclose en twee bovenkastjes. Alle deurtjes en kleppen in de caravan werken met stevige metalen scharnieren. Verbeterpuntje: de kleppen zouden iets verder omhoog mogen klappen, zodat ook langere volwassenen eronder kunnen staan. Het werkblad van het keukenblok is op zich niet heel klein, maar als je een beetje uitgebreid wil koken, zoals wij, ben je deels aangewezen op de eettafel. Wat natuurlijk helemaal niet erg is.

20161006 170446326 iOSHet keukenblok is compact, maar goed uitgerust. De stevige laden, automatische ontsteking en indirecte verlichting flirten met de bovenklasse. Alleen het werkblad is wat aan de kleine kant.

Op de technische installaties aan boord valt niets aan te merken. Stopcontacten zijn er genoeg, inclusief usb-poort, en de verlichting kan op verschillende standen worden ingesteld. De belangrijkste schakelaars voor de binnen- en buitenverlichting zitten meteen bij de ingang. De buitenverlichting werkt desgewenst ook met een bewegingssensor. Overdag valt er veel licht naar binnen via het grote dakraam. Dat raam gaat dankzij de slinger heel soepeltjes open, ideaal om de caravan te luchten.

De rondzitgroep voorin oogt uitermate gezellig. Met z’n tweeën is het er ook heel aangenaam. Krijg je echter bezoek over de vloer, dan blijkt de zithoek aan de krappe kant. Een aperitiefje met z’n vieren gaat, maar als je met je gasten wil dineren kom je om echt lekker ontspannen te zitten plek tekort.

P1010409De rondzit voorin is comfortabel voor één of twee personen. Legplanken zijn er genoeg. Licht en muziek zijn perfect afgesteld.

Ruimte Plus-concept

De berging onder in de zitbanken gebruiken we niet. Het kost ons te veel moeite om de kussens telkens weg te halen. Vooral het voorste kussen stribbelt tegen. Eriba’s oplossing om het kussen vast te klemmen in een aluminium frame was op papier ongetwijfeld briljant, maar in de praktijk is het niet bepaald gebruiksvriendelijk, noch betrouwbaar. Meer dan eens schiet het kussen los, waardoor het van het gladde triplex zo op de grond glijdt.

Het kleine schoenenvak met klep, rechts naast de voordeur, is een supervondst. Ook de uitneembare vloerbedekking is geslaagd. Het tapijt dempt geluiden, voelt lekker aan je blote voeten en is makkelijk schoon te maken.

Dankzij fijne oplossingen als het schoenenvak is de Nova SL 495 probleemloos en prettig te beladen. Daar draagt uiteraard ook het Ruimte Plus-concept aan bij, dat inhoudt dat er in kastjes en bergingen geen techniek is ingebouwd. Zo kun je elke bergruimte optimaal benutten.

Kleding kun je kwijt in de grote kledingkast, met daaronder nog een schuiflade. De kast heeft een stang, waardoor je je kleding netjes kunt ophangen aan kleerhangers. Niet vergeten mee te nemen!

In de toiletruimte, naast de kledingkast, is het een stukje krapper dan in de rest van de Eriba. Echt opvallen doet dat overigens niet, want de toiletruimte is heel doordacht ingedeeld waardoor je er prima uit de voeten kunt. Het ruimtelijke gevoel wordt bovendien versterkt door de grote spiegel. Bergruimte is er genoeg: veel legplanken, haken en zelfs drie handdoekhouders.

P1010533De toiletruimte heeft een standaardformaat. Je treft er wel alles wat je nodig hebt, van haken tot de mogelijkheid om te douchen.

Blikvanger

De wasbak is groot genoeg, de vakken eronder en aan de wanden zijn handig van vorm en goed af te sluiten. Bij de legplank boven het raam voorkomt een rubber koord dat je spullen eruit vallen. Het uitneembare houten rooster op de vloer dekt de douchekuip af, die zo minder snel vies wordt. De douche hebben we tijdens onze testreis overigens niet gebruikt, omdat de camping waar we verbleven over uitstekende sanitaire voorzieningen beschikt.

Voor een rondtrekkend koppel zoals wij is de Nova SL 495 zeer geschikt. De caravan ziet er zowel van buiten als van binnen chic uit. Het lichtconcept werkt en de warme, moderne inrichting genereert de nodige bewegingsvrijheid en gezelligheid. Het slaapgedeelte is knus in de positieve zin van het woord en de ramen zijn overal perfect vormgegeven en ingepast. De Nova SL 495 volgt de trekauto perfect, is eenmaal op de camping makkelijk te rangeren en blijkt een echte blikvanger, op de weg en zeker ook op de camping.

DSC 0010De make-over met klpennen in hoogglans, hoogwaardige chromen elementen en mooie strakke lijnen komt de Eribe Nova enorm ten goede. De SL 495 heeft eenpersoonsbedden en is ingedeeld volgens het Ruimte Plus-concept.

Conclusie Eriba Nova SL

De Nova SL heeft zichzelf goed in the picture gewerkt. Het nieuwe meubilair heeft een moderne two-tone-kleurstelling en trekt de modellijn duidelijk naar een hoger niveau. Ook de PUAL-bouwwijze en het Ruimte Plus-concept dragen bij aan het comfort. De Nova SL is een buitengewone caravan, maar daar betaal je dan ook voor.

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Eriba Nova SL liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest: Eriba Nova SL 495

Praat mee

  1. Peter ter Velde

    LET OP bij Eriba; Op de caravans zit van fabriekswege uitsluitend een (6 jr) waterdichtgeidsgarantie. Géén algemene product garantie. De (Bovag) dealer zal algemene garantie wel in zijn voorwaarden hebben staan. Als er dus met de dealer iets gebeurt komen kosten -behoudens coulance- voor eigen rekening. Helaas ervaringswijsheid.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Leeftest: Eriba Nova SL 495

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht