ACSI FreeLife

Menu

De pimpbeurt van de Kip Shelter

De Nederlandse caravanbouwer Kip bestaat 90 jaar. Ter ere van dit fraaie jubileum werd de kleine Shelter gepimpt tot Jubileum Editie. Een hippe retrocaravan, maar hoe gebruiksvriendelijk is-ie? ACSI FreeLife geeft een korte impressie.

Auteur
Savannah Bos
Datum
ReactiesReageer
Kip Shelter

De historie van Kip kent mooie hoogtepunten, maar ook diepe dalen. Het bedrijf is liefst vijf keer overgenomen of opnieuw gestart. Sinds de laatste overname in 2010 is Kip in rustiger vaarwater gekomen. Er werd flink geïnvesteerd, onder meer in een ecologische showroom en een bezienswaardig museum. De productie vindt nog steeds plaats op de locatie in Hoogeveen waar het bedrijf in 1962 naartoe verhuisde.

Retro-look

De toercaravans die in Hoogeveen van de band rollen mikken op de meer avontuurlijke kampeerder. Ze zijn zonder uitzondering compact en voorzien van een hefdak. Zoals bijvoorbeeld de in 2011 verschenen Shelter, waarvan Kip nu een Jubileum Editie heeft uitgebracht in retro-look. Het veelzijdige karakter is gebleven. In de Shelter is ruimte voor twee personen en je kunt er twee fietsen of een motorfiets in kwijt als je een van de transportpakketten erbij bestelt.

De opbouw van de Shelter bestaat uit een sandwichconstructie met aluminium gladde beplating aan de buitenzijde en XPS-isolatie. De afwerking is erg netjes. Elke Shelter heeft zwarte randlijsten, maar de Jubileum Editie heeft ook nog tweekleurige lak, verchroomde wieldopen en banden met witte zijvlakken. De oplage van het speciale jubileummodel is – hoe kan het anders – beperkt tot negentig exemplaren.

De Kip Shelter jubileum editie kan worden uitgebreid met een bijpassende oranje luifel van de waard.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

Mini-dinette

De Kip Shelter Jubileum Editie is veel com pleter ingericht dan een basisversie, maar voor een caravan in deze prijsklasse – vanaf € 25.500 – ook niet heel luxueus. De dinette voorin heeft comfortabele zitkussens, die je ook nodig hebt om de zitgroep om te bouwen tot groot tweepersoonsbed van 170 bij 200 centimeter.

Om er echt comfortabel te slapen raden we de optionele topmatrassen aan, die de kieren tussen de zit- en rugkussens egaliseert. Overdag kun je een deel van het bed intact laten en het achterste deel ombouwen tot mini-dinette. Dat kan met de extra kleine tafel die je samen met een losse ronde poot in het grote tafelblad kan schuiven.

Buitenkeuken

Het echte hoogtepunt van de Shelter is de keuken. Je kunt de kookplaat met de spoelbak, inclusief besteklade, snel losmaken van het keukenblok, dankzij de snelsluiting met leren riemen. Vervolgens kun je die unit buiten vastmaken en aansluiten. Water-, gas- en elektriciteitsleidingen zijn voorzien van snelkoppelingen. Voor het vuilwater is er geen voorziening, want dat loopt gewoon weg.

Maar met de geringe watervoorraad van 14 liter uit de jerrycan in de disselbak is dat geen al te groot probleem. Als de keuken weer terug naar binnen moet, is een helpende hand wel praktisch, maar je hebt het snel onder de knie. Het meubilair in de Shelter is functioneel, uitstekend gebouwd en goed afgewerkt. Dat dit kwaliteitsniveau en het veelzijdige concept niet goedkoop kunnen zijn, is begrijpelijk. Maar het bedrag dat je moet neertellen voor een goed uitgeruste Shelter Jubileum Editie is toch behoorlijk fors.

Kip Shelter
Je kunt buiten koken door het kookgedeelte los te maken van het keukenblok.

Compact op pad

Als een grote trekauto geen optie is en je graag terug gaat naar de basis, is er niet veel keuze aan caravans. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij de nieuwe Kip Shelter Plus. ACSI FreeLife maakte een testrit door het Drentse land met deze compacte caravan.

Praat mee

Praat mee: De pimpbeurt van de Kip Shelter

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht