ACSI FreeLife

Menu

V&A: Maximaal toelaatbaar gewicht

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Vraag van Nico van Kempen uit Apeldoorn

Mag ik een caravan trekken waarvan het maximaal toelaatbare gewicht hoger is dan het maximale trekgewicht van de auto? En wat is de sanctie wanneer je hierop wordt gecontroleerd?

Antwoord van Joop

De auto mag maximaal trekken wat op zijn kentekenbewijs staat. Hoeveel de caravan mag wegen volgens het caravankentekenbewijs is niet van belang in dit verband. De caravan mag maximaal beladen worden tot het voor de auto toegelaten trekgewicht. In de papieren heet dat “maximaal te trekken massa”.

De meetwaarden volgens de meting op een meetbrug zijn dan bepalend. In sommige gevallen zal de autofabrikant ook de treinmassa (het totaal geladen gewicht van auto plus caravan) limiteren. In dat geval moet de aangekoppelde combinatie de weegbrug op.

Vaak zal de controleur naar de caravanpapieren kijken en soms constateren dat de caravan zwaarder mag zijn dan de auto mag trekken. Dat kan dan bijvoorbeeld in het buitenland aanleiding geven tot een lastige discussie. Veel wetsdienaren kennen de regels namelijk niet, of niet goed genoeg. Een te zware caravan moet bij controle in ieder geval uitgeladen worden tot het toegelaten gewicht. Of er daarna een bekeuring volgt hangt af van de welwillendheid van de agent.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. j
  jacqueline

  Wij hebben een huyndai ix35 max. trekken 1600. Caravan max. 1500. Dus ik zit goed. Maar wij hebben alleen B rijbewijs. Dan moet je toch onder de 3500Kg blijven in totaal van auto (beladen) en caravan (beladen) ?

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Maximaal toelaatbaar gewicht

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation