ACSI FreeLife

Menu

V&A: Caravanband lek: plakken of vervangen?

Haal je je caravan in het voorjaar uit de stalling, kijk je uit op een lekke caravanband. Het overkwam Loek Al uit Den Helder. “Mijn caravan is drie jaar oud, in de garage vonden we een gat op het loopvlak. De garagehouder deed daar een ‘parapluutje’ in. Ik zei daarop dat dit in Duitsland verboden is, maar hij deed dit vaker en had er naar eigen zeggen nog nooit problemen mee gehad. Wat vindt u hiervan? Ik zag ook dat mijn caravan banden niet gebalanceerd zijn, is dat normaal?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

De zogenaamde ‘paraplu-reparatie’ van binnenuit is volgens bandenfabrikant Vredestein de enige juiste manier om een lek in het loopvlak te dichten.  Reparatie van een lek op de zijwang is op deze manier vaak niet mogelijk. De band is dan afgeschreven.

Laat deze reparatie over aan een kundig bedrijf. Hierbij moet de band gedemonteerd worden en aan de binnenkant worden nagekeken op karkasbeschadiging. Helemaal als er gereden is met de leeglopende band. Van een verbod op deze reparatie is mij niets bekend.

Caravanband vervangen

Het vervangen van, niet één maar van beide banden, is alleen aan de orde als de staat van de banden daartoe aanleiding geeft. Dat wil zeggen een profieldiepte minder dan 1,6 millimeter of er als droogtescheuren, bulten en/of deuken zichtbaar zijn.

Uitbalanceren caravanband

Caravanbanden horen gebalanceerd te zijn. Een goed bandenbedrijf zal dat per band – automatisch en tegen geringe betaling – bij een bandenwissel automatisch doen. Of dat een caravandealer bij een aankoop daarop let, is nog maar de vraag. Optimaal is balanceren op de as, maar veelal hebben caravanbedrijven en zelfs sommige bandenfirma’s daar niet de middelen voor.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee