ACSI FreeLife

Menu

De camperreis van de familie Hommes (deel 4)

Pascal en Marjolijn uit Bergen op Zoom dromen al jaren van een camper rondreis door Zuid-Europa. Dit jaar gooiden ze het roer om. Ze zegden hun baan op en verkochten hun huis in ruil voor een camper, een Knaus Sport Traveller. Sinds begin december zijn ze onderweg met hun twee dochters Emma (4) en Charlie (2). In deel 4 blikken we vooruit op de laatste vijf weken van hun Europareis.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Familie Hommes_camperreis_Zuid-Europa_met z'n vieren bij het water

In zeven maanden kun je heel wat zien van Europa. Dat laat familie Hommes uit Bergen op Zoom wel zien. Na ruim 16.000 kilometer en 137 tussenstops zijn Marjolijn en Pascal samen met hun twee dochters toe aan hun dertiende vakantieland tijdens de reis van hun leven: Bosnië-Herzegovina.

Nog vijf weken en jullie reis zit er alweer op…

“Ja, hou op. Het gaat eigenlijk veel te snel. We hebben het gevoel dat we voor sommige landen echt de tijd hebben genomen en andere landen iets minder. Net als nu in de Balkan vliegen we er doorheen.”

Wat mis je het meest als je zeven maanden non-stop in een camper leeft?

“Dat je een douche kunt pakken wanneer je wil, en er dan ook nog een warm water uit de kraan komt. Dat is echt zo’n luxe. Als er al een douche is, dan is-ie vaak vies of koud.”

En aan spullen?

“Aan spullen mis ik niks. Ik mis mijn moeder soms voor goedbedoelde adviezen. Wacht, er is wel iets wat ik echt mis: ketjap. Je kunt in het buitenland bijna alles kopen – zelfs hagelslag en pindakaas – maar ketjap hebben ze nergens.”

Je zou bijna vergeten dat jullie nog steeds vijf weken voor de boeg hebben. Hoe ziet het laatste deel van jullie rondreis door Europa eruit?

“Via Bosnië trekken we door richting Kroatië en pikken we nog even de kust mee. We willen het laatste deel van onze reis toch een beetje vakantie-achtig afsluiten, zodat je echt in de vakantievibe zit zonder dat je puur en alleen reist. Vervolgens gaan we via Slovenië of Noord-Italië naar Oostenrijk. Voor de laatste week van juli hebben we in het Ehrwald een camping geboekt met alles erop en eraan: zwembadenpark, trampolineparadijs, wellness en zelfs een kinderopvang. Als kind ging Pascal daar altijd skiën. Bovendien staan reisvrienden van ons daar op dat moment ook op de camping.”

Een camping met kinderopvang?

“Ja, wij kenden het concept ook niet. Als we er al gebruik van gaan maken dan is het voor bijvoorbeeld een mountainbiketochtje met ons tweeën van maximaal tweeëneenhalf uur.  Je bent full-time met kinderen op pad en dat is soms best pittig. Je leert je kinderen tijdens zo’n reis wel heel goed kennen. Dat is super waardevol! Meestal maken we ’s avonds het concrete plan voor de volgende dag om te voorkomen we niet teveel willen zien en doen om te voorkomen dat de kinderen overprikkeld raken.”

Maar vertel verder over jullie reisplannen.

“Na de stop in Oostenrijk gaan we begin augustus terug richting Nederland, niet richting Bergen op Zoom maar naar camping Noorderloo in de provincie Groningen. Op deze natuurlijke en kleinschalige camping met speeltoestellen in het midden hebben we vorig jaar tegenover vrienden uitgesproken dat we deze reis zouden gaan maken. Diezelfde kennissen hebben daar ook geboekt, alleen weten zij nog niet dat wij er dan ook weer zijn. Heel leuk om weer terug te gaan naar die plek!”

En daarna weer terug naar ‘huis’ dus. Jullie hebben vorig jaar het huis verkocht om deze reis te kunnen maken. Hebben jullie al nieuwe woonruimte gevonden?

“Nog niet, maar we zijn druk aan het zoeken. Een huurhuis lijkt ons voorlopig een goed optie. Een tante heeft een camping in Ossendrecht, dus daar kunnen we ook altijd nog verblijven.”

Zijn er ook alweer nieuwe reisplannen gemaakt?

“We gaan zeker door met kamperen! Na Emma’s eerste schoolweek willen we met de camper graag weekendjes weg.”

De Knaus Traveller alkoofcamper uit 2006 blijft dus in jullie bezit?

“Ja zeker, onze Knaus Traveller bevalt nog steeds prima. We hebben ook nog een caravan – een Homecar Racer – maar die gaan we verkopen.”

Geen pechgevallen gehad de afgelopen weken?

“In Turkije is de koelkast – net als de camper uit 2006 – kapot gegaan, eentje die nog op gas werkte. We hebben een andere koelkast in laten bouwen die volledig op onze zonnepanelen draait en meteen de accu laten vervangen. Het is een koelkast van het merk EvaCool waar we nog nooit van hadden gehoord. Het is volgens ons meer een koelkast voor een camperbusje. We kunnen ‘m namelijk niet op slot zetten. Daarom sluiten we de koelkast maar met ducttape als we over bochtige bergweggetjes rijden, omdat de blikjes bier anders zo de koelkast uit rollen. Je merkt goed dat we nu veel minder gas nodig hebben. Nu het hier in Bosnië 35 graden is, hebben we de campingstroom wel echt nodig.”

Kamperen in Turkije, is dat een aanrader?

“Absoluut. In Turkije mag je overal kamperen, dus we hebben daar nauwelijks campingkosten gemaakt. Het is een geweldig camperland vanwege de prachtige en afwisselende natuur, supergastvrije mensen, perfecte wegen en het feit dat je overal mag kamperen. Voor een liter diesel betaal je nog geen 1 euro en het eten is er goedkoop. We zijn zelfs een aantal keer uitontbijten geweest.”

Niet vergeten te lezen

Lees hier deel 1

Lees hier deel 2

Lees hier deel 3

Boek jouw ultieme camperreis

Ben je geïnspireerd en wil je ook op camperreis? Kijk dan naar de talloze mogelijkheden van ACSI Kampeerreizen.

Praat mee

Praat mee: De camperreis van de familie Hommes (deel 4)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht