ACSI FreeLife

Menu

De camper rondreis van familie Hommes (deel 1)

Pascal en Marjolijn uit Bergen op Zoom dromen al jaren van een camper rondreis door Zuid-Europa. Dit jaar gooiden ze het roer om. Ze zegden hun baan op en verkochten hun huis in ruil voor een camper, een Knaus Sport Traveller. Inmiddels zijn ze een maand onderweg met hun twee dochters Emma (4) en Charlie (2). Hoogste tijd voor een update.

Auteur
Sander Cox
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Familie Hommes_camper_rondreis Zuid-Europa_met vieren

Na vier weken staat de teller van de familie Hommes op een kleine 2.800 kilometer en staan ze op de camping in Mojácar, een kleine anderhalf uur rijden ten zuiden van Cartagena.

Kerst is net achter de rug. Hoe hebben jullie de kerstdagen doorgebracht?

“We gingen er vanuit dat we overal zo terecht konden maar het was best moeilijk een staplaats te vinden tijdens de kerstdagen. We komen onderweg opvallend veel gepensioneerde overwinteraars tegen, vooral veel Duitsers. Uiteindelijk hebben we een camping gevonden iets buiten Murcia bij een soort fincaboerderij. Daar zijn we vier dagen geweest en hebben we op kerstavond heerlijk gekaasfonduet.”

Hoe verloopt de rondreis tot nu toe?

“Super goed. We leggen op de camping heel makkelijk contact met andere gezinnen die op reis zijn. Dat klikt meestal erg snel omdat je toch in dezelfde mindset zit. We zakken via de Spaanse oostkust helemaal af naar het zuiden en gaan dan weer omhoog via de Portugese kust om vervolgens weer uit te komen bij de Spaanse noordkust.

Waar we daarna naartoe reizen weten we nog niet. Misschien wordt het Italië, maar het kan ook Corsica, Sardinië of Griekenland worden. Dat zien we tegen die tijd wel weer. We leven hier echt met de dag en dat bevalt ons prima. Als het op een camping goed bevalt, kun je bijna altijd gewoon een paar nachten bijboeken. De bedoeling is dat de reis zo’n acht maanden duurt.”

Ik volg jullie Instagram-account Pascal_en_majo en zag dat het weer een beetje tegenviel in de eerste weken. Was het zo koud?

“Dat kun je wel zeggen ja. Via de Costa Brava in de Spaanse noordoosthoek zijn we het binnenland ingetrokken richting Zaragoza, maar daar kwam de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit. We waren hier niet op berekend, dus hebben we maar veel laagjes over elkaar aangetrokken. Gelukkig hadden we nog wel mutsen voor de kinderen meegenomen. Nu staan we op camping El Quinto in Mojácar en is het overdag een graad of 22! ”

Over jullie kinderen gesproken, hoe bevalt het Emma en Charlie?

“We staan er van te kijken hoe goed het gaat. Je staat toch om de zoveel dagen op een andere camping. In de camper hebben ze gelukkige hun eigen stekkie en dat scheelt heel veel. We hebben twee iPads meegenomen maar ze hebben er nog geen moment om gevraagd. Volgens mij weten ze niet eens dat de iPads in de kast liggen haha. Ze doen iedere dag zoveel indrukken op dat ze meestal tot een uur of acht uitslapen. Heerlijk.”

En bevalt jullie camper – een Knaus Sport Traveller uit 2006 – ook een beetje?

“Ook supergoed. Zo goed dat we er vooralsnog niks aan zouden veranderen. Alhoewel we de camper wel een keer op de vluchtstrook hebben gezet omdat er op het dak zo’n lang beschermrubber was losgeraakt. Dat veroorzaakte natuurlijk een onwijze herrie. We hebben het rubber dan maar losgetrokken en er bij een camperbedrijf in de buurt een nieuwe in laten zetten. Het is vooral fijn dat we een compacte camper hebben, zeker in verband met andere kampeerders die we tegenkomen.”

Maken jullie gebruik van speciale campernavigatie?

“We gebruiken gewoon GoogleMaps maar daar hebben we ons wel in vergist. Vooralsnog hebben we nog geen hachelijke situaties meegemaakt, maar je moet goed opletten. Pascal rijdt altijd en ik ben dan aan het voornavigeren zodat we op tijd kunnen anticiperen.”

Hiervoor hadden jullie een caravan. Zijn jullie blij met de overstap?

“Ja zeker. Je zet de camper neer en klaar is kees. Soms gebruiken we de levellers om ‘m waterpas te zetten maar meestal doen we dat niet eens. Heel fijn ook dat we met deze camper onze fietsen mee kunnen nemen. Zelf heb ik een elektrische fiets, maar zelfs dan is het hier in Spanje niet altijd te doen. Pascal is een fanatieke wielrenner. Zijn racefiets heeft hij thuis gelaten en daar baalt hij soms wel van. Dan ziet Pascal ergens een steile weg zegt hij meteen ‘Oh kijk dat is een mooie klim!’ Qua indeling vond ik onze caravans (Dethleffs 390 TK Family uit 2001 en een Homecar Racer 49 red.) wel iets fijner. Als er ’s nachts iets met de kinderen is, moeten we eerst een trapje af.”

Jullie plukken dus de dag zoals je al zei, maar hoe zit het met het budget?

“Dat valt niet tegen. Voor de reis hebben we een bepaald bedrag opzij gezet en gedeeld door het aantal dagen dat we op reis willen gaan. Dit was namelijk een tip van een van onze voorgangers. Zo zijn we uitgekomen op een budget van plusminus 150 euro per dag. Dat is voor hier een super ruim budget, dus we zitten tot nu toe flink in de plus. Op deze manier houd je tenminste een beetje overzicht en ben je goed voorbereid op onvoorziene kosten.”

Wat voor leuks staat er de komende tijd op de pluk-de-dag-planning?

“We hebben tickets geboekt voor Alhambra in Granada, een middeleeuws paleis en fort op een heuvelachtig plateau. Dat is voor mij echt een bucketlist-ding. We kunnen alleen pas over een week terecht, dus blijven we tot die tijd in Mojácar. Dus als iemand nog tips heeft voor bezienswaardigheden in de buurt, dan horen we het graag:-)”

Lees hier deel 2

Praat mee

 1. JL
  Jos Landwier

  Beste fam. Hommes. Loop als jukkie nog op de camping zijn naar het dorp Mojacar helemaal tot boven. Mooi klein centrum hoog en bijzonder. Is wel een klim. En koop het bekende teken van Mojacar!! Succes.

  Reageer
  0
  0
 2. NH
  Nelly van den Hurk

  Vind het geweldig

  Reageer
  0
  0

Praat mee: De camper rondreis van familie Hommes (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht