ACSI FreeLife

Menu

3 op de 10 caravans komt niet door de keuring

In iets meer dan 30 procent  van de onderhoudsbeurten bij caravans wordt een huis(je) op wielen afgekeurd. Dat blijkt uit een steekproef van branchevereniging Bovag onder ruim drieduizend caravans die in 2022 een onderhoudsbeurt bij Bovag ondergingen. Maar waarop wordt een caravan nu het vaakst afgekeurd?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
IMG 6993 WEB

Op 1 staat het remsysteem. Van de afgekeurde tweewielers door de Bovag was in 60 procent van de gevallen de losbreekkabel, de antislingerkoppeling (oftewel de stabilisator) of de rem(men) zelf de boosdoener.

Versleten gasinstallatie en onderstel

Op gepaste afstand volgt de gasinstallatie met 15 procent. Kort daaronder volgt het onderstel (12 procent), vooral in de vorm van mankementen aan de as, schokbrekers of banden.

Verontrustende cijfers

Bovag spreekt van een verontrustend afkeurpercentage. ‘Het niet constateren en niet verhelpen van deze euvels levert een fors veiligheidsrisico op. Voor de eigenaar van de caravan en voor medeweggebruikers’, meldt Bovag op haar website.

Daarom adviseert de branchevereniging voor mobiliteit om voor aanvang van het kampeerseizoen gasslangen en banden te controleren op scheurtjes en op datum. Daarnaast raadt Bovag caravanners aan minimaal één keer per twee jaar hun kampeermiddel te laten controleren door een vakman.

Geen APK-plicht voor caravans

Wellicht vraag je je af ‘Is er geen Algemene Periodieke Keuring (APK) voor caravans?’ Voor kampeermiddelen op twee wielen is in Nederland geen sprake van een verplicht onderhoud. Deze afkeurcijfers van Bovag voeden daarmee de discussie over een verplichte periodieke keuring voor caravans,  een discussie die tien jaar geleden ook al woedde.

Bovag-onderzoek: vrijwillige onderhoudsbeurt

Bij deze cijfers is het belangrijk om te vermelden dat dit caravans betreft waarvan de eigenaar zélf besloot om een inspectie te laten uitvoeren. Het zijn dus caravans waarvan de eigenaar bovengemiddeld veel aandacht heeft voor onderhoud en veiligheid. Voor een uitgebreide maar vrijwillige onderhoudsbeurt kun je dus terecht bij Bovag.

Wat doe jij om je caravan fit te houden?

ACSI FreeLife is razend benieuwd wat jij zelf eigenlijk doet om er voor te zorgen dat je geen veiligheidsrisico’s  loopt met je huisje op wielen. Breng jij je caravan ook ieder jaar naar de vrijwillige keuring of zorg je zelf voor een veiligheidscheck? Laat hieronder je reactie achter of mail ons en we verzamelen de tips in een nieuw artikel.

Praat mee

Praat mee: 3 op de 10 caravans komt niet door de keuring

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht