ACSI FreeLife

Menu

Wat doet een antislingerkoppeling?

De nachtmerrie van elke kampeerder is een slingerende, scharende of kantelende caravan achter de auto. Een antislingerkoppeling helpt dat te voorkomen, maar hoe werkt het precies?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
DSC05081

Kleine pendelbewegingen van de caravan, het zogenaamde slingeren, worden normaal gezien vanzelf gedempt door onder meer de banden en de rijwind die tegen de zijwanden drukt. Maar als de pendelenergie groter is dan de demping, kan de onschuldige beweging overgaan in slingeren. De meeste caravans hebben standaard een mechanische energievernietiger aan boord: de veiligheidskoppeling, ook wel antislingerkoppeling genoemd.

Welk type?

De WS-koppelingen van Winterhoff en de AKS-reeks van Al-Ko zie je het meest in de caravanbranche. Welke type wordt gebruikt is afhankelijk van het caravangewicht. Bij alle varianten zit de slingerdemper verwerkt in de koppeling van de aanhanginrichting. Een aparte hendel drukt afhankelijk van het model twee of vier frictiecups tegen de kogel van de trekhaak. Voor een optimale werking moet die lak- en vooral vetvrij zijn.

Het remmoment van de frictiecups bedraagt dankzij de drukkracht ruim 300 Newtonmeter. Dat is genoeg om slinger- en zelfs knikbewegingen te onderdrukken. Eigenlijk maskeert een AKS de eventuele gebreken in de wegligging van een caravan. Het verlegt de kritische snelheid (snelheid waarbij een slingerende caravan onbeheersbaar wordt) naar een hogere waarde.

Rangeren

Let op: bij het rangeren moet je de antislingerkoppeling open zetten. Anders kost het te veel kracht, vooral in handgeschakelde auto’s, én belast je de frictiecups onnodig. Die moeten overigens sowieso na verloop van tijd worden vervangen. Wanneer je tot vervanging moet overgaan, is af te lezen van de slijtage-aanduiding nadat je de caravan hebt aangekoppeld en de stabilisator hebt geactiveerd. Krijg je geen OK, dan zijn de elementen aan vervanging toe.

Goed aankoppelen is natuurlijk ook van belang. Hier leggen we uit hoe je in 9 stappen je caravan achter de auto hangt. Hoor je knarsende geluiden onderweg? Dat is heel normaal en heeft geen invloed op de werking van de antislingerkoppeling. Gangbare oorzaken zijn vuil of roest op de kogel en vervuilde frictiecups.

Het verzinnen van trucjes (nylon kous of plastic boterhamzakje) om dat geluid te voorkomen is niet aan te raden. De werking van de antislingerkoppeling wordt volledig te niet gedaan. Het knarsen van de koppeling is een teken dat hij zijn werk doet. Soms helpt het om de frictiecups te vervangen.

Bron: MPS, tekst: Anne Mandel/Dieter S. Heinz

Praat mee

 1. TB
  Theo van den Berg

  Vet of vaseline aan de trekhaak doet de werking volledig te niet omdat de frictieblokjes van de anti slingerkoppeling dan geen grip meer hebben op de kogel van de trekhaak.. Goed schoonmaken/ ontvetten. Voor het aankoppelen van de caravan de kogel eerst goed schoonmaken van roest en vuil.

  Reageer
  3
  0
 2. S

  Ik heb een Hobby Ufe van gewicht tot 2000 kg is het mogelijk om hier een antislinger koppeling op te maken.ik heb ooit geinformeerd , maar ze vertelde dat het niet mogelijk was omdat het geen alko chassis was.
  Is er ook een andere mogelijkheid,graag een suggestie.
  Met vriendelijke groet
  S.Inia

  Reageer
  0
  0
  1. JC
   Jasper de Kinkelder | Contentbeheerder

   Joop laat weten: de Winterhoff WS 3000 koppeling is geschikt voor aanhangers tot 3000 kg en een maximale disseldruk tot 150 kg.

   Reageer
   0
   1
 3. FW
  Firmin Van Walle

  mijn koppeling maakt enorm veel lawaai, kraken en echt knarsende geluiden, niet om uit te houden teneinde raad hebben we wat vaseline aan de trekhaakbol gesmeerd, oef geen geluid meer, is dit goed of raad U ons wat anders aan??

  Reageer
  0
  0
  1. M

   Vaseline doet de werking van de anti slingerkoppeling vollledig te niet, schoonmaken is een betere optie of de cubs (laten) vervangen.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Wat doet een antislingerkoppeling?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht