ACSI FreeLife

Menu

Zo gaat de accu van je camper langer mee

Voor een lange levensduur van de accu voor je camper is het essentieel om die op de juiste wijze op te laden én te ontladen. Hier lees je hoe.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
mg 0813

De verbruikersaccu speelt een sleutelrol in de autonomie van een camper. Reden genoeg dus voor regelmatig onderhoud. Zo is het heel belangrijk om de accu nooit helemaal leeg te laten lopen, want dan verkort je de levensduur. Hoe dieper de accu wordt ontladen, des te meer de loodplaten worden aangetast, wat ten koste gaat van het vermogen.

Tijdig opladen is het dus het devies. Met een onderspanningsbeveiliging voorkom je dat de accu volledig ontlaadt. Zodra het kritische punt wordt bereikt, worden alle apparaten aan boord dan automatisch ontkoppeld. Wil je meer weten over de caravanaccu’s? Klik dan hier.

Heb je genoeg accupower?

Let erop dat de oplader geschikt is voor het type accu in je camper (gel, AGM, loodzuur). De stroom waarmee je de accu oplaadt moet minstens 10% van het accuvermogen bedragen, maar beter is 20%. Een 100 Ah-accu heeft dus minstens 10 A oplaadstroom nodig.

Moderne opladers werken sneller dan oude, want die passen zich via een temperatuursensor aan aan de effectieve accustand. Ook dat verlengt de levensduur van de accu. Let op: sommige accutypes moet je zelf af en toe bijvullen met gedestilleerd water.

Een gezonde accu

Tijdens de winterstop, maar ook tijdens andere langere periodes waarin de camper stilstaat, heb je drie mogelijkheden. Optie één: je laadt de accu volledig op en klemt vervolgens de polen af. Een goede accu kan dan enkele weken in de camper blijven.

Optie twee: je laat de camper aangesloten op het stroomnet. Veel opladers schakelen automatisch over op druppelstroom. Optie drie: accu opladen, uitnemen en koel en droog in huis bewaren en af en toe bijladen. Als je deze tips te harte neemt, gaat je accu een hele tijd probleemloos mee.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar het laatste kampeernieuws?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

Kennis van zaken

De oplader moet geschikt zijn voor het type accu in je camper. Veel moderne opladers zijn geschikt voor meerdere types (loodaccu, loodzuur AGM, lithium-ion). De levensduur van de accu wordt gemeten in cycli. Eenmaal ontladen en weer opladen vormt samen één cyclus. Dat gaat ten koste van de capaciteit van de accu. Hoe warmer de omgeving van een accu is, des te sneller ontlaadt die vanzelf.

Wist je dat?

 • De spanningsaanduiding zegt vaak maar weinig over de werkelijke laadstand van de accu.
 • Bij het ontladen kunnen zich loodsulfaatkristallen op de platen van de accu vormen. Bij het opladen verdwijnen die normaal gesproken weer, tenzij ze te groot zijn. Als je snel na het stroomverbruik oplaadt, verdwijnt het schadelijke sulfaatlaagje ook sneller.
 • Een groot vermogen van de accu gaat hand in hand met een langere levensduur, omdat de kans kleiner is dat de accu helemaal leegloopt.
 • Als je camper langere tijd stilstaat, is het verstandig om af en toe bij te laden. Natte accu’s dienen tweemaal per jaar te worden gecheckt en indien nodig te worden bijgevuld.
 • Moderne opladers passen zich middels warmtesensoren aan aan de accustand. De warmtesensor op de accu zorgt bij moderne opladers voor de juiste dosering bij het opladen. Als de temperatuur te veel oploopt, schakelt de oplader automatisch terug.

Copyright: MPS, tekst: Anne Mandel, foto’s: Frank Eppler, archief

Praat mee

 1. DC

  Ik mis de zonnecellen, ook met gewoon daglicht levert die al genoeg spanning om de accu op pijl te houden. Zelf heb ik er nog een schakelaar tussen om van accu te wisselen, de start accu of woon accu.

  Reageer
  7
  8
 2. Sm
  Simon miltenburg

  Onze camper wordt continue tijdens lagere stilstand wordt bijgeladen door zonnepanelen. Is dit goed of juist niet goed voor de duurzaamheid van de beide huishoudaccu’s?

  Reageer
  85
  36
 3. J

  Zonne panelen, staat buiten doe dit al 25 jaar

  Reageer
  14
  2

Praat mee: Zo gaat de accu van je camper langer mee

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht