De verbruikersaccu speelt een sleutelrol in de autonomie van een camper. Reden genoeg dus voor regelmatig onderhoud. Zo is het heel belangrijk om de accu nooit helemaal leeg te laten lopen, want dan verkort je de levensduur. Hoe dieper de accu wordt ontladen, des te meer de loodplaten worden aangetast, wat ten koste gaat van het vermogen.
Tijdig opladen is het dus het devies. Met een onderspanningsbeveiliging voorkom je dat de accu volledig ontlaadt. Zodra het kritische punt wordt bereikt, worden alle apparaten aan boord dan automatisch ontkoppeld. Wil je meer weten over de caravanaccu’s? Klik dan hier.
Heb je genoeg accupower?
Let erop dat de oplader geschikt is voor het type accu in je camper (gel, AGM, loodzuur). De stroom waarmee je de accu oplaadt moet minstens 10% van het accuvermogen bedragen, maar beter is 20%. Een 100 Ah-accu heeft dus minstens 10 A oplaadstroom nodig.
Moderne opladers werken sneller dan oude, want die passen zich via een temperatuursensor aan aan de effectieve accustand. Ook dat verlengt de levensduur van de accu. Let op: sommige accutypes moet je zelf af en toe bijvullen met gedestilleerd water.
Een gezonde accu
Tijdens de winterstop, maar ook tijdens andere langere periodes waarin de camper stilstaat, heb je drie mogelijkheden. Optie één: je laadt de accu volledig op en klemt vervolgens de polen af. Een goede accu kan dan enkele weken in de camper blijven.
Optie twee: je laat de camper aangesloten op het stroomnet. Veel opladers schakelen automatisch over op druppelstroom. Optie drie: accu opladen, uitnemen en koel en droog in huis bewaren en af en toe bijladen. Als je deze tips te harte neemt, gaat je accu een hele tijd probleemloos mee.
Kennis van zaken
De oplader moet geschikt zijn voor het type accu in je camper. Veel moderne opladers zijn geschikt voor meerdere types (loodaccu, loodzuur AGM, lithium-ion). De levensduur van de accu wordt gemeten in cycli. Eenmaal ontladen en weer opladen vormt samen één cyclus. Dat gaat ten koste van de capaciteit van de accu. Hoe warmer de omgeving van een accu is, des te sneller ontlaadt die vanzelf.
Wist je dat?
- De spanningsaanduiding zegt vaak maar weinig over de werkelijke laadstand van de accu.
- Bij het ontladen kunnen zich loodsulfaatkristallen op de platen van de accu vormen. Bij het opladen verdwijnen die normaal gesproken weer, tenzij ze te groot zijn. Als je snel na het stroomverbruik oplaadt, verdwijnt het schadelijke sulfaatlaagje ook sneller.
- Een groot vermogen van de accu gaat hand in hand met een langere levensduur, omdat de kans kleiner is dat de accu helemaal leegloopt.
- Als je camper langere tijd stilstaat, is het verstandig om af en toe bij te laden. Natte accu’s dienen tweemaal per jaar te worden gecheckt en indien nodig te worden bijgevuld.
- Moderne opladers passen zich middels warmtesensoren aan aan de accustand. De warmtesensor op de accu zorgt bij moderne opladers voor de juiste dosering bij het opladen. Als de temperatuur te veel oploopt, schakelt de oplader automatisch terug.
Copyright: MPS, tekst: Anne Mandel, foto’s: Frank Eppler, archief