ACSI FreeLife

Menu

Je vouwwagen is gestolen! Maar wat nu?

Daar sta je dan. Met auto, maar zonder vouwwagen. Op een vroege augustusmorgen in 2022 overkwam het mij en mijn gezin op de parkeerplaats van een Zuid-Frans doorreishotel.

Auteur
Sander Cox
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Gestolen vouwwagen

“Nee, dat kan niet”, schreeuw ik vanuit de hotellobby nadat mijn vrouw het onheil heeft ontdekt. Terwijl ik mijn hart in mijn keel voel kloppen, storm ik naar buiten. Ik speur het afgesloten parkeerterrein – waarvan de poort ’s avonds om tien uur op slot gaat – af en ren dan richting de straat in de hoop dat onze splinternieuwe aanwinst is verplaatst.

Reserve vouwwagen

Zo snel mogelijk terug naar huis, is onze eerste reactie als blijkt dat de onze vouwwagen weg is. Gelukkig krijgt een telefoontje naar de alarmcentrale, die 24/7 bereikbaar is, snel navolging. Binnen een uur na de ontdekking is er voor ons een vervangende vouwwagen geregeld. Of iemand die voor ons bij de Nederlandse fabrikant wil ophalen?

Nou, toevallig wel! Dat is het grote voordeel als je met de hele familie naar dezelfde camping gaat. De volgende dag hebben we een reserve-vouwwagen en kunnen we onze vakantie ‘gewoon’ voortzetten.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar het laatste kampeernieuws?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

Verzekering van vervangend vervoer

Dat we recht hebben op een andere vouwwagen, is te danken aan de aanvullende dekking ‘vervangend vervoer’ die we gelukkig hebben aangevinkt bij onze vouwwagenverzekering. Diefstal is namelijk standaard verzekerd, in tegenstelling tot vervangend vervoer. Voor het geld hoef je het niet te laten, want deze extra dekking kost zo’n € 12 per jaar.

Met een gestolen auto of camper is het vinden van vervangend vervoer makkelijker dan met een caravan of vouwwagen. In het buitenland staat nu eenmaal niet zomaar een alternatieve tweewieler klaar. Bovendien heeft niet iedereen het geluk dat een familielid een reservemodel kan ophalen bij de fabrikant. Lukt het niet om een ander kampeermiddel te regelen? Dan wordt er gekeken naar een overnachting, bijvoorbeeld in een hotel of op een camping.

Gestolen vouwwagen
Dankzij de aanvullende verzekeringsoptie ‘vervangend vervoer’ kunnen we onze vakantie gewoon voortzetten met een andere vouwwagen.

Het trauma van de prinsessenjurk

Nog even terug naar de dag ervoor. Na aankomst hebben we de auto en vouwwagen, aangekoppeld met een slot op de dissel, geparkeerd bij het hotel. Startklaar voor de laatste 200 kilometer van onze heenreis naar de Drôme. Dat leek ons wel zo comfortabel na een reis van 800 kilometer met twee kinderen van twee en vier op de achterbank. Nou, niet dus. De diefstal maakt indruk op de kinderen.

Ze maken zich druk over hun spullen die weg zijn. De oudste kan er maar niet over uit: “Waarom hebben de dieven toch mijn prinsessenjurk gestolen? Die passen ze toch helemaal niet?” Naast een prinsessenjurk is heel wat meer bagage foetsie. De extra hoge aanhanger waar 1.300 liter in past, zat uiteraard bomvol met kledingboxen, een fietskar, speelgoed en gloednieuwe kampeerspullen. Maanden later schieten er nog steeds allerlei spullen door ons hoofd die ook in de aanhanger lagen.

Aangifte

Vlak voor vertrek richting de plek des onheils heb ik nog even snel een aantal foto’s (waaronder de foto bovenaan dit bericht) gemaakt van de aanhanger die tot de rand toe vol zit. Voor het geval dat je op een Franse politiebureau aangifte moet doen van diefstal van je kampeermiddel bijvoorbeeld… Met dank aan de vertaalassistent op mijn smartphone is stap 1 van deze administratieve puzzel na een klein anderhalf uur gepiept.

Twee claims: reis- en vouwwagenverzekering

Dan is het tijd voor stap 2: de verzekering bellen. Tijdens dat gesprek realiseren we ons pas dat we te maken hebben met twee claims. Voor ons vakantieverblijf op wielen geldt dus onze vouwwagenverzekering met vervangend vervoer als extra optie, maar voor de 1.300 liter bagage moeten we aankloppen bij onze reisverzekering.

“Maak een overzicht van alle losse producten, met de aankoopbonnen daarbij, en koop alvast de belangrijkste basisspullen zodat jullie je vakantie kunnen doorzetten”, luidt de tip. Dat laatste deel van het advies is uiteindelijk een mooie pleister op de wonde voor onze kleine prinsessen. Zo kunnen ze samen met mama volop nieuwe kleren shoppen.

vouwwagen 2 300x300 1

Vouwwagenverzekering: zorgeloze vakantie!

 • Vervangende vouwwagen meeverzekerd
 • 24/7 hulp van de alarmcentrale
 • Pakketkorting bij meer dan 2 verzekeringen
Bereken vrijblijvend je premie

Excel-overzicht met 133 rijen

Aan dat bagage-overzicht zijn we – ondanks de genoemde foto’s – veel meer tijd kwijt dan gedacht. Tijdens de vakantie gebruiken we daarvoor een kladblokje dat we iedere dag aanvullen zodra ons weer iets te binnen schiet. In verband met de traditionele file van verzekeringsclaims na de zomervakantie adviseert een bevriende adviseur om nog even te wachten met het indienen. Dat geeft ons de tijd om letterlijk alles op een rij te zetten.

De verzekeringsagent geeft ons nog een handige tip mee: reserveer in het overzicht één kolom waarin je aangeeft van welk gezinslid het gestolen product is. In onze polis staat namelijk dat we recht hebben op een maximale uitkering van € 3.000 per persoon. Na een avond of zes geven we er een klap op. Vanaf dan is het Excel-bestand van 133 rijen van 5 kolommen in handen van de verzekeraar.

Met dank aan de foto’s die ons helpen bij onze eigen bagagezoektocht én die voor de verzekering als extra bewijs dienen, krijgen we een reëel bedrag uitgekeerd. Twee maanden voor vertrek naar de Drôme hebben we een compleet nieuwe kampeeruitrusting gekocht. Dat komt ons in dit geval goed uit, want van artikelen tot één jaar oud krijg je het aanschafbedrag uitgekeerd. Toch wéér een gelukje bij een ongeluk.

Gestolen vouwwagen

Verzeker je kampeervakantie met ACSI Verzekeringen

Benieuwd naar de verschillende verzekeringen die ACSI jou kan bieden voor een onbezorgde vakantie? Deze hebben we uiteraard voor je op een rijtje gezet! Welke verzekering past het beste bij jou wensen? Bekijk het hier! 

Praat mee

 1. P

  We hadden een discus slot op de paardentrailer. De sleutel brak af. Binnen 10 seconden met een stevige schroevendraaier het slot open!

  Reageer
  0
  0
 2. JJ
  JA Jagersma

  Er wordt op het ongenblik veel gestolen in Frankrijk
  wij kregen het advies van de camping eigenaar onze fietsen thuis te laten als we naar Avignon gingen daar worden heel veel fietsen gestolen dus opgepast.

  Reageer
  0
  0
 3. Jl
  Jos landwier

  Welke beveiliging op je trekhaak is nou aan te raden??

  Reageer
  4
  -1
  1. JL
   JMG Landwier

   Maar deze aanhanger was toch ook afgesloten met een disselslot? Kan een verzekerings maatschappij je verplichten om een officieel/ goedgekeurd slot te gebruiken?
   Groet, Jos

   Reageer
   0
   0
  2. RW
   R. Wennmacher

   gewoon de aanhanger aangekoppeld laten MET goedgekeurd slot !

   Reageer
   0
   0
 4. HA
  Harry Arkesteijn

  Wat een pech.
  Wij hebben 5 jaar met vouwwagen gekampeerd. Veel ruimte, meer dan met een tent.
  Geëindigd met camper. Nu rust.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Je vouwwagen is gestolen! Maar wat nu?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht