ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Suzuki Across 2.5 Plug-in hybrid (+video)

Autojournalist Mario Vos test voor iedere editie van ACSI FreeLife magazine een nieuwe trekauto. Hij maakt daarbij ook een testvideo die je hieronder kan bekijken. Voor ACSI FreeLife 4-2021 testte hij de Suzuki Across 2.5 Plug-in hybrid.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Suzuki Across 2.5 Plug-in Hybrid

Signalement

Merk
Suzuki
Model
Across 2.5 plug-in hybrid
Testjaar
2021
Gewicht
Rijklaar gewicht: 2.015 kg; maximum gewicht: 2.510 kg; trekgewicht geremd/ongeremd volgens fabrikant: 1.500/750 kg; geadviseerd maximum trekgewicht: 1.500 kg; maximum kogeldruk: 70 kg
Basisprijs
Suzuki Across 2.5 Plug-in hybrid: € 55.900

Ondanks een ruime ervaring met terreinauto’s, heeft Suzuki de boot bij de SUV’s behoorlijk gemist de afgelopen 20 jaar. Het Japanse merk wil dat nu goedmaken via een samenwerking met Toyota. Het ‘leent’ daarvoor de RAV4 in de plug-in hybride versie en noemt die Across. Hoe die bevalt met een caravan aan de haak, zochten we uit in deze trekautotest.

Suzuki Across plug-in hybride

Suzuki nam de Across in september vorig jaar op in het gamma, maar wel in een versie die Toyota toen nog niet leverde in ons land. Het is namelijk een plug-in hybride uitvoering met een veel grotere accu dan een gewone (zelfopladende) hybride, en een sterkere elektromotor. Of eigenlijk twee elektromotoren, want naast de 182pk-elektromotor die met de 185pk-benzinemotor is samengebouwd en de voorwielen aandrijft, is er ook een 54pk-elektromotor aan boord die de achterwielen aandrijft. Daarmee heeft de Across dus vierwielaandrijving.

Elektrisch bereik met caravan er achter

De accu in de Across is nog wat groter dan in de meeste plug-in hybride auto’s, waardoor je er volgens Suzuki 75 kilometer volledig elektrisch mee kan rijden. Dat hebben we natuurlijk proberen te halen en we kwamen er dicht in de buurt met circa 70 kilometer. En dat waren niet alleen stadskilometers, maar hoofdzakelijk snelwegkilometers overdag, dus niet harder dan 105 op de snelheidsmeter. Zoals vrijwel elke snelheidsmeter overdrijft ook deze rond de vijf procent. Dat overdrijven is overigens wettelijk verplicht.

De royale elektrische actieradius geeft je in de praktijk de mogelijkheid om veel elektrisch te rijden en zo schoner en goedkoper onderweg te zijn. Het overgrote deel van de dagelijkse autoritten is immers niet langer dan 60 kilometer.

Twee ton

Het totale vermogen van de Suzuki Across is 306  pk en het maximum koppel van de twee elektromotoren bedraagt 391 Nm. De 2,5 liter-benzinemotor levert nog eens 227 Nm aan koppel. Dat is een mooi uitgangspunt voor een trekauto. En een nog beter uitgangspunt is het hoge gewicht van de Across, want door zijn extra elektrische componenten weegt hij rijklaar dik twee ton. In totaal mag hij 2.510 kilogram wegen.

In 6 tellen naar 100 kilometer per uur

Dat gewicht werkt nauwelijks negatief uit op de prestaties. De Across sprint in 6 seconden vanuit stilstand naar de 100 kilometer per uur. Dat is een cijfer dat een jaar of vijftien geleden nog voorbehouden was aan sportauto’s. Qua topsnelheid valt het dan weer een beetje tegen, want bij 180 kilometer per uur zorgt een snelheidsbegrenzer ervoor dat je niet harder kunt. In de praktijk is dat nooit een probleem, want je mag nergens in Europa sneller dan 130 kilometer per uur, afgezien van wat snelwegen in Duitsland. En op die snelwegen waar je wel harder mag, is het ook steeds moeilijker om echt hoge snelheden te halen vanwege de verkeersdrukte.

Lees verder en bekijk de video

Voor het vervolg van dit verhaal over de Suzuki Across moet je ACSI FreeLife 4-2021 openslaan op pagina 48. (Nog) geen abonnee? Bestel dan de nieuwste uitgave van ACSI FreeLife magazine, én vergeet vooral niet de exclusieve testvideo over deze Suzuki Across aan te klikken die je hierboven kan bekijken. Abonneer je gelijk op ons kanaal, zodat je een melding krijgt als de volgende video online staat.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Trekautotest: Suzuki Across 2.5 Plug-in hybrid (+video)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation