Het voor personenauto’s meest voor de hand liggende alternatief is elektrische aandrijving. Dat vermindert in elk geval de CO₂-uitstoot van de auto zelf tot nul, maar elektriciteit moet natuurlijk wel worden opgewekt en dat gebeurde in Nederland in 2019 nog voor circa 90 procent met fossiele brandstoffen.
Elektrisch
Als je heel eerlijk bent is het overschakelen naar elektrische aandrijving op dit moment nog een beetje lood om oud ijzer. Want de CO₂-uitstoot vindt met een elektrische auto doodgewoon elders plaats als de stroom niet duurzaam wordt opgewekt. Nederland gebruikt nog overwegend gas- en kolencentrales om stroom op te wekken. Dus een elektrische auto rijdt in Nederland nog voor ongeveer 90 procent op gas en steenkool.
Waterstof
Ondanks dat gebrek aan groene stroom zal de elektrische auto de auto met verbrandingsmotor de komende tijd gaan vervangen. Als veelgenoemd alternatief voor de elektrische auto wordt de waterstofauto genoemd, maar dat is feitelijk ook een elektrische auto.
Waterstof als energiedrager
De huidige auto’s die waterstof tanken gebruiken het als energiedrager. Je kunt met behulp van elektriciteit namelijk waterstof maken (elektrolyse) en dat vervolgens vloeibaar of gasvormig opslaan in een tank. In een waterstofauto maakt een brandstofcel er dan weer elektriciteit van en daarmee wordt een elektromotor aangedreven.
Grote actieradius
Als belangrijk voordeel van een waterstofauto wordt de grote actieradius genoemd (rond de 700 kilometer) en het gemak van het snel kunnen bijvullen van de tank, ongeveer met dezelfde snelheid als een LPG-tank. Een groot nadeel is dat er heel weinig waterstoftankstations zijn. Op het moment van schrijven zijn er vier in Nederland. De komende jaren zal dat aantal met twaalf stations worden uitgebreid, maar dan nog blijft de brandstof moeilijk verkrijgbaar.
‘Groene’ waterstof
Een van de problemen bij het maken van waterstof via elektrolyse is het waterverbruik. Om een kilogram ‘groene’ waterstof te maken heb je circa negen liter water nodig. Voor een volle tank van zeven kilogram waterstof die uit elektrolyse is gemaakt heb je dus niet alleen veel groene stroom nodig, maar ook 63 liter water.
Elon Musk van Tesla is er van overtuigd dat elektrisch kamperen binnenkort zeker tot de mogelijkheden gaat behoren. Hij ontwikkelde, geïnspireerd op een James Bond-voertuig, de volledig elektrische Cybertruck die omgebouwd kan worden tot camper. De pick-up kan een gewicht van 6.350 kg trekken. en daarmee dus elke caravan
Toch maar een accu?
Daarmee zijn we dus weer terug bij de elektrische auto. Is dat dan het ei van Columbus voor de kampeerder? Er zijn inmiddels wel personenauto’s met een redelijke actieradius – circa 400 kilometer – maar de prijzen van deze auto’s beginnen allemaal ruim boven de halve ton.
Slinkende actieradius
Maar wat is de actieradius van de zojuist genoemde elektrische auto’s als ik daar een middenklasse caravan achter hang? Dat valt nogal tegen. We mogen er vanuit gaan dat de caravan de actieradius minimaal zal halveren.
Gewicht van de accu
Voor de caravanner zou elektrische aandrijving nog wel een optie kunnen zijn, maar de camperaar kan er helaas niets mee. Als je het gewicht van een elektrische personenauto vergelijkt met dat van een conventioneel aangedreven exemplaar, dan kun je vaststellen dat de elektrische auto pakweg 500 kilogram zwaarder is. En dat komt volledig voor rekening van het accupakket.
Waterstof? Diesel uit afval kan ook
Voorlopig is een elektrische camper voor een B-rijbewijs echter niet erg waarschijnlijk. Zijn er dan nog andere alternatieven? Jazeker, die zijn er in de vorm van HVO100 dat wordt gemaakt uit plantenresten, afval, restgrondstoffen en ander organisch materiaal.
Hét alternatief
Benieuwd in hoeverre HVO100 een geschikt alternatief is voor de kampeersector en wat voor haken en ogen er allemaal zitten aan de andere alternatieven? Lees dan het hele artikel in ACSI FreeLife 2-2020.