ACSI FreeLife

Menu

Winterkamperen: 10 tips

Temperaturen van onder het vriespunt. Sneeuw. IJs. Kamperen in de winter is een uitdaging, maar steeds meer mensen zien de charme ervan in. Logisch, want met de juiste voorbereiding is winterkamperen ook gewoon heel erg leuk. En comfortabel! Met dit 10-stappenplan helpen we je op weg zodat je er straks warmpjes bij zit.

Auteur
Timo de Boer
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Sexten im Winter 0002 scaled

1. Reserveer je camping

Wintercampings in de Alpen worden vaak druk bezocht. Reserveer daarom altijd zo vroeg mogelijk. Daarmee voorkom je dat er geen plek voor je is en je van een koude kermis thuiskomt.

2. Monteer winterbanden

Voor een caravan zijn winterbanden niet per se noodzakelijk, maar wel voor de trekauto. De minimum profieldiepte is 1,6 millimeter, maar winterbanden presteren bij minder dan vier millimeter al niet goed meer. Vergeet ook je sneeuwkettingen niet. Anders kun je op sommige plaatsen forse boetes opgelegd krijgen of is het simpelweg onmogelijk om verder te rijden, zeker met een caravan achter de auto.

3. Een goed begin…

Maak de kampeerplek zo veel mogelijk sneeuwvrij bij aankomst. Door voldoende plankjes onder de uitdraaisteunen te plaatsen, voorkom je dat de caravan zou kunnen gaan wegzakken en/of kantelen op het moment dat het begint te dooien. Ontgrendel altijd de handrem om bevriezing te voorkomen. Bescherm de handremhandel en oplooprem tegen ijsvorming.

Wintercamping 1

4. Gebruik een voortent

Een voortent of luifel voorkomt dat sneeuw direct je caravan of camper kan binnenwaaien. Daarnaast werkt een voortent ook als warmtesluis en als opslagruimte om kleding en schoenen te drogen. Daarmee houd je vocht uit je caravan en camper.

5. Bescherm je stroomkabel

Leg je stroomkabel zo neer dat deze niet beschadigd kan raken bij het sneeuwruimen.

6. Ventileer

Laat het dakluik altijd op een kier staan. Dit verbetert de luchtcirculatie, ook al kost dat verwarmingsenergie. Houd ventilatieopeningen altijd sneeuwvrij.

7. Bevries je afvalwater

Zolang je kampeervoertuig verwarmd is en alle watervoorraden zich binnen bevinden, zullen deze niet snel bevriezen. Meestal is de vuilwatertank buiten gemonteerd, zonder dat deze geïsoleerd is of verwarmd wordt. Het is daarom beter het afvalwater rechtstreeks in een emmer te laten lopen. Op deze manier kan het gemakkelijk als ‘ijsblok’ worden weggegooid.

Wintercamping 37

8. Isoleer

Goede isolatie van de opbouw, isolerende beglazing en een degelijk verwarmingssysteem zijn belangrijke eigenschappen van een caravan of camper die je in de winter wilt gaan gebruiken. (Scheidings)gordijnen en isolatiematten zijn handige hulpmiddelen.

9. Houd je dak sneeuwvrij

Als het hard of langdurig sneeuwt, moet het dak regelmatig sneeuwvrij worden gemaakt. Een paar centimeter poedersneeuw kan geen kwaad, en verbetert zelfs de isolatie. Maar vooral natte sneeuw kan snel een zware last worden. Zorg ook dat je dak sneeuwvrij is op het moment dat je gaat rijden, zodat je andere weggebruikers niet in gevaar brengt.

10. Extra aandacht voor gasvoorziening

De gasinstallatie mag alleen worden gebruikt met een propaan/butaan mengsel dat ook bij temperaturen onder nul gasvormig blijft. Een duosysteem dat automatisch omschakelt van een lege naar een volle gasfles behoort tot de standaarduitrusting in de winter. Met een gasfles van elf kilogram doe je gemiddeld twee tot drie dagen. Handig accessoire is de Truma EisEx dat door elektrische verwarming de vorming van ijspropjes verhindert, waardoor je gegarandeerd bent van een storingsvrije gasvoorziening.

Camping Hopfensee Allgaeu Bayern Wintercamping

Wintersportcampings

Van alle campings in Europa die jaarlijks door ACSI worden geïnspecteerd zijn er ook veel wintersportcampings. Om je verblijf in de winter zo aangenaam mogelijk te maken, beschikken deze campings over speciale voorzieningen. Denk aan een verwarde ruimte voor het drogen van kleding en (ski)schoenen, vloerverwarming in het sanitairgebouw en een gezellige verwarmde ruimte om lekker te ontspannen.

Populaire wintersportcampings bij ACSI

Ga je skiën of snowboarden? Kies voor een avontuur in het winterse landschap en verblijf op een wintersportcamping. Vanaf welke camping ga jij naar de piste?

Praat mee

  1. JB

    Voor gas wordt gesteld dat dit een mengsel propaan/butaan moet zijn. Dit is onjuist, het moet (alleen) propaan zijn.

    Reageer
    5
    0

Praat mee: Winterkamperen: 10 tips

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht