ACSI FreeLife

Menu

Tol betalen in Europa, zo zit dat (deel 2)

Tol. Het is vaak een hinderlijke onderbreking van je reis maar je ontkomt er niet aan. Tegenwoordig zijn er meerdere manieren om sneller door de tolpoortjes te komen of om ze zelfs te vermijden. Maar hoe is het per Europees land geregeld als je op pad gaat met de camper of caravan? ACSI FreeLife maakt jou wegwijs.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
2
2
ReactiesPraat mee

Europa is uiterst divers – en op sommige vlakken ook behoorlijk gecompliceerd. Tol is zo’n thema dat eerder een wirwar dan doorzichtig is. Welke voertuigen moeten waar betalen, en hoeveel? Dat is in elk Europees land anders. Onderweg naar je vakantiebestemming kom je vaak meerdere tolsystemen tegen – geen wonder dus dat maar weinig mensen weten waar ze aan toe zijn. In dit artikel hopen we je een overzicht te bieden.

Speciaal voor campers

In deel 2 vertellen we je per land wat je als camperaar nodig hebt als het om tol gaat.

Bulgarije

Vignet op rijkswegen en speciale tol op de Donau-brug naar Roemenië.

Denemarken

Tol verschuldigd op de Öresund- en Storebaelt-brug.

Frankrijk

Tol verschilt van traject tot traject. Tarief hangt af van aantal assen, hoogte en totaalgewicht. Speciale tol bij enkele bruggen/tunnels.

Griekenland

Tol op enkele rijkswegen en autowegen. Speciale tol voor de tunnel Preveza-Aktio, de brug Antirio-Rio en in Athene.

Groot-Brittannië

Tolplicht op de A6 ten noorden van Birmingham. Stadstol in Londen. Speciale tol voor enkele tunnels/bruggen.

Hongarije

Vignet op alle autowegen. Vanaf 3,5 ton extra tarief voor enkele snel- en rijkswegen.

Ierland

Tolplicht op enkele rijkswegen en autowegen. Speciale tol voor enkele tunnels/bruggen.

Italië

Tolplicht op autowegen, verschilt van traject tot traject. Speciale tol op enkele bruggen en bergpassen. Stadstol in Milaan, Bologna en Palermo.

Kroatië

Tolplicht op autowegen, hoogte afhankelijk van gereden kilometers, totaalgewicht en voertuighoogte.

Macedonië

Tolplicht op M1, M3 en M4, verschillend per traject.

Montenegro

Speciale tol voor Sozina-tunnel op de E80.

Noorwegen

Speciale tol voor enkele tunnels, bruggen en trajecten.

Oostenrijk

Vignet voor auto- en snelwegen. Vanaf 3,5 ton Go-Box-tol. Speciale tol voor enkele tunnels en trajecten.

Polen

Tolplicht op auto-, snel- en rijkswegen. Voertuigen van meer dan 3,5 ton gebruiken een Via-box.

Portugal

Tolplicht op enkele autowegen, verschillend per traject.

Roemenië

Vignet op alle wegen, speciale tol op de Donau-brug.

Servië

Tolplicht op snelwegen en autowegen, tarief verschilt per traject.

Slovenië

Vignet op autowegen en snelwegen. Vanaf 3,5 ton wisselt de tol per traject, afhankelijk van emissienorm (DarsGo-box verplicht).

Slowakije

Vignet op autowegen, snelwegen en enkele rijkswegen. Vanaf 3,5 ton tolplicht per traject (hiervoor heb je een box nodig).

Spanje

Tolplicht op talrijke autowegen, verschillend per traject.

Tsjechië

Vignet op autowegen en snelwegen. Vanaf 3,5 ton verschilt de tol van traject tot traject (met premid-box), afhankelijk van emissienorm en aantal assen.

Turkije

Tolplicht op alle autowegen. Speciale tol voor beide Bosporus-bruggen in Istanbul richting Azië.

Zweden

Speciale tol op Öresund-brug, afhankelijk van voertuiglengte.

Zwitserland

Vignet op autowegen en snelwegen. Vanaf 3,5 ton extra tarief voor zwaar verkeer op alle wegen. Speciale tol voor enkele tunnels.

Elektronische betaalsystemen

Betalen voor tol zou makkelijker moeten gaan met elektronische tolsystemen. In landen waar de hoogte van de verschuldigde tol per traject verschilt, zoals Italië, Frankrijk en Spanje, betaal je voor het aantal gereden kilometers. Dat gebeurt doorgaans aan een ouderwets tolhuisje en kan met contant geld, je bankpas of creditcard of met een elektronische tolbox. Dat is een klein kastje (ongeveer zo groot als een luciferdoosje) dat aan de binnenkant van de voorruit wordt aangebracht.

Italië en Frankrijk

Met zo’n tolbox aan boord kun je het tolstation passeren zonder te stoppen. Vaak zijn er speciale doorgangen voor voertuigen met een tolbox; in Italië zijn deze bijvoorbeeld aangeduid met een T voor Telepass. Vooral in het hoogseizoen kunnen deze speciale poorten je een hoop tijd besparen, omdat je de vaak lange wachtrijen omzeilt. Het tolkastje voor Italië heet Telepass, in Frankrijk heb je de Liber-T (voor voertuigen tot 3,5 ton en van max. 3 meter hoog) en TIS-PL (voertuigen van meer dan 3,5 ton en 3 meter hoog).

Spanje, Portugal en Noorwegen

Spanje heeft de VIA-T, Portugal de ViaVerde en Noorwegen de AutoPASS. Je kunt ze online bestellen. Handig: de Liber-T-box is in Frankrijk ook te gebruiken in meer dan 300 parkeergarages. Dat geldt uiteraard enkel voor campers die de maximale hoogte ervan niet overschrijden.

Deel 1 Tol betalen in Europa

Kampeer jij niet met de camper maar met de caravan? In deel 1 lees je waar je nog meer rekening mee moet houden als je rondtrekt door Europa.

Bron: MPS, Tekst: Anne Mandel

Praat mee

  1. WV
    Willy Vivet

    Het klopt dus, als je al een tolbadge hebt van liberT dan kan je die omruilen naar een Top europ badge en die laten uitbreiden met de optie Italie. Te overwegen als je niet wil aan schuiven aan de poortjes. Je huidge bage wordt dan vervangen door een in it werkend exemplaar. Je “oude” badge wel binnen de 2 weken retour zenden.

    Reageer
    0
    0
  2. WV
    Willy Vivet

    Naar het schijnt kan je nu je liber T voorzien van de IT optie zodat je er ook in Italie de snelweg mee kan afrekenen. Je kon dit al in ES en PT. Ik heb het nagevraagd bij mijn Liber T afleveraar maar wacht nog op antwoord

    Reageer
    0
    0

Praat mee: Tol betalen in Europa, zo zit dat (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht