ACSI FreeLife

Menu

Toiletcassette reinigen: wat zijn de opties?

Steeds meer campings bieden hun gasten de mogelijkheid om de toiletcassette machinaal te reinigen. Is dit het einde van de vervelendste klus op de camping en wat zijn tegenwoordig de opties om je toilet te reinigen?

Auteur
Sander Cox
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Toiletcassette

Het legen van de toiletcassette is voor de meeste kampeerders de vervelendste klus van de vakantie. Dat begint al met het transport van de volle cassette van Thetford of Dometic over de camping, en eindigt met het legen van die onhandige zware tank in de daarvoor bestemde kom. En helaas, het schoonmaken en weer opnieuw bijvullen van sanitair concentraat hoort er ook nog bij.

Het transport zal je voorlopig nog zelf moeten doen, maar voor die laatstgenoemde klusjes zijn er in de afgelopen jaren handige apparaten ontwikkeld. Steeds meer campings zetten cassettereinigers op hun terrein.

In plaats van moeizaam legen en schoonmaken volstaat het nu om de cassette erin te duwen, even te wachten en het karwei is geklaard. Natuurlijk wel eerst betalen. Maar wat gebeurt er nu precies in die grote machines die tegenwoordig vaak in of bij het sanitairgebouw worden geplaatst of soms zomaar midden op het terrein staan?

Twee fabrikanten

Eerst even een stukje geschiedenis. De afgelopen jaren hebben zich drie fabrikanten gemanifesteerd die apparaten voor automatische toiletreiniging aanbieden. Camperclean was de eerste, ruim tien jaar geleden. Thetford en Campingbutler volgden.

Toiletcassette_CampingbutlerDe Campingbutler is een high-end apparaat dat
technisch nogal complex in elkaar zit. Campings
die deze
apparaten bestellen krijgen daarom
onder meer bewaking via internet, service op
afstand en/of snelle hulp
ter plaatse.

Thetford is minder actief, omdat in hun apparaten alleen de cassettes van het eigen merk kunnen worden schoongemaakt. Camperclean en Campingbutler blijven over, en hebben al duizenden campings en camperplaatsen als klant. Campingeigenaren kunnen zo’n apparaat leasen of kopen. Hoe zij de kosten daarvan vervolgens doorberekenen aan hun klanten, mogen ze zelf bepalen.

Wat rekenen campings voor een schoonmaakbeurt voor je toiletcassette?

Er zijn campings die het gebruik van de machines gratis aanbieden, anderen rekenen voor een schoonmaakbeurt een klein bedrag. We kennen voorbeelden van één tot vijf euro. In het laatste geval is het altijd inclusief het bijvullen van sanitair concentraat. Voor de kampeerder betekent het dat je de volle cassette in het apparaat plaatst en daarna de lege, schone cassette weer terugzet in de camper of caravan. Letterlijk een schone zaak.

Klaar in vier minuten

Voor de campinggast is de werking van beide systemen nagenoeg identiek. Het grootste verschil speelt zich onzichtbaar af binnen in het apparaat. Na het betalen van het gevraagde geld opent zich een ruimte waarin de cassette kan worden geplaatst. Bij Camperclean moet nog het type cassette worden ingetoetst en bij de Campingbutler kun je kiezen voor sanitair concentraat na de reiniging of niet.

Als de toilettank verkeerd is geplaatst of als het sluitsysteem van het toilet is vastgelopen, melden beide systemen deze fout en opent het apparaat zich weer. Als de fout door de gebruiker wordt hersteld, start het programma doorgaans opnieuw. De reiniging geschiedt daarna onzichtbaar en na een minuut of vier opent het apparaat zich weer. De cassette kan er schoon worden uitgehaald. Bij de Campingbutler is ook de buitenkant schoongespoten, bij de Camperclean blijft die droog.

Geurtjes

Het verschil tussen de beide apparaten is te merken, of liever: het is te ruiken. Camperclean zuigt de inhoud van het cassettetoilet met onderdruk weg en spoelt die vervolgens na. Als laatste wordt wat concentraat met een scheutje water in de cassette gespoten. Deze techniek kan niet garanderen dat alles helemaal geurloos en spatvrij wordt uitgevoerd. Er blijft meestal een geurrestje van het toilet hangen.

De Campingbutler werkt met een kanteltechniek en een hogedrukreiniging. De toiletcassette wordt geleegd, uitgespoten en daarna met hoge druk gereinigd. Als de cassette weer kan worden uitgenomen, is deze altijd nog een beetje nat. Ook de hele schoonmaakruimte wordt namelijk door de sproeier – als laatste – schoongespoten. Voordeel van deze methode is dat er na het schoonmaken minder geurtjes blijven hangen. Breng wel een lap mee om de cassette weer droog naar de camper of caravan te vervoeren.

Systeem van de toekomst

Thetford introduceerde wee jaar geleden Indus, een innovatief sanitairsysteem. Een melding in de speciale Indus-app geeft aan wanneer een van de twee vuilwatertanks leeg is en je hem automatisch kan legen.

Thetford_iNDUS_App

Dat automatisch legen werkt als volgt. Je plaatst je kampeermiddel naast een leegstation en rolt de slang uit die is gekoppeld aan de afvaltank. Aan het uiteinde van de slang zit een ontlader die je met één druk kan activeren. Vooralsnog zien we deze slimme toiletten alleen terug in hoogwaardige campermodellen als de Frankia Titan Next en de Bürstner Elégance, maar wie weet hoeveel campers over vijf jaar Indus aan boord hebben.

Lees verder

Wil je meer weten over alles wat te maken heeft met het legen van je toiletcassette? In ACSI FreeLife 7-2022 vind je het hele artikel.

Bestel magazine

Praat mee

 1. ML
  Mevr, K Lieuwen

  goedenavond, ik heb even een vraagje.
  ik wil mijn wc pot en deksel schoonmaken in mijn caravan. Wat kan ik als beste schoonmaakmiddel gebruiken?

  Reageer
  0
  0
  1. Berrit de Lange

   Kampeerwinkels hebben vaak een ruime keuze in schoonmaakartikelen en kunnen u ook adviseren.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Toiletcassette reinigen: wat zijn de opties?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht