ACSI FreeLife

Menu

Dit moet je weten vóór de Route du Soleil

Ben jij van plan om dit jaar naar het zuiden van Frankrijk of Spanje af te reizen? Dan is de kans groot dat je over de Route du Soleil gaat. Je hebt heel wat uurtjes rijden voor de boeg, daarom geven we je wat tips voor je reis over deze bekende autosnelweg dwars door Frankrijk.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
tol_route du soleil_péage

Tekst: Olle Vastbinder

Om de Route du Soleil te bereiken rijden veel vakantiegangers via de A2 naar Maastricht en Luxemburg. Je vermijdt dan de drukte rondom Parijs en je betaalt pas tol vanaf Toul, net voorbij Nancy. In Luxemburg kun je dan ook nog een stop maken om voordelig te tanken.

Tip: ga niet bij het laatste tankstation voor de Franse grens tanken. Hier is het meestal heel druk. Tank op de heenweg liever bij het eerste tankstation net over de Belgisch-Luxemburgse grens. Daar is het een stuk rustiger en kun je sneller door.

Route du Soleil

Tolkosten Route du Soleil

Over de Autoroute du Soleil rijden is snel en comfortabel, maar je moet er wel voor betalen. Je herkent de tolwegen aan het woord ‘Péage’. Ongeveer twee kilometer voor het begin van de de Péage staan borden waarop duidelijk wordt gemaakt dat je de tolpoortjes nadert. Eenmaal bij de poortjes kun je bij een van de poortjes met een groene pijl een kaartje krijgen. Bij het eerste poortje hoef je nog niet te betalen, maar ontvang je een ticket. Vanaf hier gaat de teller lopen.

Als je aan het einde van de tolweg bent, of als je tussendoor van de snelweg afgaat om een dorpje te bezoeken of te overnachten op een camping, moet je betalen. Je kunt dan ook weer terecht bij een poortje met een grote groene pijl erboven. Je kunt met cash betalen, maar ook met een creditcard. Op sommige plekken kun je met een Nederlandse pinpas betalen, maar ga daar niet vooraf vanuit. Alleen op de tolwegen van SANEF in het noorden van Frankrijk, waaronder de snelweg Lille-Parijs, kun je met de gewone Nederlandse (Maestro) pinpas betalen.

pijlen tolpoort_route du soleil
De borden boven de tolpoorten van de Péage in Frankrijk

 

Soms komt het voor dat je boven een poortje zowel een groene pijl en een ‘T’ ziet staan. Dit betekent dat je zowel met tolbadge er door heen kunt rijden als gewoon kunt betalen. Over de tolbadge lees je zo meer. Het symbool met de pasjes (ook wel met CB aangeduid) boven het poortje betekent dat je met ‘Cartes Bancaires’ kunt betalen: kredietkaarten. Let er wel op dat je een Mastercard, Visa, American Express, CB, GR Total, Shell, Esso of Eurototal kaart hebt. Het grote rode kruis betekent dat het poortje gesloten is en je er niet doorheen kunt rijden.

De brug van Millau

Een bijzondere tolweg is de de brug van Millau. Deze brug is de hoogste brug ter wereld! Je vindt deze unieke brug op de alternatieve Route du Soleil, via de A75. Je betaalt bij de brug van Millau vóórdat je de brug oprijdt. Na de brug zijn er dan geen tolpoortjes meer. Tip: kom je over deze brug? Dan is een korte stop op de speciale rustplaats naast de brug aanrader. Je kunt de brug dan na een korte maar steile wandeling vanaf een speciaal uitzichtpunt bekijken. Ook is er een klein museum over de bouw van deze brug. Ideaal om even de benen te strekken.

Met een tolbadge door de Péage

Om de tol achteraf te betalen zonder gedoe kun je er ook voor kiezen om een tolbadge te kopen. Die moet je dan van tevoren kopen voor ongeveer tien a vijftien euro plus verzendkosten. De badge is geldig voor Frankrijk, Spanje en Portugal of Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië.

Bestellen kan via diverse websites. Je plakt hem vervolgens op je voorruit en je kunt dan de poortjes doorrijden waar een grote ‘T’ opstaat. Die poortjes gaan dan automatisch open. Maar je moet wel stapvoets rijden, je kunt niet op volle snelheid doorscheuren … De kosten worden later automatisch later van je rekening afgeschreven. Deze poortjes zijn vaak een stuk sneller, vooral op de drukkere dagen.

Als je de badge hebt aangeschaft, betaal je € 1,70 per maand voor de maanden dat je reist in Frankrijk. Reis je in Spanje en Portugal, dan betaal je ca. € 2,50 per maand voor de maanden waarin je in die landen reist. Gebruik je de badge niet, dan worden er ook geen kosten gerekend. Als je dus regelmatig in Frankrijk komt, kan een tolbadge erg handig zijn.

Bij de Péage kun je ook nog een aantal andere symbolen tegenkomen. Welke, en wat je er mee moet vertellen we hieronder.

borden_tolpoort
Het meest linker plaatje geeft aan dat je een ticket moet pakken om de slagboom te laten openen. Het middelste plaatje geeft aan dat je met een creditcard/kredietkaart kunt betalen. Het rechter logo geeft aan dat je kunt betalen bij een bemand tolpoortje.

Actuele tolprijzen Frankrijk

Je kunt van tevoren een beetje bekijken wat je kwijt bent aan tolkosten. Op deze site kun je aangeven wat je vertrekpunt is en waar je heen wilt rijden. Je geeft dan aan met wat voor voertuig je rijdt en dan krijg je te zien wat je moet betalen. Op deze website vind je meer actuele informatie over reizen in Frankrijk.

Liever tol vermijden? Lees dan verder over tolvrije routes naar Spanje.

Overnachten langs de Route du Soleil

Wil je niet het hele stuk in een keer rijden? Dan kun je natuurlijk de tent of caravan ergens opzetten op een camping niet ver van de snelweg. Eenvoudiger is het om onderweg ergens een simpel hotelletje te boeken, zoals een van de volgende ketens: Etap, Campanille of Formule 1. Vaak liggen deze hotels niet ver van de weg en liggen ze dicht bij eetgelegenheden, zoals bekende fastfoodketens als McDonalds, Burger King of Buffalo Grill. Niet een gezonde maaltijd, maar wel vaak een succes bij de kinderen …

Wat moet je niet vergeten?

  • In Frankrijk was het een aantal jaar verplicht om 2 alcoholtesters bij je te hebben. Sinds mei 2020 is dit niet meer verplicht.
  • Zorg ervoor dat je veiligheidsvestjes in de auto hebt. Voor de bestuurder is het verplicht om bij pech een vestje te dragen. Veiliger is het als alle passagiers een vestje hebben.
  • Draag je een bril of lenzen? In Frankrijk moet je een reservebril in je auto hebben.
  • Zorg ervoor dat je kleingeld bij je hebt. Niet alleen voor de tol, ook voor het toiletgebruik wordt soms een klein bedrag berekend.
  • De maximumsnelheid (zonder caravan!) is 130 km per uur en als het regent mag je 110 km per uur. Met een caravan mag je 90 km per uur.
  • Denk aan eventuele milieustickers als je van de snelweg afwijkt of op de wegen rond Parijs. Die kun je op verschillende Nederlandse websites bestellen.
  • Het landelijke alarmnummer is in Frankrijk ook 112. Voor de politie gebruik je 17, een ambulance 15 en voor de brandweer 18.
  • Het is in Frankrijk verboden om achter het stuur te eten, je kunt hier zelfs een boete voor krijgen. De boete is € 35 en kan verhoogd worden naar € 75.

Vermijd zwarte zaterdagen

En misschien overbodig om te vermelden, maar probeer de zwarte zaterdagen te vermijden. Het is dan zo ontzettend druk op de Route du Soleil, dat je beter een andere dag kunt vertrekken. Kun je niet anders dan op een zwarte zaterdag vertrekken, dan lees je hier de do’s en don’ts voor deze dag! Of je kiest een fijne doorreiscamping uit. Zwarte zaterdag 2022 valt op zaterdag 30 juli 2022 en zaterdag 6 augustus 2022.

Heb jij nog goede tips voor een autoreis over de Route du Soleil? Laat ze dan vooral onder dit bericht weten!

Praat mee

Praat mee: Dit moet je weten vóór de Route du Soleil

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht