ACSI FreeLife

Menu

Navigeren naar de camping met je smartphone (deel 2)

Eerst had je alleen de wegenkaarten en toen kwam de TomTom. Inmiddels laten steeds meer kampeerders zich navigeren met hun smartphone of tablet. Niet in de laatste plaats omdat veel geschikte apps gratis zijn. Heb je überhaupt nog wel een speciaal navigatieapparaat nodig? Om jou te oriënteren, hebben we een aantal van die apps uitgetest.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
navigatie auto

Je smartphone heb je ter navigatie altijd bij de hand. Er is ook heel veel software voorhanden die je helpt je route voor te bereiden of ad hoc je weg te vinden. In de shops van iTunes en Google-Play vind je talloze navigatie-apps met uiteenlopende functiepakketten. Hieronder lees je precies welk van deze verschillende apps het beste bij jou past.

1. Apple Kaarten

Op de iPhone is deze app standaard geïnstalleerd. Tijdens het navigeren heb je een continue internetverbinding nodig. Boven en onder de kaart op het beeldscherm staan grote vlakken met aanwijzingen. Files worden rood en langzaam rijdend verkeer geel gemarkeerd op de kaart. Voor sporadisch gebruik op korte afstanden is Apple Kaarten toereikend.

Verkeersdoorstroming: ja
Kaarten: kaarten, satelliet, richtingsaanwijzingen
Routebeschrijving: keuze uit meerdere trajecten
Omleidingen: snelwegen, tolwegen
Campinggids: –
Reisgids: –
Kaartenmateriaal: TomTom
Prijs: gratis

2. Google Maps

Google Maps wordt ondertussen niet meer alleen op de computer veelvuldig gebruikt. Op de smartphone kun je offline echter maar een beperkte kaartenomvang gebruiken. De app stelt fileomzeilingen voor en meldt de actuele verkeerssituatie al tijdens de routeplanning. Reisgids en andere extra’s zijn er niet.

Verkeersdoorstroming: ja
Kaarten: 2D/3D-kaarten, satelliet, richtingsaanwijzingen
Routebeschrijving: keuze uit meerdere trajecten
Omleidingen: snelwegen, tolwegen, veerfilediensten
Campinggids: –
Reisgids: –
Kaartenmateriaal: Google Maps
Prijs: gratis

3. Sygic

Sygic onderscheidt zich van zijn concurrenten met functies als Dashcam en Head-up-Display. Alleen de testversie zonder spraakfunctie is gratis. Voor de premiumversie inclusief actuele verkeersinformatie (Europa) betaal je eenmalig € 19,99. Tijdens de rit beslaat de kaart het hele beeldscherm. Verkeersopstoppingen en flitspalen kun je doorseinen naar andere gebruikers.

Verkeersdoorstroming: ja
Kaarten: dag/nacht
Routebeschrijving: keuze uit meerdere trajecten
Omleidingen: snelwegen, tolwegen, onverharde wegen, veerdiensten
Campinggids: –
Reisgids: –
Kaartenmateriaal: TomTom
Prijs: gratis testversie, premiumversie Europa € 19,99

4. Scout

Scout navigeert gratis binnen één land. Heb je een grotere kaart nodig, dan is het het voordeligst om voor € 5,99 meteen een kaart van heel Europa te kopen – anders betaal je € 3,49 per land. De app omvat TripAdvisor en Foursquare. Via de Travel Guide-functie kun je informatie over je bestemming op een Wikipedia-achtige opmaak oproepen. Eenvoudige maar overzichtelijke kaarten.

Verkeersdoorstroming: ja
Kaarten: 2D/3D, dag/nacht
Routebeschrijving: snelheidswaarschuwingen, coördinaten
Omleidingen: snelwegen, tolwegen, veerdiensten
Campinggids: –
Reisgids: TripAdvisor, Foursquare, Travel Guide
Kaartenmateriaal: OpenStreetMaps
Prijs: € 2,29

5. Navigon

Navigon is een optisch aantrekkelijke app met betrouwbare fileomzeiling. Als je onderweg een gevarenzone tegenkomt, dan kun je die positie doorgeven aan andere Navigon-gebruikers. De spraak is zeer accuraat. Handig voor vakantiegangers is de geïntegreerde zoekmachine van beoordelingsportaal Foursquare. De versie met kaarten van heel Europa kost € 79,99, voor enkel de Benelux betaal je de helft.

Verkeersdoorstroming: ja
Kaarten: 2D/3D, routeaanwijzingen
Routebeschrijving: vrachtwagenmodus
Omleidingen: snelwegen, tolwegen, veerdiensten
Campinggids: campings als Points Of Interests
Reisgids: Foursquare
Kaartenmateriaal: Here (voormalige Navteq)
Prijs: € 79,99 (Europa) of € 39,99 (Benelux)

6. Maps.Me

Maps.Me valt op door zijn eenvoud. De app heeft geen extra functies zoals een reisgids of uitgebreide routeopties. Via de zoekfunctie zijn evenwel enkele campings en standplaatsen te vinden. De kaart van Duitsland bijvoorbeeld neemt met 2,7 Gigabyte verhoudingsgewijs veel ruimte op je smartphone is. Vergeleken met de andere gratis apps heeft Maps.Me te weinig functies. Geen aanrader.

Verkeersdoorstroming: nee
Kaarten: dag/nacht
Routebeschrijving: geen opties
Omleidingen: –
Campinggids: –
Reisgids: –
Kaartenmateriaal: OpenStreetMaps
Prijs: gratis

7. TomTom Go

Ook TomTom heeft een navigatie-app voor smartphones. Als je de gps van TomTom kent, kun je direct uit de voeten met de app. Verkeershindernissen staan rechts in beeld, plus suggesties om om te rijden. Gratis is alleen de testversie, die na 75 kilometer afloopt. Daarna kost de app € 19,99 per jaar (of € 44,99 voor drie jaar). TomTom Go heeft ten opzichte van de andere apps eigenlijk niks extra’s te bieden.

Verkeersdoorstroming: ja
Kaarten: 2D/3D
Routebeschrijving: geen opties
Omleidingen: snelwegen, tolwegen, veerdiensten, onverharde wegen
Campinggids: campings als Points Of Interests
Reisgids: –
Kaartenmateriaal: TomTom
Prijs: 75 km gratis, daarna € 19,99 per jaar

8. ViaMichelin

Michelin gebruikt voor zijn app een heel eigen vormgeving en beschrijving. Vlak voor een afslag verdwijnt de kaart en krijg je een witte pijl op een zwarte achtergrond te zien. Dat is even wennen. In de app kun je ook tussenbestemmingen ingeven, die elkaar goed opvolgen. De app is gratis, maar je krijgt na het opstarten wel eerst een advertentie te zien. De kaarten van ViaMichelin zijn enkel online te gebruiken.

Verkeersdoorstroming: ja
Kaarten: kaarten of routeaanwijzingen
Routebeschrijving: meerdere etappes, bezienswaardige routeplanning
Omleidingen: vignetten, grensovergangen, tolwegen
Campinggids: –
Reisgids: –
Kaartenmateriaal: TomTom
Prijs: gratis (advertentie na opstarten)

Deel 1

Wil je meer weten over de ervaringen van de verschillende navigatie-apps? Lees dan deel 1 van ‘Navigeren naar de camping met je smartphone’.

Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner, foto’s: Andreas Becker en Benjamin Köbler-Linsner

Praat mee

 1. MR
  Marten Rosing

  Bizar! Zelfs de Michelin app laat mij met Caravan over een bospad rijden. Kies maar eens camping Noordster in Dwingeloo en dan vanuit het zuiden, bijvoorbeeld Zwolle. Je komt dan vlak voor de camping uit op een bospad, de “Leeuweriksveldweg” En dat terwijl ik in de app heb aangegeven met caravan te rijden. Ik heb het een week geleden gereden, het was droog, maar wat nu als er grote, natte kuilen hadden gestaan?

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Navigeren naar de camping met je smartphone (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht