ACSI FreeLife

Menu

Navigeren naar de camping met je smartphone (deel 1)

Eerst had je alleen de wegenkaarten en toen kwam de TomTom. Inmiddels laten steeds meer kampeerders zich navigeren met hun smartphone of tablet. Niet in de laatste plaats omdat veel geschikte apps gratis zijn. Heb je überhaupt nog wel een speciaal navigatieapparaat nodig? Om jou te oriënteren, hebben we een aantal van die apps uitgetest.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Navigeren auto caravan

Je smartphone heb je ter navigatie altijd bij de hand. Er is ook heel veel software voorhanden die je helpt je route voor te bereiden of ad hoc je weg te vinden. In de shops van iTunes en Google-Play vind je talloze navigatie-apps met uiteenlopende functiepakketten.

De verschillende apps

Ettelijke kilometers op onze testroute tonen aan dat zelfs gratis apps je heel trefzeker door het verkeer loodsen. Als je puur van A naar B wil worden geleid, heb je in principe genoeg aan Apple Kaarten of Google Maps. Apple Kaarten is automatisch geïnstalleerd op iedere iPhone, terwijl Android-smartphones automatisch zijn voorzien van Google Maps. Wel kun je als iPhone-gebruiker Google Maps downloaden. Andersom is het als Android-gebruiker niet mogelijk om Apple Kaarten te downloaden.

Comfortabeler navigeer je met de apps Sygic, Scout, Navigon, Maps.Me en TomTom Go. In deze apps kun je kaarten voor afzonderlijke landen of regio’s downloaden. De bestandsgrootte kan wel sterk variëren. Zo heb je voor een kaart van Duitsland bij Maps.Me 2,3 Gigabyte vrije ruimte nodig, terwijl eenzelfde kaart bij Navigon maar 300 Megabyte groot is.

Spraak en overzichtelijkheid

Hoe goed een app echt is, blijkt onder meer uit de kwaliteit van de spraak en de overzichtelijkheid van de kaarten. In het ideale geval zijn de akoestische aanwijzingen zo accuraat dat je niet eens op het scherm hoeft te kijken. Is dat toch nodig, dan zou je in één oogopslag moeten kunnen zien wat de bedoeling is. Turen naar het scherm brengt immers alle weggebruikers in gevaar.

De apps Sygic en Navigon Select geven bijzonder duidelijke aanwijzingen. Binnen de bebouwde kom noemt de stem straatnamen, bij opritten wijst de app op het nummer en de rijrichting. Ook houden de apps je goed op de hoogte over de rijstroken die je moet nemen. De app van Navigon geeft die samen met de bewegwijzering bovendien heel duidelijk weer op het scherm.

Speciaal voor auto-caravancombinaties

Scout meldt alleen het nummer van de afrit. Ter oriëntatie heb je daar minder aan dan de melding van de stadsnaam die groot op het bord staat. De app van Michelin heeft een heel eigen manier van aanduiden. Kort voordat je van richting verandert, toont het display in plaats van de kaart een eenvoudige richtingsaanwijzing in de vorm van een pijl. Dat is op zich heel overzichtelijk, maar kan tot misverstanden leiden als de afritten elkaar snel opvolgen.

Handig voor kampeerders: Michelin houdt als enige app uit de test rekening met auto-caravancombinaties. Wegen waar je niet mag rijden, laat de app achterwege. De app berekent ook een langere reistijd als je met de caravan op pad gaat. Als je ervaring hebt met een gps van TomTom, zul je ook snel je weg kunnen vinden in hun smartphone-app. De kaarten zien er hetzelfde uit, maar een abonnementsprijs van € 19,99 per jaar is in vergelijking met de andere apps echt te duur.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Meer info

‘Campingvriendelijk’ navigeren

Het beste totaalpakket biedt de uitgebreide app van Navigon. Offline-kaarten, de rijstrookassistent en de snelste fileomzeiling zorgen voor een comfortabele navigatie. Navigon herkende op het testtraject de meeste verkeershindernissen en veranderde de route telkens automatisch, zonder de chauffeur af te leiden met meldingen daarover. Belangrijk voor kampeerders met caravan: je kunt campings als speciale bestemmingen invoeren. Naast Navigon is TomTom de enige met deze functie.

Een navigatie-app hoeft niet onder te doen voor een gps. De processoren van smartphones berekenen snel en accuraat de gewenste route. Het volume van de stem is wel beperkt door het maximale volume van je mobiele telefoon, maar in veel gevallen kun je je telefoon gewoon aan je autoradio koppelen met een USB-kabeltje of Bluetooth. In dat geval hoor je de aanwijzingen uit de speakers van je auto. Alle apps uit de test werken overigens ook op een tablet. Het beeldscherm is dan ook meteen een stuk groter.

Deel 2: Testrapport

Wil je graag weten hoe de afzonderlijke acht navigatie-apps worden beoordeeld? In deel 2 dat maandag 9 oktober op deze website verschijnt, vind je het testrapport van al deze apps.

Bron: MPS, Tekst: Benjamin Köbler-Linsner, foto’s: Andreas Becker en Benjamin Köbler-Linsner

Praat mee

Praat mee: Navigeren naar de camping met je smartphone (deel 1)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht