ACSI FreeLife

Menu

Camper fors duurder door belastingverhoging

Slecht nieuws voor Nederlandse camperaars. De eigenaren van campers gaan dubbel zoveel wegenbelasting betalen. Dat staat in het Belastingplan dat het kabinet tijdens Prinsjesdag 2023 heeft gepresenteerd. Nu betaal je voor je camper nog een kwart van het normale tarief, maar dat wordt straks de helft.

Auteur
Sander Cox
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
Campers 2023_Hymer Free S Blue Evolution Beach

De reden dat de kampeerauto tot nu toe werd ontzien door de fiscus heeft te maken met het minder intensieve gebruik ervan. Campers worden, in tegenstelling tot gewone bestelbusjes, normaal gesproken alleen gebruikt voor vakanties en weekendjes weg.

Verhoging per 1 januari 2026

Klein lichtpuntje: de verhoging van de wegenbelasting (ook wel bekend als motorrijtuigenbelasting) gaat nog niet meteen in, maar per 1 januari 2026. Hiermee komt vanaf 2026 voor campers dus een einde aan het kwarttarief, dat in de volksmond meestal bijzonder tarief wordt genoemd.

Camperaars verontwaardigd

Zoals te verwachten schiet de verhoging van de camper-taks bij veel camperaars in het verkeerde keelgat. Camperbezitters en andere belanghebbenden hebben daarom een petitie opgesteld om de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat de kabinetsplannen van tafel moeten.

Bpm gaat ook omhoog in 2025

Het kabinet wil daarnaast vanaf 1 januari 2025 het vaste deel van de bpm verhogen met ongeveer 200 euro. Met hoeveel de bpm precies omhoog gaat is nog afhankelijk van de inflatie tussen nu en 2025.

Bereken zelf wat jij aan wegenbelasting voor je camper kwijt bent

Heb je geen idee aan wat je aan wegenbelasting moet gaan betalen voor je camper? Via de website van de Belastingdienst kun je eenvoudig je tarief voor wegenbelasting berekenen. Verdubbel dat bedrag en je weet meteen wat je per 1 januari 2026 moet gaan betalen.

Wat vind jij?

Een belastingverhoging is nooit leuk. Maar wat zijn de gevolgen voor jou persoonlijk? Laat het ons weten via info@acsifreelife.nl

 

Praat mee

 1. FT
  Ferry Talens

  Opvallend is vooral de verdubbeling van de belasting ( het gevoel van een onbetrouwbare overheid in de hand werkend) en het min of meer gegeven dat velen weer vaker met het, zo goed als niet belaste en veel meer vervuilende, vliegtuig zullen gaan reizen.

  Reageer
  0
  0
 2. MT

  Er zit geen rem meer op de overheid die de vaak de onzorvuldig uitgegeven en niet onderbouwde miljarden ergens vandaan moet gaan halen.
  Behalve asociaal is dit hopelijk een van de laatste stuiptrekkkingen van dit kabinet en gaat de zakkenvulregeling voor campersbezitters a.s.a.p van tafel.
  U kunt zelf over een kleine 2 maanden voor een geheel andere koers kiezen….

  Reageer
  2
  0
 3. EE
  Eddy van Egten Van Egten

  vreselijk dit.
  plezier maken mag ook niet meer.
  mensen met een aowtje kunnen wel stoppen met de hobby.
  in duitsland betaal je wat je hier per maand betaald betaal je daar per jaar 1 europa.
  ik kots van de overheid werken en het liefst ook geen pensioen het liefst dan gewoon dood .
  gewoon belachelijk dit .
  zon klein landje als dit

  Reageer
  2
  0
 4. s

  roverheid

  Reageer
  0
  0
 5. Frans van Hulst

  Er staat ‘Voor bezitters van kampeerauto’s blijft het lagere kwarttarief wel van toepassing’. Wat is dan het verschil tussen een camper en een kampeerauto? Volgens de belastingdienst is dat hetzelfde.

  Reageer
  2
  0

Praat mee: Camper fors duurder door belastingverhoging

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht