ACSI FreeLife

Menu

Kwarttarief camper: regels en richtlijnen

Wie al jarenlang met een camper op pad gaat, weet hoogstwaarschijnlijk wel dat hiervoor niet het volle pond aan wegenbelasting betaald hoeft te worden. Voor de meeste kampeerauto’s geldt namelijk een speciaal tarief, het zogeheten kwarttarief.

Auteur
Loes van den Heuvel
Datum
10
10
ReactiesPraat mee
kwarttarief camper

Wat is het kwarttarief?

Het kwarttarief houdt in dat voor campers een kwart van de ‘gewone’ motorrijtuigenbelasting van een personenauto gerekend wordt (over een tijdvak van drie maanden).

Welke regels zijn er voor het kwarttarief?

Enkel de aantekening ‘kampeerauto’ op het kentekenbewijs is niet voldoende om voor het kwarttarief in aanmerking te komen. Je camper dient aan een aantal eisen te voldoen. Zo zijn er speciale ombouw- en inrichtingseisen, bijvoorbeeld dat er een vaste kook- en slaapgelegenheid in de camper aanwezig moet zijn.

Kampeerders die een camper voor 1 januari 2013 op hun naam hebben laten zetten, moeten bij de Belastingdienst een aanvraag indienen om het kwarttarief in te laten gaan.
Wie na 1 januari 2013 een (tweedehands) kampeerauto op zijn naam heeft gezet waarbij kwarttarief ook al voor de vorige houder gold, hoeft niets te doen. De wijziging van de tenaamstelling wordt dan automatisch als aanvraag voor het kwarttarief verwerkt door de Belastingdienst.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info

Kwarttarief camper controleren

Heb je jouw camper voor 1 januari 2013 op je naam laten zetten, dan is het is zinvol om te controleren of je al gebruik maakt van het kwarttarief. Het kan je namelijk door de jaren heen honderden euro’s schelen. Op de website van de Belastingdienst is eenvoudig te berekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting je moet betalen.

Voldoet je camper aan de gestelde eisen en betaal je nog steeds het volledige bedrag aan motorrijtuigenbelasting? Neem dan contact op met de Belastingdienst en dien een verzoek in om voor het kwarttarief in aanmerking te komen.

Vraag tevens om terugvordering van het teveel betaalde bedrag. Let op: de Belastingdienst betaalt het teveel betaalde bedrag terug tot ingangsdatum van het lopende tijdvak van drie maanden. Heb je jarenlang teveel betaald, dan krijg je een groot deel niet vergoed.

Praat mee

 1. MJ
  M de Jong

  Betekent een kwarttarief ook dat je maar 3 mnd p.jr. met de camper mag rijden en deze de rest vd tijd in een stalling moet staan?

  Reageer
  1
  0
 2. JH
  John Hawinkels

  Ik heb een geschil met de belastingdienst.
  Ik voerde een camper in vanuit Duitsland, deed wat moest en verzocht om bijzonder tarief (kwarttarief)
  Na maanden kwam ik er achter dat ik het volle pond betaalde. Belastingdienst gebeld en geadviseerd werd een 2e verzoek in te dienen. Eerste was daar nooit gezien. De uitkomst van mijn 2e verzoek viel nogal tegen..Van september’17 tot maar ’18 kreeg ik niets terug. Ik loop daardoor bijna €950 mis! Bezwaar werd afgewimpeld met de simpele mededeling dat van iemand die een bijzonder tarief aanvraagt wordt verwacht dat hij z’n rekeningafschriften controleert……

  Ik heb geen bewijs van mij eerste aanvraag.. Gewoon ter goeder trouw ingevuld en weggestuurd.

  Ik overweeg in beroep te gaan, maar wat zijn mijn kansen? Ik moet beginnen met griffiekosten te betalen. €170 maar liefst en dan weer afwachten wat er uit komt. Iemand bekend met het probleem en ligt er hier of daar jurisprudentie?

  Reageer
  0
  0
 3. hm
  h. medenblik

  mag ik een 1 p bet maaken in mijn vw bus hep dan meer ruimte over graag u reactie bedenkt alvast

  Reageer
  5
  1
 4. G

  Hallo ik wil een sprinter kopen en ombouwen naar camper. Weet iemand dat ik dan nog in aanmerking kom voor het kwart tarief? Ik heb het internet afgezocht maar kan niet veel vinden. Weet iemand dit?

  Reageer
  0
  0
 5. P

  Ik hoor dat er plannen zijn om het kwarttarief aan te pakken, omdat er te veel buscampers op de weg komen. Wie weet meer?

  Reageer
  0
  0
 6. LV
  Lucy Vismans

  wij hebben een 2e hands bus gekocht om om te laten bouwen tot camper. Nu blijkt dat het alleen een 2 persoon camper kan worden bij de RDW ook al zit er achter een bank met gordels voor nog eens 2 personen. Dan kunnen we dus nooit iemand meenemen. Klopt dat?

  Reageer
  0
  0
 7. P
  P.E.Everts

  Hallo iedereen,wij hebben 7 jaren een camper gehad,die we ongeveer 3 weken geleden verkocht hebben.
  Op zoek naar een volgende camper komen we erachter dat we voor 7 jaren lang het volle tarief betaald hebben ipv.het kwart tarief.
  Wij hebben ook geen ervaring met deze regels,hoe dit werkt.
  Op het kenteken bewijs staat vermeld dat het een kampeer wagen is,dus je neemt als leek aan dat dit zo ook weer door gaat met het kwarttarief van de wegen belasting.
  We weten dat de overheid de regels in 2013 al veranderd heeft ( misschien vanwege deze onduidelijke regels)
  Nu zullen veel mensen wel denken,wat stom!,,maar wij zijn hier nooit op geattendeerd,dus je moet dat allemaal maar weten?
  Wij hebben nu ongeveer 7 jaren te lang de volle mep wegenbelasting betaald en dat bedrag komt op bijna €5000,00 neer voor teveel betaalde wegenbelasting.
  Heeft iemand hier ook ervaring mee?
  En zou dit geld nog op een of andere manier nog terug te onderen zijn?

  Reageer
  0
  0
  1. PH
   Piet Houtenbos

   Beste Hr Everts,
   Ik heb hetzelfde euvel. Heeft u nog succes gehad bij het terugvorderen?

   Reageer
   10
   5
 8. M
  M.Fieret

  Hoe zit het met motorrijtuigenbelasting als er meerdere personen dan bestuurder en bijrijder in de camper meerijden?

  Reageer
  0
  0
 9. dk
  dick koster

  Misschien goed om op te merken dat, als je je camper ook maar een weekje verhuurd, je vastzit aan 2x het kwarttarief!! De fiscus is daar zeer scherp op! Ze willen dus gewoon weer eens een graantje meepikken van de verhuuropbrengst…. Dat zou anders moeten!

  Reageer
  0
  1

Praat mee: Kwarttarief camper: regels en richtlijnen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht