ACSI FreeLife

Menu

Sander Janson: ‘Campingtrouwambtenaar, why not?’

ACSI FreeLife is nieuwsgierig naar de nieuwste kampeertrends. Daarom stellen we tien vragen aan beroepskampeerders. Sander Janson presenteert al ruim twintig jaar kampeerprogramma’s op tv. we zijn benieuwd wat ‘Mr. camping’ in die jaren heeft zien veranderen.

Auteur
Savannah Bos
Datum
ReactiesReageer
Sander Janson

1. Wat is jouw definitie van kamperen?
“Het zoveel mogelijk leven in de buitenlucht. Een vorm van openluchtrecreatie met een middel waarin je kunt overnachten, anders dan je misschien thuis gewend bent. Maar altijd dichtbij en in de natuur.”

2. Je wordt ‘Mr. Camping’ genoemd. Een titel die bij je past?
“Nou, ja, ik heb eens zitten nadenken: al ruim twintig jaar maak ik kampeerprogramma’s. Ik heb zo’n vierhonderd afleveringen gemaakt op heel veel verschillende campings. Ik weet er dus best veel van. Die titel vind ik wel een eer. Ik ben er ook trots op, want kamperen is nog steeds ongelooflijk hot en gaaf en leuk. Een van de leukste manieren van vakantie vieren.”

3. Kampeer je zelf graag?
“Vroeger kampeerde ik met mijn ouders. Toen mijn broer en ik wat ouder waren hadden wij een eigen tent aan de andere kant van de camping. Dan had je wel de geneugten, zoals samen eten, maar niet de lasten. En mijn ouders dus ook. Daarna kampeerde ik ook zelf, maar sinds ik de programma’s presenteer is dat minder vaak. Je bent dan eigenlijk in het hol van de leeuw, dus je hebt veel aanspraak en niet heel veel rust. Als ik naar het buitenland ga vind ik het heel lekker om rond te trekken met mijn rugzak. Er gaat dan een tentje mee of ik huur een tent of accommodatie.”

4. Hoe en waar zie je jezelf nog weleens kamperen?
“Ik zou nog vaker met een camper weg willen, dat lijkt me echt fantastisch. Wat ik ook gaaf vind: hangend aan een rotswand overnachten. Dat zie je weleens bij bergbeklimmers, die slapen dan in een tentje aan een steile wand. Dat vind ik wel spannend. Qua bestemmingen: Yellowstone National Park in Amerika lijkt me echt fantastisch. En Noorwegen, de Schotse Hooglanden en Banff National Park in Canada.”

Sander Janson

5. Is er op kampeergebied veel veranderd in de afgelopen jaren?
“Ja, er is natuurlijk veel veranderd qua materialen en gemak, maar ook qua vervoer. Zonder airco in de auto op vakantie gaan, daar moet je nu niet meer aan denken. Door de ontwikkelingen in elektrisch rijden kiezen veel mensen voor compacter: vouwwagens en daktenten zijn populairder. Aan de andere kant mag het allemaal ook groot, groter, grootst. Off-grid kamperen is opgekomen, mensen willen zelfvoorzienend zijn. En er wordt niet meer alleen in de zomer gekampeerd, maar ook in het voor- en najaar. Dat vind ik leuk.”

6. Wat is op dit moment de opvallendste kampeertrend?
“Er zijn heel veel mensen die een camper hebben gekocht. Die zetten ’m vaak op de oprit en kunnen ’m makkelijk pakken. Dat is de meest opvallende kampeertrend: dat iedereen een eigen campertje zou willen hebben.”

7. Welke bestemmingen zijn nu populair onder Nederlandse kampeerders? “Doordat het de afgelopen jaren heel heet was zijn mensen veel meer richting het noorden gegaan. Aan Denemarken hebben we ook met in het programma Camp to Go veel aandacht besteed. Ik heb alles van Denemarken gezien, het is echt een fantastisch leuk land. Verder zie je ook meer mensen naar iets onbekendere landen als Slovenië en Kroatië gaan.”

Sander Janson

8. Welke trends zijn er op de camping?
“Dicht bij de natuur staan. Luxe, zoals privésanitair. En het mag niet te veel moeite kosten, denk aan ingerichte safaritenten, yurts, tipi’s. Of juist primitief, als mensen off-grid willen staan heb je ook niet zoveel voorzieningen nodig. Als je kinderen hebt is het natuurlijk heel leuk om animatie te hebben. Dat verandert niet, maar de kwaliteit wordt wel steeds beter.”

9. Hoe ziet kamperen er in de toekomst uit?
“Ik denk dat er weinig verandert. Het materiaal gaat zich denk ik wat meer ontwikkelen, het wordt lichter en makkelijker opzetbaar, maar een tent blijft gewoon een tent en een caravan een caravan, zover ik dat zie.”

10. Je bent ook trouwambtenaar. Heb je weleens een stel getrouwd op de camping?
“Nee, maar dat lijkt me fantastisch om te doen! De Campingtrouwambtenaar, dat zou een goeie titel zijn, haha. Of ik zelf zou trouwen op de camping? Ja, why not? Het is ongedwongen, een relaxte sfeer, lekker buiten, onder zo’n prachtige grote eikenboom of tussen bloesems in een fruitboomgaard, een vuurtje erbij – ik zie dat echt wel zitten. Heel romantisch.”

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar het laatste kampeernieuws?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Camp to Go terugkijken

De afleveringen van Camp to Go kun je terugkijken via camp-to-go.nl/tv

Praat mee

Praat mee: Sander Janson: 'Campingtrouwambtenaar, why not?'

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht