ACSI FreeLife

Menu

Hoe zit het nu met het Franse milieuvignet?

Ga je dit jaar kamperen in Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat je sinds 1 april 2017 een speciaal milieuvignet nodig hebt in een aantal Franse steden.

Auteur
Sander Cox
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
milieuzones frankrijk

Sinds 1 april 2017 zijn bepaalde milieuzones (zones de circulation restreinte) van kracht waarvoor ook alle niet-Fransen een speciaal vignet nodig hebben. Parijs was in juli 2016 de eerste Franse stad waar het zogenaamde Crit’Air-vignet werd geïntroduceerd. Een maatregel waarmee de Fransen de luchtvervuiling terug willen dringen.

Alleen nieuwe voertuigen

Eén van de consequenties is wel dat voortaan alleen nieuwe voertuigen de milieuzone mogen betreden. Zo komen personenauto’s die zijn gebouwd voor 1997 sowieso niet in aanmerking voor een milieusticker.

Zes categorieën

Het Crit’Air-vignet plak je op de voorruit en bestaat uit zes categorieën die worden aangeduid met zes verschillende kleuren. De categorieën worden onder meer gebaseerd op de leeftijd en uitstoot van het voertuig. Gemeentes zijn vrij om te bepalen welke voertuigen welke zones mogen betreden, en wanneer. Die beperkingen staan meestal apart vermeld op een extra sticker onder het ecovignet. Tenzij anders vermeld, geldt het inrijverbod voor maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur.

Parijs en Grenoble

Het is aan de steden zelf om te bepalen of ze van de regeling gebruik van willen maken, en zo ja, per wanneer. Het is aan te raden dat per stad na te gaan. Sinds 1 juli 2015 worden te oude vrachtwagens en bussen uit de zone binnen de ring van Parijs geweerd en sinds 1 juli 2016 moet elk voertuig over het speciale milieubewijs beschikken om de Parijse milieuzone te mogen betreden. In Grenoble is het ecovignet verplicht sinds 1 november 2016.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Probeer nu

Actueel overzicht per stad en departement

Wil je op de hoogte blijven van de actuele regelgeving in Frankrijk als het gaat om het milieuvignet? Op de website van de ANWB vind je per stad en departement de actuele regelgeving over mileuzones.

Prijs milieuvignet

Maar wat betekent dit nu concreet voor jou als kampeerder? Voor voertuigen die niet in Frankrijk geregistreerd staan, is het ecovignet verplicht sinds 1 april 2017. Vraag jij je af onder welke categorie jouw voertuig valt? Campers tot 3,5 ton vallen in dezelfde categorie als personenauto’s. Zwaardere modellen vallen onder dezelfde categorie als een bus. Er zijn verschillende websites die zo’n sticker verkopen. Via Vignet-Bestellen.nl ben je het goedkoopste uit en is het ecovignet verkrijgbaar voor € 19,95. Hiervoor heb je alleen je kenteken nodig.

Boete

Rijd je met een personenauto een milieuzone binnen zonder geldig ecovignet, dan kun je een boete van € 68 verwachten. Voor vrachtwagens en bussen is de boete met € 135 ongeveer dubbel zo hoog. Houd voortaan dus maar een regel vrij op je vakantie checklist.

Praat mee

 1. Willem Elzerman

  Ja, ACSI onwaardig om de officiële website om te bestellen niet te noemen. Riekt naar afzetterij…

  Reageer
  1
  0
 2. JH

  Is het nu de bedoeling dat we over enkele jaren de hele voorruit vol hebben zitten met milieustickers?
  Voor Duitsland hebben we er al één.
  Is deze niet geldig in Frankrijk?

  Reageer
  2
  0
 3. PK
  Peter van der Kruys

  Wat een afzetterij, €19,95. Beter is het om het Crit’air vignet zelf rechtstreeks te bestellen.
  https://www.certificat-air.gouv.fr/ op deze site kun je in 4 talen ( ook in het Engels) de gegevens van je auto doorgeven. Kosten €4,51 en binnen 2 weken heb je het vignet thuis. Let er wel op, dat je het vignet op de juiste manier achter de voorruit bevestigt, nl. Rechts onderin.

  Reageer
  10
  0
 4. W

  De prijs van het vignet is via de officiële website maar €4,51 inclusief verzendkosten.

  Reageer
  6
  0

Praat mee: Hoe zit het nu met het Franse milieuvignet?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht