ACSI FreeLife

Menu

Hoe zit het nu met het Franse milieuvignet?

Ga je dit jaar kamperen in Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat je naast die alcoholtest vanaf 1 april 2017 – nee dit is geen grap – een speciaal milieuvignet nodig hebt in een aantal Franse steden.

Auteur
Sander Cox
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
milieuzones frankrijk

Vanaf 1 april zijn bepaalde milieuzones (zones de circulation restreinte) van kracht waarvoor straks ook alle niet-Fransen een speciaal vignet nodig hebben. Parijs was in juli 2016 de eerste Franse stad waar het zogenaamde Crit’Air-vignet werd geïntroduceerd. Een maatregel waarmee de Fransen de luchtvervuiling terug willen dringen.

Alleen nieuwe voertuigen

Eén van de consequenties is wel dat voortaan alleen nieuwe voertuigen de milieuzone mogen betreden. Zo komen personenauto’s die zijn gebouwd voor 1997 sowieso niet in aanmerking voor een milieusticker.

Zes categorieën

Het Crit’Air-vignet plak je op de voorruit en bestaat uit zes categorieën die worden aangeduid met zes verschillende kleuren. De categorieën worden onder meer gebaseerd op de leeftijd en uitstoot van het voertuig. Gemeentes zijn vrij om te bepalen welke voertuigen welke zones mogen betreden, en wanneer. Die beperkingen staan meestal apart vermeld op een extra sticker onder het ecovignet. Tenzij anders vermeld, geldt het inrijverbod voor maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur.

Parijs en Grenoble

Het is aan de steden zelf om te bepalen of ze van de regeling gebruik van willen maken, en zo ja, per wanneer. Het is aan te raden dat per stad na te gaan. Voorlopig geldt er voor geen van de zes categorieën nog een verbod. Dat zal in de komende jaren veranderen. Alleen schone en energie-efficiënte voertuigen zijn dan nog toegestaan binnen de grenzen van de milieuzones. Momenteel is de milieumaatregel alleen nog van kracht in Parijs en Grenoble. Sinds 1 juli 2015 worden te oude vrachtwagens en bussen uit de zone binnen de ring van Parijs geweerd en sinds 1 juli 2016 moet elk voertuig over het speciale milieubewijs beschikken om de Parijse milieuzone te mogen betreden. In Grenoble is het ecovignet verplicht sinds 1 november 2016.

Andere Franse steden

En hoe zit het dan met andere Franse steden? In Annemasse, Arras, Avignon, Bordeaux, Cannes, Champlan, Clermont-Ferrand, Côte Basque-Adour, Dijon, Duinkerke, Epernay, Faucigny, Glières Bonneville, Le Havre, Lille, Lyon, Montpellier, Reims, Rouen, Saint-Etienne, Saint Maur-des-Fossés, Straatsburg, Toulouse en Vallée de la Marne worden de komende jaren milieuzones ingesteld. Als je ergens in één van deze steden moet zijn waar een milieuzone van kracht is, mag dat straks dus alleen nog maar met zo’n speciale milieusticker.

Prijs milieuvignet

Maar wat betekent dit nu concreet voor jou als kampeerder? Voor voertuigen die niet in Frankrijk geregistreerd staan, is het ecovignet verplicht vanaf 1 april 2017. Vraag jij je af onder welke categorie jouw voertuig valt? Campers tot 3,5 ton vallen in dezelfde categorie als personenauto’s. Zwaardere modellen vallen onder dezelfde categorie als een bus. Er zijn verschillende websites die zo’n sticker verkopen. Via de website van de Franse overheid ben je het goedkoopste uit. Reken in dat geval op een bedrag van zo’n € 4,80. Dat bedrag is inclusief verzenkosten, al moet je wel rekening houden met een levertijd van drie tot vijf weken.

Boete

Rijd je na 1 april met een personenauto een milieuzone binnen zonder geldig ecovignet, dan kun je een boete van € 68 verwachten. Voor vrachtwagens en bussen is de boete met € 135 ongeveer dubbel zo hoog. Houd voortaan dus maar een regel vrij op je vakantie checklist.

Praat mee

 1. Paul Koeton

  Een andere handige link voor het bestellen van een Franse Milieusticker is http://www.vignetbestellen.nl. Ook een Nederlandstalige website die voertuigbezitters helpt met het verkrijgen van een milieuvignet. Een credit card is niet nodig, je kunt eenvoudig betalen met iDeal, PayPal of zelfs Achteraf. Je hebt alleen je kenteken nodig, super handig!

  Reageer
  1
  4
 2. W

  4 kalenderdagen tussen bestelling en levering, let wel op, de juiste officiele webpagina gebruiken

  Reageer
  1
  0
 3. e

  wij gaan deze zomer naar pontorson ,moeten wij een alcoholtester en een milieuvignet aanschaffen !

  Reageer
  0
  0
 4. Peter Koster

  Let op dat je alleen via de hierboven genoemde site bestelt: andere sites vragen doodleuk 30 euro ipv 4,80.
  De site is helaas grotendeels Franstalig. Er is echter een gratis Nederlandstalige handleiding: http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=10653

  Reageer
  2
  0

Praat mee: Hoe zit het nu met het Franse milieuvignet?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht