ACSI FreeLife

Menu

De 5 leukste (gratis) straatkunstfestivals van Europa

ACSI & cultuur Ze zijn er in alle soorten en maten en je hebt ze vast ook bij jou in de buurt: straatkunstfestivals. Lekker laagdrempelig om te bezoeken en een ideale manier om de lokale sfeer en cultuur te proeven. Wij geven je, kriskras door Europa, vijf (gratis) culturele straatfestivaltips.

Auteur
Bram Kuhnen
Datum
ReactiesReageer
De 5 leukste (gratis) straatkunstfestivals van Europa

1. World Street Painting Festival in Arnhem

Je hebt vroeger vast weleens een tekening op de straat gemaakt met stoepkrijt. Maar is het je ook gelukt om je creatie ‘tot leven’ te laten komen? Waarschijnlijk niet, maar jij bent natuurlijk ook geen kunstenaar. De makers van de 3D street paintings in de binnenstad van Arnhem zijn dat wel, en dat zie je! Hun kunstwerken, variërend van 12 tot 120 m2, spatten van de tegels af en zijn veel meer dan alleen een mooi plaatje.

Onder andere deze 3D-creatie is te bewonderen in de Arnhemse binnenstad

Dit jaar is het World Street Painting Festival namelijk neergestreken in Arnhem en hebben de beste street painters van Europa hun creativiteit losgelaten op tal van locaties. Zo waan je jezelf op straat ineens in een berenbar, of maak je op het Willemsplein een ritje op een neushoorn. Je kans om de kunstenaars live aan het werk te zien is helaas voorbij (de tekeningen werden eind mei gemaakt), maar met je kunt nog wel een rondje langs alle 3D-creaties maken. Download de WSP-app voor de route en vergeet je mobiel of camera niet. Pas dan komt het 3D-effect pas echt goed tot zijn recht.

2. Karneval der Kulturen in Berlijn

Zomercarnavals vind je overal in Europa, maar op het Karneval der Kulturen in Berlijn komen alle vormen van kunst en vermaak eigenlijk samen. Het vierdaagse festival staat in het teken van diversiteit en weerspiegelt de cultuur van de stad. Mensen met allerlei culturele achtergronden komen hier jaarlijks in het Pinksterweekend samen om hun passie voor straatkunst te delen. Muziek, dans, folklore en kunst; overal is plaats voor.

Er is een parade, waarin je overigens ook zelf kunt meelopen, er worden gratis concerten gegeven en op vrijwel iedere straathoek vind je vormen van straatkunst. Sommige goochelaars zijn zelfs bereid om je het geheim achter de truc te laten zien!

3. Idéklic in Moirans-en-Montagne

Op zoek naar een festival waar je ook je kinderen een groot plezier mee doet? In de Jura, aan het prachtige meer van Vouglans, ligt de Franse speelgoedhoofdstad Moirans-en-Montagne. Je kunt er in het plaatselijke speelgoedmuseum kennismaken met de evolutie van het speelgoed en hier worden meer dan 15.000 voorwerpen tentoongesteld. Maar dit is nog niet alles …

In de maand juli wordt hier namelijk Idéklic georganiseerd. Dit internationale festival voor het kind is hét jaarlijkse hoogtepunt in het dorp. Vier dagen lang zijn er allerlei artistieke voorstellingen voor jong en oud. Geniet van verhalentuinen, muziek, dans, straattheater en parades. Speciaal voor de kinderen worden er vijftig creatieve workshops gegeven. Je kunt er gewoon vrij in- en uit lopen en het is ideaal om je kinderen hun eerste creatieve stapjes te laten zetten.

4. Notting Hill Carnival in Londen

We gaan verder met een van de grootste straatfestival van Europa. Notting Hill Carnival in Londen trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers en zorgt voor een groot Caribisch feest in de stad. Dit carnaval wordt namelijk georganiseerd door de afro-Caribische gemeenschap en is voor hen een perfect evenement om de wijk onder te dompelen in tropische sferen.

De klanken van de Caribbean steel drums galmen door de straten van Notting Hill

Het Notting Hill Carnival is een tweedaags feest waarbij er, vooral op zondag, aandacht is voor de hele familie. Er zijn speciale activiteiten voor de kinderen en in de middag is er een heuse family parade. Op maandagmiddag, veel Britten zijn die dag vrij in verband met Summer Bank Holiday, wordt het evenement afgesloten met de traditionele Grand Finale Parade. Hierbij trekken er tientallen praalwagens door de straten van de wijk Notting Hill en overstijgen de klanken van de Caribbean steel drums voor eventjes de klokken van de Big Ben.

5. ESTAU straatkunstfestival in Estarreja

Het Portugese dorp Estarreja, iets ten zuiden van Porto, is een verzamelplaats van street art geworden. Er loopt zelfs een street art route door de stad zodat je alle (muur)schilderingen kunt bewonderen. Waar al deze kunstwerken vandaan komen? Dat heeft te maken met het jaarlijkse ESTAU (Estarreja Arte Urbana) straatkunstfestival. In september worden kunstenaars van over de hele wereld uitgenodigd om hun creativiteit los te laten in dit dorp.

De start hiervoor is gegeven in 2016, toen de beroemde Portugese straatkunstenaar Bordalo II ter gelegenheid van de jaarlijkse Birdwatching Fair van Estarreja een levensgrote ijsvogel maakte. Dit kunstwerk, gemaakt van vuilnis dat hij eerst heeft bewerkt en vervolgens heeft geschilderd, bleek het startsein voor een imposante verzameling straatkunst. Zo lang het maar een link heeft met de streekcultuur, de ijsvogel komt bijvoorbeeld voor in het nabijgelegen natuurgebied, is alles toegestaan.

Winacties

Een laatste tip; vergeet ook zeker je fotocamera niet mee te nemen als je naar een straatkunstfestival gaat. Ben je dit jaar al eens op zo’n festival geweest en heb je hier een geslaagd cultureel kiekje aan overgehouden? Stuur deze dan aan ons op en doe mee met onze Vakantiefoto-winactie. Wie weet ga jij er dan vandoor met een Panasonic LUMIX fotocamera.

Wil je voordelig overnachten in de buurt van het festival? In het laagseizoen ben je met CampingCard ACSI extra voordelig uit en overnacht je tegen een vast, laag tarief. Heb je nog geen CampingCard ACSI, bestel deze dan voor 20 augustus en maak kans op een Time to momo-reisgids naar keuze!

 

Praat mee

Praat mee: De 5 leukste (gratis) straatkunstfestivals van Europa

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht