ACSI FreeLife

Menu

Cesenatico: stad van de Marco’s (Polo en Pantani)

Logo ACSI FreeLife TestTourEmilia-Romagna heeft een imposant zeevaardersverleden. De familie Landlust komt er alles over te weten in het drijvende museum van Cesenatico. Anno 2024 is de Tour de France er te gast.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
ReactiesReageer
TestTour Emilia-Romagna_cesenatico

In de levendige badplaats Cesenatico, een havenstadje tussen Ravenna en Rimini, staat het maritiem museum op het programma. Bijzonder is dat het Museo della Marineria deels een openluchtmuseum is, met een drijvende vloot van tien kleurrijke historische vissersboten in het kanaal dat het stadje in tweeën deelt en uitmondt in de Adriatische Zee.

De drijvende collectie omvat tien gerestaureerde schepen uit de periode van het einde van de negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw. De boten met hun trots gehesen, kleurrijke zeilen, zijn ook tijdens een wandeling langs het kanaal, ontworpen door Leonardo Da Vinci, en vanaf de vele terrasjes aan de haven te bewonderen.

Marco Polo

In het museumgebouw op de kade wordt het historische en culturele aspect van de maritieme geschiedenis belicht aan de hand van archeologische vondsten, een (foto)bibliotheek en gerestaureerde schepen. Naar verluidt zou hier ooit de zeilboot van Marco Polo zijn gerestaureerd en was een van de zeilschepen in de haven decor voor een film over het leven van de beroemde ontdekkingsreiziger.

7O2A1826

Helaas voor de familie Landlust gaat een vaartochtje op een historisch zeilschip vanwege de harde wind vandaag niet door. Dus wandelen ze verder door het stadje over de sfeervolle Piazzetta delle Conserve met zijn groente- en fruitmarkt en genieten ze op een terrasje van heerlijke puddingbroodjes.

Lelijk litteken

Herkenningsteken van Cesenatico is een wolkenkrabber van 38 verdiepingen die vanuit de wijde omgeving is te zien. Het uiterlijk van deze woontoren is veel Italianen een doorn in het oog. Of zoals een inwoner van de plaats op een terrasje verzucht: “Ooit moesten we zo nodig de Amerikanen nadoen, met dit gedrocht als litteken.”

Litteken of niet, Cesenatico is al met al een levendige plaats met een aantrekkelijke mix van toerisme en historie. Je kunt er heerlijk vis eten in een van de restaurants aan de haven of ontspannen langs de Viale Carducci slenteren, een lange boulevard met strandtenten, winkels, restaurants, cafés en ijswinkels.

Tour de France in Cesenatico

De Tour de France gaat dit jaar van start in Italië en voert dwars door Emilia-Romagna. Er staan maar liefst drie ‘Italiaanse’ etappes op het programma. Na de startrit van Florence naar Rimini op zaterdag 29 juni is de dag erna Cesenatico vertrekplaats en rijdt het peloton naar Bologna. De derde etappe start in Piacenza en voert de streek weer uit richting finishplaats Turijn.

KaartjeTour

Cesenatico is hoe dan ook geliefd bij wielrenners met talloze fietsroutes in de heuvelachtige omgeving waar de legendarische Italiaanse profrenner Marco Pantani zijn trainingskilometers aflegde. De oud-Tour- en Giro-winnaar, die in 2004 overleed, werd geboren in Cesenatico. Zijn heldenstatus wordt er herdacht met onder meer een museum en een monument. TestTeam Eva en Mark volgde de Pantani-fietsroute onder begeleiding van een ex-profrenner.

Meer zien van de TestTour in Emilia-Romagna?

Alle video’s van de testteams en activiteiten vind je op ons YouTube-kanaal. Of lees alle artikelen over de belevenissen van de familie Landlust en hun collega-testers.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar meer kampeerinspiratie?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Praat mee

Praat mee: Cesenatico: stad van de Marco's (Polo en Pantani)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht