ACSI FreeLife

Menu

Op kaboutertrail in het Haslital

testtourEen kaboutertrail. De Gezinskampeerders weten niet wat ze zich daar bij moeten voorstellen. Een kleine twee uur durende afdaling door de ongerepte Jungfrau Regio later, zitten Daniëlle, Roland, Joep en Pim nog steeds met hun hoofd in de wolken. En jij straks ook, want de video van hun tocht komt 14 december online!

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
DSC01423 edit
ACSI FreeLife TestTour Berner Oberland_Gezinskampeerders_Jungfrau Regio_Haslital_kaboutertrail
ACSI FreeLife TestTour Berner Oberland_Gezinskampeerders_Jungfrau Regio_Haslital_kaboutertrail
ACSI FreeLife TestTour Berner Oberland_Gezinskampeerders_Jungfrau Regio_Haslital_kaboutertrail
ACSI FreeLife TestTour Berner Oberland_Gezinskampeerders_Jungfrau Regio_Haslital_kaboutertrail

Om 8.38 uur vertrekt vanaf station Meiringen de kabelbaan richting station Mägisalp op de Hasliberg. Voordat ze daar zijn, passeren ze een van de twee middenstations: Reuti. Deze verbinding is voor de inwoners van dit dorpje met een paar honderd inwoners van groot belang. Voor een autoritje tussen Reuti en Meiringen moet je namelijk omrijden en ben je ongeveer twintig minuten onderweg. Per gondel kost je dat maar vijf minuten.

Vanuit de kabelbaancoupé heeft de familie een steeds weidser uitzicht op Meiringen en komt het meer van Brienz in zicht. De drie bekende Alpentoppen (weet jij nog welke dat ook alweer zijn?) zitten nog half gevangen in de wolken.

‘Wat zijn dit voor huisjes?’

Vijf minuten later zijn de reuzen bevrijd, maar focussen de (camera)lenzen zich iets lager op het horizontale wolkendek dat boven het dal hangt. Op de ruim 1.700 meter hoge Mägisalp fantaseert Daniëlle hardop over een heel andere vakantie.

ACSI FreeLife TestTour Berner Oberland_Gezinskampeerders_Jungfrau Regio_Haslital_kaboutertrailDeze houten huisjes zijn speciaal gebouwd voor het rijpen van kazen.

Met haar linkerhand boven haar ogen draait ze met de klok mee richting de mosgroene graslandschappen en de aritmisch bellende koeien, elleboogt ze Roland in zijn zij: “Moet je eens kijken naar die bergen daar, hier kun je skiën joh!” Joep en Pim hebben ondertussen iets heel anders ontdekt. “Wat zijn dit toch voor houten huisjes?” Goede vraag. Het blijken potdichte hutjes te zijn, speciaal bedoeld om kazen te laten rijpen.

Middagdutje

Met de dauwdruppels in de haren volgen ze het kabouterpad. Via goed begaanbare grindwegen wandelen ze langs schommels, speeltoestellen en kabouterhutjes. De broers zijn vooral uit op de huisjes. Schoenen uit. Hut in. Puntmuts op, en mama maar foto’s maken via het raam. De jongste van het stel, Pim, kruipt zelfs onder de wol. “Supergrappig deze hutjes”, lacht Pim.

Achtergrond kaboutertrail

Het is niet zomaar dat er een belevenisroute is gewijd aan deze kleine puntmutswezens. De mythe van de Haslikabouters vormt een typisch onderdeel van de lokale traditie. Menig Zwitser is opgegroeid met de boeken over kabouter Muggestutz. Die kom je hier volop tegen in de lokale souvenirwinkels. Op de wandelroute maak je kennis met meerdere onderdelen uit het boek. Die vertellen het verhaal van de voormalige bewoners van dit gebied.

Lees en kijk verder

Voor een vervolg van dit verhaal, een campingtip en andere tips over Jungfrau Regio mag je ACSI FreeLife 8-2021 niet missen. In dit magazine vind je vanaf pagina 48 het complete artikel. En vergeet vooral ook niet de andere foto’s te bekijken die je boven in dit artikel tegenkomt door op het pijltje naar rechts te klikken onder de bovenste foto.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Op kaboutertrail in het Haslital

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht