ACSI FreeLife

Menu

Wandelen door de Garnitzenklamm in Karinthië

TestTour KarinthiëIn de regio Nassfeld-Lesachtal-Weissensee kamperen de noodgedwongen-niet-zo-Actievelingen (Sophia brak haar enkel aan het begin van de reis) Sophia en Harm op Schluga Camping Hermagor vlak bij de gelijknamige plaats. Terwijl het stel hun eigen plan trekt, neemt redacteur Katinka de honneurs waar bij de wandeling door de Garnitzenklamm, een 4,6 kilometer lange kloof.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Wandelen Garnitzenklamm

En dat is bepaald geen straf! Samen met gids en natuurliefhebber Christoph Ranner maak ik een wandeling door de kloof. Bij de kassa worden we begroet door Maria, een van de vele vrijwilligers van de natuurvereniging die het gebied beheert. “Het is perfect weer om te wandelen”, roept ze enthousiast. En gelijk heeft ze, de zon schijnt, het is zo’n 25 graden en de luchtvochtigheid is redelijk hoog.

Mooiste kloof van Oostenrijk

“De Garnitzenklamm staat bekend als een van de mooiste kloven van Oostenrijk”, vertelt Christoph met een twinkeling van trots in zijn ogen. “Over natuurlijke paden wandel je hier langs de oudste stenen van de Karnische Alpen. Veel stenen zijn ooit door het ijs vanuit het westen hier heen geduwd, dat maakt het geologisch gezien een heel interessant gebied.”

Bospaden en hangbruggen

We starten de wandeling op een hoogte van zeshonderd meter en stukje bij beetje stijgen we naar zo’n 950 meter. Het is een gevarieerd pad waarbij je op sommige plaatsen over een richel loopt langs het gesteente en op sommige plekken over een bospad. Via hangbruggen steken we meerdere keren de kloof over. Al die verschillende perspectieven, maken het een adembenemende wandeling. En dan zit het adembenemende hem niet in de intesiteit van het wandelen. Ook voor niet ervaren wandelaars is het namelijk goed te doen.

Katinka wandelt door kloofOp sommige stukken loop je over een richel. Waar nodig kun je je vastgrijpen aan een reling. 

Een kruisje slaan op goed geluk

“Deze brug is hier per vliegtuig naartoe gebracht en in 1,5 uur op zijn plek gelegd. Die operatie kostte zo’n 8.000 euro”, weet Christoph me te vertellen als we de vijfde (en voor ons laatste) brug passeren. Vanaf hier volgt de wandeling het bospad, wat na het passeren van een kerkje (hier stappen we even binnen en slaan we een kruisje op goed geluk) overgaat in een landweggetje en tot slot bereiken we de hoofdweg waar ook de parkeerplaats ligt vanwaar we gestart zijn. Ik vind het jammer dat de wandeling al voorbij is, (ook al hebben we er ruim drie uur over gedaan) en ik neem me voor de volgende keer de langste tocht te lopen. Er zijn namelijk in totaal negen bruggen in de kloof.

Brug GarnitzenklammEen van de negen bruggen die het mogelijk maken om de kloof van verschillende kanten te bekijken. 

Avontuur in de kloof

Dan gaan Harm en Sophia vast met me mee, want als ik ze aan het einde van de dag tijdens de borrel voor hun caravan vertel over het avontuur in de Garnitzenklamm, zijn ze vastberaden nog eens terug te keren naar Karinthië.

Beleef Karinthië met ons mee!

Je leest uitgebreid over de avonturen van de Actievelingen in ACSI FreeLife magazine 8-2020. Tot en met mei 2021 kun je genieten van alle video’s en blogs van de ACSI FreeLife TestTour in Karinthië. Alles verschijnt in het speciale dossier. De video’s vind je ook allemaal terug in onze vernieuwde YouTube-playlist! Ondertussen houden we je natuurlijk graag op de hoogte via onze nieuwsbrief en Facebookpagina. Abonneer je en vind ons leuk, dan mis je niets!

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Wandelen door de Garnitzenklamm in Karinthië

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht